Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Ei kohissut vielä some, kun Heili julkaisi reportaasinsa

Pakkohan tuota on ihailla: vetoava kuva kahdesta pienestä lapsesta metsätiellä ja uhkaa tihkuva otsikointi.

Pystykuva on taitettu tosi isosti, lähes koko sivun kokoisena. Reportaasimatkalla on käyty: Karjalan Heili Lieksassa Kari Partio/M. Rouhiainen.

Reportaasi on julkaistu melko tarkkaan 47 vuotta sitten, 4.10.1973. Se oli aikaa, jolloin suomalaisten sanomalehtien taitto oli tylsää. Vajaa 3-vuotias Heili uskalsi kuitenkin revitellä – myös tekstissään.

 

Somekohuhan tuosta nykypäivänä nousisi.

– Ei uskalla yksin liikkua metsätietä pitkin. Tappakee pois se susi, ei sen tarvitse tulla tänne ihmisiä syömään, ja enimmät hirvet joutaa myös pois.

Ainakin lausunnon antanut matovaaralainen nainen saisi palautetta niin, että saattaisi laittaa oman päivityksen, missä pahoittelee harkitsemattomia sanojaan. Kritiikkiä saisi myös toimitus, jolta ehkä kyseltäisiin, miksi tuollaisia mielipiteitä julkaistaan.

 

Huhumylly tuntuu jauhaneen kiivaana.

Puheiden mukaan Lieksan suurkaupunkiin kuuluvassa Matovaaran kylässä oli nähty susi, joka oli metri seitsemänkymmentä senttiä pitkä ja muutenkin isokokoinen. Kyläkoulun pihalla tunnelma oli kuitenkin lähes hilpeä.

– Ei meitä pelota, kajautti viisi tenavaa kuin yhdestä suusta.

Vaaleatukkainen poika antoi henkilökohtaisen lausunnon:

– En minäkään pelkää, vaikka kuljen joka päivä neljä kilometriä yksin kouluun. Ei sitä ole näkynyt, eikä siitä villisiastakaan ole mitään tietoa.

 

Koulutyttö totesi, että ei häntäkään pelota. Hän rupeaa huutamaan, jos susi tulee vastaan.

– Ei tuonikäinen osaa kuin säikähtää, jos susi tulee pensaasta, kommentoi tytön äiti ja siirsi puheen toiseen kylää puhuttaneeseen villieläimeen.

– Miehet ovat metsässä. Nehän ne näkivät tuolla kilometrin päässä villisian jäljet.

 

Jännä olo tulee nykyheililäiselle vanhaa lehteä selatessa.

Lieksa on edelleen täynnä hyviä juttuaiheita, mutta ei niihin enää voi ladata tuollaista tunnelmaa. Tosi vahva on ison kuvan ja otsikoinnin yhdistelmä. Kuin Hannu ja Kerttu olisivat matkalla kohtaamaan sutta, joka on jo ehtinyt kohdata Punahilkan ja isoäidin.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä