Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Kaikki pyörät kelpaavat tuurivarkaalle

Pyörän kunnollinen lukitus suojaa hyvin satunnaisilta varkailta. Jos pyörä lähtee rosvon matkaan siitä huolimatta, helpottavat tunnistetiedot sen löytämistä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Pyörän kunnollinen lukitus suojaa hyvin satunnaisilta varkailta. Jos pyörä lähtee rosvon matkaan siitä huolimatta, helpottavat tunnistetiedot sen löytämistä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Pyörävarkauksien perinteinen sesonki kestää kesästä syksyyn, ja tänä vuonna sesongin aikana pyöriä on varastettu Suomessa jopa ennätyksellisen paljon – eniten Uudellamaalla, mutta määrä on kasvanut myös Itä-Suomessa ja Joensuussa.

Siinä missä koko viime vuonna Joensuussa kirjattiin yhteensä 403 polkupyörä- tai pyöräilytarvikevarkautta, on tänä vuonna luku syyskuun puolessavälissä jo 396.

– Myös löytöpyöriä tulee meille reilusti, varmaan päivittäin, mutta niistä ei voi toki suoraan tietää, ovatko ne varastettuja vai esimerkiksi unohdettuja, kertoo rikoskomisario Johanna Halttunen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Halttusen mukaan pyörävarkaudet ovat lisääntyneet etenkin kesän aikana aiempiin vuosiin verrattuna, mikä tuntuu olevan nouseva suunta koko Suomessa; Poliisihallituksesta arvioitiin kesällä, että kotimaiset omaisuusvarkaat ovat aktivoituneet koronapandemian vuoksi, ja anastetuilla tavaroilla rahoitetaan esimerkiksi päihteiden käyttöä.

Johanna Halttusen mukaan myös Joensuussa pyörävarkauksia tekevät järjestelmällisesti tietyt henkilöt.

– Etenkin arvokkaita polkupyöriä saatetaan etsimällä etsiä. Todennäköistä on, että ne viedään muualle päin Suomea myytäväksi, eikä niitä yritetä paikallisesti kaupata, Halttunen kertoo.

Useat varkaustapaukset ovat kuitenkin sellaisia, joissa tilaisuus tekee varkaan – kuten jos kyseessä on vanha, lukitsematon tai hataralla lukolla lukittu pyörä.

– Näin voi käydä, jos halutaan vain liikkua paikasta a paikkaan b, ja joku vanha pyörä on helppo ottaa alle. Näin niitä pyöriä päätyy tuonne hylättyinä, ja sieltä ne päätyvät meidän löytötavaroihimme.

Nykyisin kadonneista ja löydetyistä pyöristä kuulutetaan usein sosiaalisessa mediassa, kuten kaupunkien omissa Puskaradio-ryhmissä Facebookissa. Halttusen mukaan some voi toimia hyvänä apuvälineenä anastettujen ja kadonneiden pyörien löytämiseksi takaisin omistajilleen.

– Ainakaan minun tietooni ei ole vielä tullut, että näitä palstoja olisi käytetty väärin, Halttunen kertoo.

Toisinaan julkisuuteen nousee kertomuksia tilanteista, joissa oma polkupyörä on bongattu myynnistä esimerkiksi Torin verkkosivuilta tai Facebook-kirpputorilta, ja omistaja on järjestänyt itse tapaamisen myyjän kanssa. Tätä poliisissa ei Johanna Halttusen mukaan suositella.

– Koskaan ei tiedä, millainen henkilö sitä pyörää kauppaa, joten tällaiseen siviilirohkeuteen ei välttämättä kannusteta.

Sen sijaan asiasta kannattaa olla yhteydessä suoraan poliisiin, mikäli on ehdottoman varma, että kyseessä on oma pyörä.

– Jos tunnistaa oman polkupyöränsä, siitä kannattaa ilmoittaa heti meille. Me kyllä pyrimme tarkistamaan asian. Tutkinnanjohtaja voi tehdä kotietsintämääräyksen, jos vain saamme selville, kuka pyörää kauppaa, Halttunen kertoo.

Johanna Halttunen kannustaa kaikkia ottamaan oman polkupyöränsä runkonumeron ylös, sillä se toimii parhaana apuna kadonneen pyörän tunnistamisessa. Lisäksi omasta pyörästä kannattaa ottaa kuva talteen varmuuden vuoksi.

– Jos meille ilmoitetaan vain, että punainen Jupiter on anastettu, me emme välttämättä osaa yhdistää sitä suoraan oikeaan pyörään, vaikka meillä olisi se löytötavaroissa. Samaan aikaan voi olla ilmoitettuna varastetuksi useita muitakin punaisia Jupitereita, Halttunen huomauttaa.

Poliisin löytötavaroista pyöriä löytää tiensä oikeille omistajilleen lähes viikoittain.

– Enemmän niitä kuitenkin jää meille varastoon. Se johtuu todennäköisesti siitä, että jos pyörä ei ole kovin arvokas, sitä ei lähdetä edes kyselemään, ja osa on voinut saada jo vakuutusyhtiöltä korvauksen pyörästä.

Varastetut ja tunnistetut, jo vakuutusyhtiön korvaamat pyörät päätyvät vakuutusyhtiön haltuun. Poliisin löytötavaroiden pyörät, joiden omistaja ei löydy, päätyvät poliisin huutokauppaan.

Maanlaajuisesti kasvaneita pyörävarkauksia selittävät useat tekijät, kuten lisääntynyt pyöräily sekä entistä kalliimmat polkupyörät – etenkin tuhansien eurojen arvoiset sähköpyörät kiinnostavat varkaita. Joensuussa pyöriä viedään kuitenkin Johanna Halttusen mukaan joka lähtöön.

– Kyllä kaikki pyörät tuntuvat kiinnostavan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä