Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Mitä tapahtui tandemille?

Lehtori Erkki Mustonen ja opiskelija Ait Moulid Hassan näyttivät, että toimii se. Lehtori Erkki Mustonen ja opiskelija Ait Moulid Hassan näyttivät, että toimii se.

Nopea päivitys: Syksyyn 1995 ja Iskun tai Askon varaston seinustalle päättyvät harvinaisen pyörän jäljet.

 

Eipä tarvinnut kauan odottaa, kun tämä juttu päivittyi. Keskiviikkona kun verkko-Heili ilmestyi, siinä oli juttu, jossa kerrottiin harvinaisesta tandemista ja pohdittiin, missä pyörä mahtaa olla nyt, idean äiti, joka nykyisin asuu Vaajakoskella nimellä Pirjo Maunula-Väänänen, soitti ja kertoi lisätietoja.

Ne paljastamme päivitetyn jutun lopussa, mutta nyt loikkaamme hetkeksi alkuperäiseen tekstiin, jonka Heilin ystävät saivat lukea keskiviikkona.  

 

Kuka tietää jotain erikoisuudesta, jonka Heili esitteli keskiviikkona 2.6.1993?

Joensuun ammattioppilaitos oli tehnyt tandemin, missä polkijat istuvat selät vastakkain. Lehtori Erkki Mustonen ja hänen oppilaansa Ait Moulid Hassan todistivat päätoimittaja Pentti Kakkiselle, että toimii se.

Tilaaja oli kesähotelli Elli, jonka tuolloinen pyörittäjä Pirjo Väänänen oli saanut ideansa Helsingistä.

– Näin siellä viime kesänä vastaavanlaisen pyörän, mutta pienemmän. Kun toinen polkija istuu takaperin, se herättää varmasti huomiota, Väänänen kertoi Heilille.

Erikoista tandemia käytettiin kesähotellin mainostarkoituksiin.

– Esittelyajolla takaistuimella istuu uhkeamuotoinen ”Joensuun Elli” jakamassa tietoa kesähotellista. Ohjaajana toimii komea poika, uutisoi Karjalan Heili.

 

Seläkkäin-tandemissa molemmat istujat todella polkivat, mutta eri suuntiin tapahtuvasta lihastyöstä huolimatta ketjuratkaisut mahdollistivat, että voima ohjautui pyörille samansuuntaisesti.

Ammattioppilaitoksella tehtiin tuolloin muitakin innovaatioita.

Kehitteillä oli muun muassa kovaan työhön suunniteltu halkojen katkomis- ja halkomislaite.

– Erkki Mustosen johdolla suunnittu ja rakennettu laite on tiettävästi ensimmäinen laatuaan maailmalla, kirjoitti Pentti Kakkinen jutussaan.

 

Mutta voisiko kesäkuun 1993 Elli-tandemin jäljittää?

Luontevaa olisi aloittaa etsintä idean äidistä, mutta 27 vuodessa on saattanut tapahtua niin paljon aina nimenmuutoksista lähtien, että jäljittäminen käy vaikeaksi. Helpompaa on lähteä teoriasta, että erikoinen pyörä voi yhä olla Ellin hallussa.

Kesähotelli oli kytköksissä Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elliin, joten soitetaanpa Ellin toimistoon.

– Kesähotellihan ei enää toimi, mutta viimeksi sitä pyöritti kesällä 2019 Päivi Heikkinen, joka johtaa ravintola Gaudea, Ellin asiakaspalvelupäällikkö Minna Lievonen vihjaisi.

Ja mitä sanoo puhelimeen tavoitettu Heikkinen?

– En kyllä tiedä mitään tästä asiasta. Ennen omaa aikaani olin edellisen kesähotelliyrittäjän palveluksessa, eikä Ellin varastossa kyllä 20 vuoteen semmoista pyörää ollut.

 

Keskiviikkona iltapäivällä Pirjo Maunula-Väänänen sitten soitti.

– Meillä todellakin oli semmoinen pyörä, ja kolmena kesänä sitä käytettiin, hän kertoi.

– Helsingin-junaa vastaan ne työntekijät aina menivät ja jakoivat esitteitämme. Kerran ne soittivat, että nyt täällä olisi tulossa porukka Italiasta. Kävin hakemassa ne autolla kesähotellille.

Mutta missä on tandem nyt? Sitäpä ei tiedä Maunula-Väänänenkään, joka kertoo, että viimeinen havainto pyörästä on syksyltä 1995, jolloin se nojasi Iskun tai Askon varaston seinään.

– En muista, kumman varasto se oli, mutta jommaltakummalta me vuokrasimme tilaa, jonne veimme aina sänkymme talveksi varastoon. Kahtena syksynä pyöräkin meni sinne, mutta kolmantena se ei ollut mahtunutkaan varastoon, ja kuormaa vieneet automiehet olivat jättäneet sen seinän vierustalle pusikkoon. Näin minäkin sen siinä, mutta en tullut siirtäneeksi sitä pois. Keväällä sitä ei enää löytynytkään.

Alkuperäisen jutun otsikko siis pätee yhä. Missä on tandem nyt?

 

Juttua on päivitetty torstaina 24.9.2020 kello 9.41.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä