Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Tekstiilimatto tekee paluun

Tekstiilimatto voi nykyisin olla hyvin modulaarinen, näyttää Värisilmän kauppias Tommi Hirvonen. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Tekstiilimatto voi nykyisin olla hyvin modulaarinen, näyttää Värisilmän kauppias Tommi Hirvonen. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Sekä kuluttajat että valmistajat ovat entistä valveutuneempia lattiapintojen ekologisuuden suhteen.

Siinä missä vielä 90-luvulla kodin lattiapintojen vaihtoehdot olivat lähinnä puu, muovi tai korkki, on materiaalivalikoima kasvanut eri ominaisuuksineen 2020-luvulla uusiin sfääreihin: puusta on tehty lukuisia variaatioita, tekstiilimatto on tekemässä paluuta uudessa muodossaan, ja vinyyli on nousemassa suosion kärkeen käytännöllisyydellään.
– Kuluttaja on sillä tavalla pragmaattinen, että vinyylilankku valitaan usein lattiamateriaaliksi ominaisuuksiensa takia: se kestää hyvin kosteutta eikä elä sen myötä lainkaan, se on hankintahinnaltaan edullinen, ja kestää kaiken lisäksi kulutusta, luettelee Joensuun Värisilmän kauppias Tommi Hirvonen.
Hirvosen mukaan vinyylilankku on tullut markkinoille osin korvaamaan aikanaan suosittua muovimattoa – äkkiseltään materiaalista ei tosin erota, että se korvaa tavallista muovimattoa, sillä nykyisten vinyylilankkujen pintakuvioinnit on tehty autenttisen puun näköiseksi.

Vinyylin suhteen ympäristöystävällisellä kuluttajalla voi tulla vastaan vastuullisuuskysymys; kestävyytensä takia vinyyliä ei tarvitse uusia usein, mutta vinyyli voi olla valmistuksessa syntyvän hiilijalanjälkensä puolesta lattiamateriaaleista synkin.
– Siinähän on melkein läpeensä kyse muovista, Tommi Hirvonen toteaa.
Nykyisin tarjolla on kuitenkin ekologisempiakin vaihtoehtoja, ja osa valmistajista lupaa hyvittää materiaalin hiilijalanjäljen koko sen elinkaaren ajalta. Vinyylimatto mielletään erityisen ympäristöystävälliseksi valinnaksi sen valmistuksen vähäpäästöisyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi.
Sekä valmistajat että käyttäjät ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota lattiamateriaalien ympäristöystävällisyyteen, mikä näkyy myös kasvaneissa valikoimissa: Joensuun Laattapisteen myyjä Mirva Huhtilaisen mukaan erityisesti projekti- ja julkiskohteissa ekologisuus on merkittävässä roolissa tuotteiden valinnassa.
– Ekologisuutta arvostetaan enemmän, joten on tosi ihanaa, että tuotteissa riittää valinnanvaraa. Meilläkin, kuten monessa muussakin yrityksessä, tähdätään koko ajan entistä enemmän hiilineutraaliuteen, Huhtilainen kertoo.
Vaikka perinteinen kestävä valinta eli puulattia, kuten parketti, pitää yhä pintansa, on rinnalle nousemassa vähitellen niin ikään ekologinen tekstiilimatto. Mattoa käytetään paljon etenkin projektikohteissa, kuten toimistotiloissa.

Tekstiilimatto on oivallinen valinta tiloihin, joista halutaan minimoida kaiku.
– Jos yksityisasiakkaalle ehdottaa tekstiilimattoa, moni suorastaan säikähtää, että apua, niitähän käytettiin 70-luvulla, Huhtilainen naurahtaa.
Kyseessä on kuitenkin täysin eri tuote kuin vuosikymmenten takaisessa kokolattiamattobuumissa: Värisilmän Tommi Hirvosen mukaan kilpailu kokolattiamatoissa kävi jossakin vaiheessa niin kovaksi, että mattojen laatu heikkeni radikaalisti, ja niihin tuli esimerkiksi hajuongelmia.
– Nykyisten mattojen valmistustekniikka on aivan erilainen kuin vuosikymmeniä sitten. Tämän päivän matoista suurella osalla on allergia- ja astmaliiton tunnus, Mirva Huhtilainen kertoo.
Mattojen soveltuvuus allergikoille johtuu erityisesti siitä, että pinta sitoo huonepölyn itseensä, jolloin se ei pöllyä ilmassa. Matto vaatii kuitenkin normaalin viikoittaisen imuroinnin, jotta pöly saadaan pinnalta pois.
Nykyiset tekstiilimatot tulevat usein hyvin modulaarisina, 50 x 50 senttimetrin kokoisina paloina, mikä helpottaa myös puhtaanapitoa; jos mattoon tulee sitkeä tahra, on palanen helppo vaihtaa uuteen.
Mirva Huhtilaisen mukaan tekstiilimatto voi olla myös hiilijalanjälkensä puolesta kaikista paras vaihtoehto.
– Tuotteesta riippuen matto voidaan kierrättää jopa täydellisesti, ja joidenkin mattojen nukka on valmistettu sataprosenttisesti kierrätysmateriaaleista.

Tommi Hirvonen nostaa kiinnostavaksi lattiamateriaaliksi korkin, joka mielletään helposti menneiden vuosikymmenten materiaaliksi. Nykyisin korkistakin kuitenkin löytyy tyylejä jokaiseen makuun.
– Korkki on akustiikaltaan yksi parhaita materiaaleja, sillä se vähentää selkeästi kopinaa ja muita kovia ääniä, Hirvonen kertoo.
Hiljaisuuden lisäksi korkki on ominaisuuksiltaan joustava ja helppohoitoinen, ja se tuntuu lämpimältä jalan alla – huonona puolena tosin se, että materiaali mielletään yhä melko kalliiksi.
Korkki on sataprosenttinen luonnontuote, joten se on myös ympäristön ystävän valinta. Korkkia tuotetaan korkkitammesta, jota kasvaa Etelä-Euroopassa.
– Korkki kuoritaan puusta, joten sitä ei tarvitse kaataa lattiaa varten. Korkkitammi voidaan kuoria noin 11 vuoden välein, Tommi Hirvonen kertoo.


Laattapiste muuttaa Carlsonille

Joensuun Laattapiste muuttaa pian Nurmeksentien Carlsonin yhteyteen, jossa Laattapisteen toiminta käynnistyy 30. syyskuuta. Muuton myötä Laattapisteen oma myymälä Kuurnankadulla suljetaan.
– Meille tulee Carlsonille oma sadan neliön myymälä. Samanlaista järjestelyä on käytetty jo esimerkiksi Mikkelissä ja Savonlinnassa, kertoo Mirva Huhtilainen Laattapisteestä.
Mirva Huhtilaisen mukaan siirtymän taustalla ovat lähinnä synergiaedut, eikä Laattapisteen omistuksessa tapahdu muutoksia.
– Saadaan enemmän lattialiikennettä, ja tehdään sellaista hyvän fiiliksen kauppaa puolin ja toisin, Huhtilainen toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä