Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Vielä ei ole aika hengähtää

La Barren Petri Raatikainen ja Marjaana Raatikainen eivät usko, että tilanne tulee ravintoloiden ja baarien osalta syksyn aikana helpottamaan. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen La Barren Petri Raatikainen ja Marjaana Raatikainen eivät usko, että tilanne tulee ravintoloiden ja baarien osalta syksyn aikana helpottamaan. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Livekeikkojen ja tapahtumien järjestäminen baareissa ja iltaravintoloissa on ollut korkean kynnyksen takana, ja asiaan liittyy vieläkin monta muttaa.

Tapahtuma-alan yritysten ahdinkoon saatiin viime viikolla konkretiaa, kun myös Joensuussa osallistuttiin kansainväliseen Red Alert -liikkeeseen, jossa tapahtumatalot valaisivat julkisivunsa punaiseksi. Joensuussa punahehkuisena nähtiin torilava.
Tämänhetkiset rajoitukset mahdollistavat esimerkiksi livekeikkojen järjestämisen, mutta rajoitukset huomioiden asiakaskapasiteetit ovat niin pieniä, että kannattavuus jää kysymysmerkiksi. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan iltaravintoloiden ryhmäpäällikkö Outi Pohjoranta kertoo, että tällä viikolla Joensuussa nähtävä Maustetyttöjen keikka jouduttiin siirtämään Las Palmasista Kimmeliin turvallisuussyistä.
– Kimmelissä on puolet enemmän asiakaspaikkoja kuin Las Palmasissa olisi. Liiketoimintaa se ei missään tapauksessa ole – muuten me joutuisimme asiakaspaikkarajoitusten takia nostamaan lippujen hinnat todella korkeiksi.

Las Palmas pidetäänkin Outi Pohjorannan mukaan toistaiseksi suljettuna, sillä se nähdään vahvana tapahtumaravintolana, jonka konsepti ei olisi oma itsensä ilman esiintyjiä.
PKO oli ehtinyt buukata syksylle Kimmeliin esiintymään muun muassa Oku Luukkaisen, Arttu Wiskarin, Pojun ja CatCatin, joita ei tulla vielä näkemään.
– Kun saimme syyskuun alussa uuden tiedon siitä, mitä AVI meiltä odottaa, tulimme siihen tulokseen, että isoja keikkoja ei ole vielä turvallista järjestää.
Vastikään avatussa Bepopissa tullaan näkemään syksyn mittaan useita esiintyjiä, mutta nämä ovat Pohjorannan mukaan DJ-vetoisia, pienempiä keikkoja.
– Ne ovat kevyempiä ja maltillisempia kokoonpanoja, joiden keikoilla ei synny niin isoja tungoksia, Pohjoranta toteaa.

Järjestäjätahot pyrkivät mukautumaan nykytilanteeseen erilaisin toimenpitein: esimerkiksi Kerubin saliin syyskuun alussa keikalle saapunut Neljä Ruusua veti keikan kaksi kertaa eri yleisöille, sillä katsojia riitti. Salin asiakaskapasiteetti on tällä hetkellä noin 150 asiakasta.
Kerubin tuottaja Jarno Pitkon mukaan keikkoja tullaan näkemään syksyn aikana lisää, mutta kaikki aiemmin sovitut, enemmän lippuja myyneet keikat siirretään lähes varmasti tulevaisuuteen.
Viihdemaailma Ilonassa ei puolestaan ole vielä järjestetty livekeikkoja koronatauon jälkeen, ja ravintolapäällikkö Jutta Hirvosen mukaan parhaillaan punnitaan sitä, kuinka keikkoja olisi nykytilanteessa turvallista järjestää. Myös osa isoista opiskelijatapahtumista, kuten Starttiapprot, on syksyn osalta peruttu.
– Toiminta tällaisenaan, ilman esiintyjiä, on ollut kuitenkin kannattavaa, koska pystymme mitoittamaan henkilökunnan vastaamaan rajoitettuja asiakasmääriä. Seuraamme rajoitusten ja koronatartuntojen vaikutusta asiakasvirtaan jatkuvasti, ja vielä ei voi niin sanotusti huokaista helpotuksesta, Hirvonen toteaa.

Vielä eivät voi hengähtää myöskään La Barren yrittäjä Marjaana Raatikainen ja ravintolapäällikkö Petri Raatikainen: kesäkuukaudet olivat Raatikaisten mukaan ravintolatoiminnalle kuherruskuukausia, ja syksyn tullen otetaan oikeasti yrityksistä mittaa.
– Meillä oli ensimmäiset keikat vasta viime perjantaina, ja nekin olivat tosi pitkän mietinnän takana, Petri Raatikainen kertoo.
Raatikaisten mukaan ilta sujui lupaavasti ja asiakkaat uskaltautuivat katsomaan livemusiikkia siinä määrin, että syyskuussa tullaan järjestämään vielä lisää keikkailtoja.
Marjaana Raatikainen oli jo keväällä heittämässä pyyhettä kehään, kun La Barren asiakkaat pistivät baarin puolesta pystyyn joukkorahoituskampanjan, joka keräsi lopulta neljässä viikossa 12 405 euroa.
– Se kampanja ihan puhtaasti pelasti meidät. Sitä kautta aukesi paljon asioita, sillä sen jälkeen sain lopulta pankista henkilökohtaisen lainankin kulujen hoitamista varten. Saatiin ovet auki ja saatiin uusi alku, ainakin jonkinlainen.
Jos rajoitukset eivät tiukennu ja tilanne ei enää pahene, on La Barren toiminta tällä hetkellä Raatikaisten mukaan kannattavaa.
– Kyllä sillä elää, mutta tiukasti, Marjaana Raatikainen toteaa.


Suuret tapahtumat: Lehtiä Ilosaaressa järjestetään erityisjärjestelyin

Vuosittainen Lehtiä Ilosaaressa -sisäfestari järjestetään tänäkin vuonna lokakuun alussa koronasta huolimatta, tosin erityisjärjestelyin. Tämä tarkoittaa muun muassa tapahtuma-alueen jakamista useaan lohkoon.
Kerubin tuottaja Jarno Pitkon mukaan tapahtumaan myydään tavallisesti areenassa järjestettäviin tapahtumiin verrattuna huomattavasti vähemmän lippuja, noin kaksituhatta kappaletta. Lohkot tullaan täyttämään saapumisjärjestyksessä.
– Toki erityisjärjestelyt aiheuttavat lisäkustannuksia tapahtumajärjestäjälle, koska henkilökuntaa tarvitaan enemmän kuin tämän kokoisessa tapahtumassa normaalisti. Tapahtuman budjettia on myös laskettu uudestaan pienemmän yleisökapasiteetin takia, Jarno Pitko kertoo.
Pitkon mukaan nykyisillä ohjeistuksilla ja määräyksillä vastaavan kokoluokan tapahtumia olisi mahdollista järjestää myös tulevaisuudessa, mihin tapahtuma-alalla on sopeuduttava. Lokakuun lopussa Joensuun areenassa järjestetään niin ikään Kerubin tuottama Unholy Winter Fest.
– Emme tiedä kuinka pitkään koronavirus tulee olemaan vaikuttamassa tapahtumien ja keikkojen järjestämiseen, ja meidän on vain pakko mukauttaa toimintaamme sen mukaisesti.
Pitkon mukaan korona on pakottanut alan toimijoita keksimään uusia toimintatapoja, missä hän näkee myös hyviä puolia.
– En näkisi lisääntyneen valveutuneisuuden esimerkiksi hygienia-asioihin liittyen asiakkaiden keskuudessa olevan ollenkaan negatiivinen asia, Pitko toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä