Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Elinvoima huolettaa

Joensuun keskustassa on viime vuosina ollut myllerrystä kerrakseen. Kaupunkikeskustayhdistyksen Katja Kolehmainen pelkää, että moni kurvaa ostoksille muualle kuin keskustaan tieremontteja väistellessään. Kuva: Marko Puumalainen Joensuun keskustassa on viime vuosina ollut myllerrystä kerrakseen. Kaupunkikeskustayhdistyksen Katja Kolehmainen pelkää, että moni kurvaa ostoksille muualle kuin keskustaan tieremontteja väistellessään. Kuva: Marko Puumalainen
Yhteensä 19 Suomen kaupunkikeskustaa käynnistää nyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisen markkinointiyhteistyön kaupunkikeskustojen esille tuomiseksi.

Keskustojen kehittämisyhdistyksillä ja organisaatioilla on kaikilla sama tavoite: vahvistaa keskustojen elinvoimaa ja yrittäjyyttä sekä kasvattaa keskustojen vetovoimaa.

Yhteistyöverkostossa ovat mukana Hamina, Heinola, Hämeenlinna, Iisalmi, Imatra, Joensuu, Kotka, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Mikkeli, Pori, Rauma, Savonlinna, Tampere, Turku ja Vaasa.

– Nyt oli hyvä hetki aloittaa kaupunkien välinen yhteistyö, koska jokaisella kaupungilla on ollut ja tulee olemaan haasteita keskustojen elinvoiman säilyttämisessä. Luotamme yhdessä tekemisen voimaan ja vaikuttavuuteen, kertoo kaupunkikeskustoja edustava Samuli Kansa Kotkan Kauppatiestä tiedotteessa.

– Joensuun keskustan elinvoima on heikentynyt, mikä johtuu lauantaisin palvelevien liikkeiden määrän laskusta ja tyhjien liiketilojen lisääntymisestä. Elinvoimamittausta olemme toteuttaneet vuodesta 2017 alkaen, sanoo Joensuun kaupunkikeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen.

Katja Kolehmaisen mukaan keskustan elinvoima on ollut puristuksessa esimerkiksi keskustan katuverkoston sekä torin ympäristön rakentamisen keskellä.

– Katukuvaa katsoessa ei voi olla pohtimatta, ovatko ihmiset ottaneet asiointisuunnaksi muun kuin kaupunkikeskustan. Nyt olisi korkea aika saada ihmiset takaisin Joensuun keskustaan.

Kampanjan slogan on Koe kaupunki – ja sen ainutlaatuinen keskusta. Markkinointiyhteistyön kivijalka on kaupunkien keskustoja esittelevä video, joka tulee pyörimään niin sosiaalisessa mediassa kuin tv-kanavilla.

Yhteistyössä mukana olevat kaupungit tekevät myös omia kaupallisia tempauksia valtakunnalliseen kampanjaan liittyen.

– Me Joensuussa toteutamme kampanjaan liittyvää markkinointiyhteistyötä syksyn aikana Kuopion ja Iisalmen keskustayhdistysten kanssa. Tulossa on yhteismarkkinoinnissa oleva ostospäivä kaupungeissamme. Keskustojen ongelmat ovat yhteisiä, ja on ollut ilo rakentaa uutta yhteistyötä kaupunkikeskustojen välillä, toteaa Kolehmainen.

Kaupunkikeskustojen kehittämisorganisaatiot tekevät työtä keskustojen elinvoiman, elävyyden, viihtyvyyden ja kaupallisuuden vahvistamiseksi.

Markkinointiyhteistyössä mukana olevat kaupungit kuuluvat Elävät kaupunkikeskustat ry:hyn, joka on kaupunkikeskustojen kehittämisen valtakunnallinen kattojärjestö. Yhdistyksen tehtävänä on Suomen kaupunki- ja kuntakeskusten jatkuva kehittäminen eläviksi, elinvoimaisiksi, viihtyisiksi ja kilpailukykyisiksi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä