Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Nyt on hypättävä pahan esteen yli

Kemal Achourbekov ja muut Rajattoman taiteen järjestäjät ovat törmänneet muihinkin ikäviin asioihin kuin koronaan.
Kuva: Aimo Salonen Kemal Achourbekov ja muut Rajattoman taiteen järjestäjät ovat törmänneet muihinkin ikäviin asioihin kuin koronaan. Kuva: Aimo Salonen
Heino Kaskihan tuosta ensimmäisenä tulee mieleen, kun Rajaton taide -festivaalin taiteellinen johtaja Kemal Achourbekov sanoo, että Pieliseen liittyy paljon säveltäjiä, jotka ovat jääneet Jean Sibeliuksen varjoon.

Pielisjärvellä 21.6.1885 syntyneen ja Helsingissä Sibeliuksen kanssa samana päivänä 20.9.1957 kuolleen säveltäjän sonaatti kuullaankin Joensuun konservatoriolla sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin Pielisen balladi -konsertissa, jossa esitellään Pielisen alueelta lähtöisin olleiden ja siellä vierailleiden säveltäjien tuotantoa.

Teemaa sivutaan myös Carelia-salissa kuultavassa Sibeliuksen varjossa? -konsertissa, joka esittelee joensuulaisille kaksi urallaan nousussa olevaa laulajaa, baritoni Aarne Pelkosen sekä sopraano Suvi Väyrysen, joka tulee Joensuuhun Wienistä ja joutuu siksi kahden viikon erityisjärjestelyihin ennen esiintymistään.

Väyrysen erityisjärjestelyistä päästään huoliin, joita Rajaton Taide ry:llä on festivaalinsa kanssa.

– Kyllähän meidän pientä yhdistystä nyt koetellaan, taiteellinen johtaja huokaa.

Vastoinkäymiset eivät rajoitu vain koronaan. Tuorein takaisku on yhdistyksen sihteerin Pirkko-Liisa Hirvosen äkillinen kuolema.

– Haluan nyt, että avauskonsertissa on joku pieni, hieno kappale hänen muistolleen, Achourbekov sanoo.

Avauskonsertin nimeksi on laitettu Georg Otsia muistellen virolaislaulajan syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Samalla konsertti on Achourbekovin oma 25-vuotistaiteilijajuhla.

– Paljonhan siellä tulee Otsin tuttuja kappaleita, mutta konsertin kaksi osaa ovat hyvin erilaisia, taiteellinen johtaja kertoo.

Millaisia kappaleita siis hänen omassa osuudessaan kuullaan?

Achourbekov nauraa.

– Aivan kauhee kysymys, ei hajuakaan vielä! Se menee täysin inspiraation mukaan.

Oman juhlakonsertin koostamisessakin Achourbekov törmäsi koronarajoituksiin.

– Haluaisin, että sinne tulisi yllätysvieraita, mutta en tiedä, onnistuuko se. Varmaan sinne tulee muutamia sellaisia, joiden kanssa me ollaan Arton (harmonikkataiteilija Tarkkonen) kanssa soitettu matkan varrella.

Festivaalin konserteista kolme on konservatorion salissa ja kaksi Carelia-salissa. Konservatorion katsomoon saa ottaa 80 ihmistä ja Carelia-saliin 152.

– Tänä vuonna on suuri saavutus, jos saamme Carelia-saliin yhteensä sen 300 ihmistä, Achourbekov pohtii.

Taiteellinen johtaja kiittää yhteistyökumppaneitaan, jotka ovat mahdollistaneet festivaalin järjestämisen vaikeana aikana. Mestarikurssille esimerkiksi on saatu rahoitus, joka menee suoraan kurssille osallistuvien hyväksi.

– Tänä vuonna kurssille tuskin tulee oppilaita maakunnan ulkopuolelta, ja koska saimme sen järjestämiseksi avustuksen, kurssi on nyt kaikille ilmainen, Achourbekov lupaa.

Carelia-salin konsertit samoin kuin konservatorion Pielisen balladikin ovat täysmittaisia, ja niissä on myös väliaikatarjoilut.

– Meillä on siellä turvajärjestelyt, joiden ansiosta tarjoilut voidaan järjestää, Achourbekov sanoo.

Taiteellinen johtaja itse haluaa tarjota oman juhlakonserttinsa kunniaksi kaikille kuulijoille juomat, jotka on asetettu valmiiksi pöydille.

– Saimme siihen luvan, koska kyse ei ole alkoholin myynnistä, vaan tarjoamisesta. Haluan juhlan kunniaksi luoda kaikesta huolimatta hyvän atmosfäärin. Enhän minä siitä kovin paljon köyhdy, jos tarjoan 150 ihmiselle.

Narikkapalveluja Achourbekov sen sijaan ei lupaa.

– Takit pitää nyt tuoda saliin, ellei halua jättää niitä omalla vastuullaan naulakkoon.

Menossa on monella tapaa poikkeuksellinen syksy, mutta nyt kolmatta kertaa järjestettävän festivaalin taiteellinen johtaja sanoo, että periksi ei aiota antaa.

– Kukaan ei ole kokenut aikaisemmin tämmöistä tilannetta, Achourbekov huomauttaa.

– Nyt on edessä paha este, jonka yli meidän pitää hypätä, mutta kaikesta huolimatta olemme optimisteja, että tämä saadaan toteutettua. Jos kaikki rauhoittuu, ensi vuonna on paljon helpompi lähteä mukaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä