Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Virtuaalisalin tienraivaaja

Janne Mustonen on toiminut yrittäjänä lähes koko aikuisikänsä, joten oman kuntosalin perustaminen oli hänelle luontevaa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Janne Mustonen on toiminut yrittäjänä lähes koko aikuisikänsä, joten oman kuntosalin perustaminen oli hänelle luontevaa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Tammikuussa Kaislakadulle avattu Zei’s Gym ei saanut parasta mahdollista alkua, kun vain parin kuukauden aukiolon jälkeen iski korona, ja yrittäjä Janne Mustonen katsoi parhaaksi laittaa salin ovet säppiin. Hetken ajan hän pohti, kannattaisiko ovia avata enää ollenkaan.

– Se oli tosi hankala juttu. Onneksi vuokranantaja tuli hyvin vastaan, ja koska tilanne oli täällä kuitenkin melko hyvä, ajattelin, että ei jarrutella hommaa liikaa. Kesäkuun alussa rupesimme taas käynnistelemään toimintaa, Janne Mustonen kertoo.

Mustosen lisäksi Zei’s Gymin ohjaajana toimii yrittäjän serkku, kokenut thai- ja kuntonyrkkeilijä Jouni Mustonen.

Jouni Mustonen oli aikanaan perustamassa Joensuun ensimmäistä thainyrkkeilyseuraa, Joensuun Thaiboxing Clubia, 80-luvun puolessavälissä. Janne Mustonen itse oli puolestaan perustamassa Suomen ensimmäistä thainyrkkeilyseuraa Turussa vuonna 1984, jonka jälkeen hän toimi lajin parissa aktiivisena thainyrkkeilyottelijana ja -valmentajana 20 vuotta.

– Vietin kaiken kaikkiaan Thaimaassa eri reissuilla noin kolme vuotta, Mustonen muistelee.

Vaikka molemmilla Mustosilla on vankka thainyrkkeilytausta, ei Zei’s Gymillä pyöri thainyrkkeilykursseja toistaiseksi – kuntonyrkkeilykursseja sen sijaan järjestetään aktiivisesti.

– Thainyrkkeily kuitenkin koetaan aika kovaksi jutuksi, johon kaikki eivät uskalla välttämättä tulla mukaan. Haluan keskittyä salin toiminnassa sellaisiin lajeihin, jotka tavoittavat paremmin suuren yleisön, Janne Mustonen toteaa.

Vuonna 2013 Janne Mustonen alkoi kehitellä virtuaalikuntosali-ideaa, jota varten hän avasi tänä vuonna Zei’s Gymin Joensuuhun.

– Olin siinä vaiheessa tehnyt yli 15 vuotta ravinteiden maahantuontihommaa, ja olin jo nähnyt sen maailman. Ajattelin, että nyt pitäisi keksiä jotakin uutta.

Virtuaalikuntosali toimii nyt nimellä MFC eli Move, Fuel, Chill, ja Mustonen kertoo myyneensä sen lisenssin 20–30 kuntosalille eri puolilla Suomea. Zei’s Gym on tällä hetkellä ainoa joensuulainen kuntosali, joka hyödyntää MFC:tä.

– Haluan edistää konseptia koko ajan, joten ajattelin, että omalla kuntosalilla sen käyttäminen on luontevaa.

MFC pitää Mustosen mukaan sisällään 600–700 kuvattua harjoitetta, ja listaa täydennetään edelleen. Harjoitteita hyödynnetään Zei’s Gymin ohjatuilla tunneilla, jolloin ne pyörivät salin näytöillä, ja asiakkaat voivat hyödyntää niitä myös omatoimisesti.

Zei’s Gym pitää sisällään sekä perinteisen kuntosalipuolen että toiminnallisen Zei’s Action -puolen, jossa pidetään nyrkkeily- ja 48 erää -tunteja.

Esimerkiksi 48 erää -tunnilla, joka on sekoitus nyrkkeilysäkki-, painopallo-, kahvakuula- ja kehonpainotreeniä, näytöllä pyörivät koko ajan treenin aikana tehtävät liikkeet.

– Treenissä mennään tiukalla sykkeellä eteenpäin, ja turhat löpinät jäävät pois, kun koneisto ohjaa toimintaa koko ajan: on 48 erää, joiden välissä on 15 sekunnin tauko, Mustonen selostaa.

Koneiston avulla ohjatut tiukan sykkeen treenit voivat kuulostaa monen korvaan rajulta, mutta Janne Mustosen mukaan liikkeitä tehdään oman jaksamisen mukaan.

– Jos ei jaksa tehdä kaikkea ihan loppuun, sitten tekee sen verran kun jaksaa, Mustonen kertoo.

Ympäri Suomea ja Thaimaata vietettyjen vuosien jälkeen Janne Mustosen on tyytyväinen asetuttuaan Joensuuhun.

– Minulla on perhe täällä, ja tämä on helppo paikka, jossa luonto on lähellä. Olen aina ollut yrittäjä, joten se on minulle luonnollinen tapa jatkaa työuraa. Se on niin sanotusti minun juttuni.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä