Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Koko kansan kangaskauppa

Paula Tuononen kertoo puskaradion olevan edelleen tehokas keino tavoittaa ihmisiä. Moni Kangas Palttinan asiakkaista on kuullut  putiikista tuttavansa kautta, ja päättänyt lähteä tutustumaan liikkeeseen. Kuva: Henri Jumppanen Paula Tuononen kertoo puskaradion olevan edelleen tehokas keino tavoittaa ihmisiä. Moni Kangas Palttinan asiakkaista on kuullut putiikista tuttavansa kautta, ja päättänyt lähteä tutustumaan liikkeeseen. Kuva: Henri Jumppanen

Kangas Palttinan liike on sijainnut nykyisellä paikallaan Outokummussa, Kauppakatu 6:ssa, viimeiset yhdeksän vuotta. Palttinan tuotekirjo käsittää muuan muassa erilaisia kankaita, kuten sisutus- ja asustekankaita sekä erilaisia lankoja esimerkiksi neulontaan ja virkkaamiseen. Yksi liikkeen valttikorteista on laaja asiakaskunta. Palttinaan tullaan asioimaan ympäri Suomen.

 

Palttinan yrittäjänä viidentoista vuoden ajan toimineelle Paula Tuonoselle kangaskaupan pitäminen on työtä, jossa intohimo ja ammatti kohtaavat. Liikkeessä on yrittäjän itsensä lisäksi yksi vakituinen työntekijä.

– Kyllä tästä vaan vielä vuosien jälkeen tykkää. Vaikka olen täällä toisinaan aamukahdeksasta iltayhdeksään, ei se tunnu raskaalta, 45-vuotias Tuononen aloittaa.

– Voi ihan rehellisesti sanoa, että tämä yhdistää työn ja harrastuksen.

Paula Tuononen kertoo kipinän yrittäjyyteen syttyneen jo nuorena.

– Jo peruskoulun aikana, kun olin kenkäkaupassa harjoittelijana, ajatus omasta putiikista alkoi itää. Sain siellä vastuuta: pääsin hoitamaan liikettä sekä tuurasin kauppiasta, oululaislähtöinen Tuononen muistelee.

– Myös lapsuuden suosikkileikkejäni oli kioskin pitäminen. Oli savesta tehdyt Mars-patukat, ja tyhjät muropaketit säilytettiin leikkiä varten. Ehkä tämä yrittäjähenkisyys jostain sieltä kumpuaa, hän kertoo naurahtaen.

Tuononen itse opiskeli aikanaan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa. Opinnot hän aloitti Oulussa ja saattoi loppuun Joensuussa.

– Muutaman mutkan kautta päädyin tänne Outokumpuun.

Tekstiilialalla hän on ollut jo pidempään.

– Aikoinaan Outokummussa oli Kangas Kaarina -niminen liike. Siellä aloitin harjoittelijana vuonna 1996.

Pala & kangas Palttinan yrittäjäksi Tuononen tuli, kun liikettä tarjottiin hänelle.

– Siihen mahdollisuuteen tartuin, enkä ole katunut päivääkään.

 

Olennainen osa Kangas Palttinan tarinaa ovat ympäri Suomea tulevat asiakkaat. Ilman heitä liike ei välttämättä olisi nykyisissä kantimissaan.

– Eihän Outokummussa itsessään riitä asiakkaita. Jos pelkällä Outokumun leivällä pitäisi elää, niin ei tämä pysyisi pystyssä, Paula Tuononen sanoo.

Varsinkin kesäaikaan monet tutut asiakkaat palaavat liikkeeseen. Vuosien kokemus näkyy asiakkaiden kohtaamisessa.

– Meillä käy asiakkaita aina Kolarista Helsinkiin saakka. On ihana huomata, kun kesäkausi alkaa, ja tuttuja kesälomalaisia alkaa putkahdella liikkeeseen.

– Kyllä tässä vuosien varrella on oppinut lukemaan asiakkaita hyvin. Huomaan nopeasti, tykkääkö joku jostain vai ei. Keskeinen ajatus meillä on, että ostipa asiakas sitten napin tai viisi metriä kangasta, on hän yhtä tärkeä, Tuononen summaa.

Rääkkylästä kotoisin oleva ja liikkeessä parhaillaan asioiva Aija Boehm-Tiainen vahvistaa kuvaa Palttinasta muidenkin, kuin paikkakuntalaisten putiikkina.

– Löysin Palttinan pari vuotta sitten, kun ystävä suositteli tätä. Pääosin ostan täältä ompelukankaita. Tykkään tehdä itse vaatteita ja käsitöitä, hän kertoo.

– Täällä kangasvalikoima on suorastaan herkullinen, ja palvelu yksilöllistä. Täällä opastetaan sekä neuvotaan auliisti, Boehm-Tianen kehuu.

Kangas Palttinalla ei ole lainkaan nettikauppaa. Paula Tuononen näkeekin kivijalkakaupan parhaana vaihtoehtona liiketoiminnalleen.

– Erilaisten materiaalien kanssa pelattaessa teksti ja tuntu ovat kaksi eri asiaa. On tärkeä saada tuntumaa tuotteeseen. Tätä nettikauppa ei voi tarjota.

Samalla linjalla on myös Aija Boehm-Tiainen.

– Kyllä kivijalkakauppa on ehdoton, esimerkiksi kankaiden ja lankojen kohdalla. Silloin tietää tarkalleen mitä hankkii.

 

Aina yrittäjyys ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta luottamus omaan tekemiseen sekä uskolliset asiakkaat ovat kantaneet vaikeampien aikojen yli.

– Onhan niitä haasteitakin ollut. Esimerkiksi isot hankinnat ovat olleet aina omanlaisiaan riskejä. Terveyden kanssa on ollut välillä myös ongelmaa.

– Mutta kyllä niistä on selvitty. Kun on luottamusta tulevaan ja asiakkailta kuulee paljon hyvää, se kannustaa jatkamaan. Silloin niitä riskejä uskaltaa ottaa, Paula Tuononen kertoo.

Lamakaudetkaan eivät ole suuremmin vaikuttaneet liikkeen toimintaan. Korona asetti toki omat haasteensa, mutta kauppaa pystyttiin pitämään auki läpi kevään.

– Tällä alalla esimerkiksi talouden taantuma ei ole näkynyt selvästi. Ihmiset haluavat kuitenkin laittaa kotejaan. Verhojen tai tyynyjen vaihtaminen on huomattavasti edullisempaa kuin vaikkapa tapetoiminen.

Uudet trendit näkyvät Pala & kangas Palttinan asiakkaiden ostomieltymyksissä.

– Nyt makrameelangat ovat hittituote. Niistä tehdään solmutekniikan avulla muun muassa seinävaatteita sekä amppeleita.

– Syksyn mittaan taas perinteinen neulominen lisää suosiotaan, kun villasukkakausi alkaa lähenemään, Tuononen tuumii.

Kangas Palttinassa juhlitaan 15-vuotispäivää perjantaina neljäs syyskuuta. Asiakkaille tarjotaan kiitoskahveja koko päivän ajan.

Yrittäjä Paula Tuononen on tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen. Kangas Palttinan tulevaisuus näyttää vakaalta.

– Olen ylpeä kaupastani. Se ei ole itsestään selvyys. Ilman ihania asiakkaitani ei tässä tilanteessa oltaisi, Tuononen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä