Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Kuuden metrin puucee

Hannu Pakarisen kipinä puutöihin syttyi jo lapsena. Lapsuudenkodissa kannustettiin rakentamisen pariin ja työkaluja oli tarjolla. Kuva: Henri Jumppanen Hannu Pakarisen kipinä puutöihin syttyi jo lapsena. Lapsuudenkodissa kannustettiin rakentamisen pariin ja työkaluja oli tarjolla. Kuva: Henri Jumppanen

Outokummussa sijaitsevan Mikkolan tilan pihapiiristä löytyy päärakennuksen lisäksi aittarakennus ja navetta, sekä pihasauna ja maakellari. Piha on muutoinkin persoonallisesti laitettu. Päärakennuksen hirsiseinät henkivät ajan patinaa. Kuitenkin katse osuu ensimmäisenä pihan perällä olevaan korkeaan torniin, jonka tunnistaa hetkessä Keretin tornin kopioksi. Outokumpulainen Hannu Pakarinen rakensi sen iltapuhteenaan.

 

 

 

Mikkolan tila on toiminut Pakarisen perheen kesäpaikkana viimeiset viisi vuotta. Mutta mistä Hannu Pakarinen sai idean lähteä rakentamaan tornia pihalleen?

– Hommahan lähti siitä, että tornille oli tarvetta. Tarvittiin pihalle uusi puucee.

– Ei haluttu semmoista marketin lautatötteröä, niin päätettiin tehdä hieman erilainen. Semmoinen, mitä ei saa rautakaupasta tai halpahallista, puusepän töitä pienen ikänsä tehnyt Pakarinen naurahtaa.

Kaivostematiikka on olennainen osa Outokummuin identiteettiä. Kaupungissa on paljon hienoja rakennuksia ja 96 metrin korkeuteen nouseva kaivostorni on eittämättä yksi näistä. Pakarinen itse ei ole koskaan käynyt tornissa, vaikka tänä kesänä torniin onkin järjestetty 15 hengen opastettuja kierroksia yleisölle.

– En ole kerennyt mukaan näille kierroksille. Silläpä olenkin vitsaillut, että kun rakentaa oman, niin voi mennä sinne milloin vaan, hän tuumailee.

 

 

Hannu Pakarisen tekemän tornin pohjapinta-ala on 1,3 x 1,3 metriä. Tornilla on korkeutta kuusi metriä.

– Ajatus oli tehdä kahdeksan metriä korkea torni, mutta nämä tuulet ja trombit laittoivat vähän ujostuttamaan. Meni pupu pöksyyn, Pakarinen naurahtaa.

Pakarisella ei ollut mitään varsinaisia piirustuksia apunaan, kun hän lähti puuceetä tekemään.

– Ensin istuin alas ja hunteerasin, miten sitä lähtisi tekemään. Ne piirustukset leijailevat täällä, 56-vuotias Pakarinen osoittaa päätään.

– Toki useamman kerran piti istua alas ja miettiä, esimerkiksi ikkunoiden sijaintia ja välimatkoja.

Projekti sujui Pakarisen mukaan jopa yllättävän kivuttomasti, eikä takaiskuja ilmennyt.

– Joskus rakennushommissa joutuu nöyrtymään ja ottamaan takapakkia. Nyt ei tarvinnut, vaan kaikki meni kohdilleen sitä mukaa kun teki.

Tornin hän kertoo tehneensä iltapuhteena saunaa lämmittäessä.

– Kolme viikkoa tähän on mennyt kaikkiaan, muutama tunti iltaa kohden.

Rakentamiseen tarvittavat materiaalit löytyivät pitkälti omasta takaa, ja torni valmistui lähes yhden miehen voimin.

– Puut ovat oman metsän mäntyä. Tuulenkaatopuita, jotka olivat jemmassa varastossa. Niistä sahasin sitten sopivat kakkoskakkoset käyttöön. Vanerit hankin Tuusniemeltä, ja osan ikkunalaseista paikallisesta lasiliikkeestä. Tornin kattona toimii huopakatto, Pakarinen luettelee.

Pientä haastetta projektissa aiheutti kuuden metrin tornin pystyyn saattaminen. Tätä hän ei pystynyt täysin yksin toteuttamaan.

– Ennakkoon pelkäsin hieman, kuinka nostan tämän pystyyn, mutta lopulta siihen riitti neljä kättä. Kaverini oli apuna ja torni nousi paikoilleen puolessa minuutissa.

– Tuo kattotötsä nostettiin ylös autonosturilla, Pakarinen summaa osoittaessaan tornin huipulla olevaa lieriötä.

 

 

Hannu Pakarisella on rakennusalan koulutus. Hän on tehnyt muun muassa timpurin, sisustajan sekä puusepän töitä urallaan. Viimeiset kymmenen vuotta Pakarinen on toiminut yrittäjänä Habas Idea -nimikkeen alla. Pääosin työ on rakentamista ja remontoimista, joka toteutetaan mahdollisimman pitkälti asiakkaiden toiveiden mukaan.

Vaikka takana on jo pitkä rupeama alalla, silti puutyöt jaksavat innostaa miestä.

– Persoonalliset projektit sekä haasteet ovat tämän homman suola.

– Tykkään myös käyttää erilaisia materiaaleja, kuten kiveä ja betonia. En oikein ymmärrä, miksi perinteisessä rakentamisessa ei yhdistellä materiaaleja enemmän. Esimerkiksi kun rakennetaan talo, siinä on joko lauta- tai tiiliseinät. Miksi siinä ei voisi olla vielä jotain muuta materiaalia mukana? hän pohtii.

Vaikka torniprojekti on vasta valmistunut, on Pakarisella jo seuraava idea muhimassa.

– Haluaisin tehdä pihasaunan. Sen muotoisen, ettei ole toista. Idea ei ole vielä jalostunut täysin, mutta yksi ajatus on pisaran muotoinen sauna. Jotain viistoa ja pyöreää ehkä.

– Voi olla, että ensi kesänä heitetään löylyjä uudessa saunassa tai sitten ei, Pakarinen myhäilee.

Kuvagalleria

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä