Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Mustavaaran pyöräilybaanoilla

Mustavaaran rinteet soveltuvat myös enduropyöräilyyn. Ylös körötellään ankkurihissillä.  Kuva: Henri Jumppanen Mustavaaran rinteet soveltuvat myös enduropyöräilyyn. Ylös körötellään ankkurihissillä. Kuva: Henri Jumppanen

Mustavaaran laskettelukeskuksen parkkipaikka on täynnä autoja. Lasketteluhissi rullaa elokuisessa illassa, kun joukko enduropyöräilijöitä on kokoontunut harrastuksensa pariin.

Ensimmäinen pyöräilijä asettaa hissikapulan satulansa alle. Pian pyöräilijöitä virtaa tasaisena nauhana kohti Mustavaaran huippua, valmiina tullakseen pyöränrattaat surraten alas.

 

 

 

Pyöräilijöitä puikkelehtii esiin metsästä. Osa tulee kovaa kyytiä suorempia reittejä pitkin. Hiekka pölisee, kun Enosta kotoisin oleva Aku Ikonen parkkeeraa pyöränsä Mustavaaran respan eteen. Mies riisuu kypäränsä ja istahtaa välinevuokraamon puolelle.

– Vasta kaksi mäkeä olen laskenut ja hiki on. Tuossa pyörän päällä joutuu liikkumaan koko ajan, enduropyöräilyä lähes kymmenen vuotta harrastanut Ikonen naurahtaa.

Mutta mistä lajista on oikein kyse, ja miksi olemme laskettelukeskuksessa keskellä kesää?

– Tämä laji on rakentunut laskettelukeskusten ympärille. Ideana on pyöräillä erilaisia reittejä alas, ja olisi huomattavasti työläämpää, jos joutuisi taluttamaan pyörän aina tuonne ylös saakka.

Mustavaran rinteissä kulkee eritasoisia reittejä ja juuri haasteet tuntuvat olevan lajin suola.

– Parhaita ovat ne onnistumisen tunteet. Varsinkin jos on sellaisia baanoja, missä on hyppyjä.

– Myös isot kivikot tuovat haastetta, ja kun opit menemään niistä, tulee adrenaliinipiikki. Semmoinen hyvänolontunne, Ikonen tuumii.

 

 

Paikalla on kaikenikäisiä. Nuorimmat pyöräilijät ovat ala-asteikäisiä, ja joukossa on myös naisia. Aku Ikosen mukaan laji sopii kaikille.

– Kaikille löytyy sopivia reittejä, osa näistäkin Mustavaaran baanoista on tosi helppoja. Ei ole tarkoitus, että heti mentäisiin jyrkimmille paikoille.

Tärkeimmät varusteet lajin aloittamiseen ovat täysjoustoinen enduropyörä, kunnollinen kypärä, kengät sekä polvisuojat.

– Hyvän pyörän saa noin kahdella tuhannella eurolla. Käytettyjä pyöriä kannattaa myös etsiä, sillä niitä on paljon liikenteessä ja hinnat ovat huokeampia.

– Kypärän olisi hyvä olla umpikypärä. Itse käytän vanhaa motocross kypärää, aiemmin motocrossia harrastanut Ikonen kertoo.

Aku Ikonen kertoo lajin olevan paljon turvallisempi kuin ajatellaan. Myös varusteisiin kannattaa panostaa sopivasti.

– Ihan halvimmilla varusteilla ei kannata lähteä liikenteeseen. Niillä voi toki ajaa, mutta laji itsessään saattaa mennä sivu suun, jos ajaminen tuntuu epämiellyttävältä.

– Ei tämä ole mikään erityisen tapaturma-altis laji. Pahoja kaatumisia tulee harvoin. Yleisimpiä haavereita ovat nyrjähtäneet ranteet ja pienet ruhjeet.

 

 

 

Pyöräilyn yleinen suosio näkyy myös endurossa. Lajia kokeiltiin Mustavaaralla kolme vuotta sitten, mutta touhu kuihtui silloin vähäisen kävijämäärän vuoksi. Hissejä ei ollut järkevä pyörittää muutaman ajajan vuoksi.

Nyt aktiivinen harrastajajoukko on laittanut toiminnan uudelleen käyntiin ja hissit rullaavat maanantai- sekä keskiviikkoiltoina Mustavaaran huipulle. Kahden tunnin hissilippu maksaa 15 euroa. Lajin pariin on löytänyt myös uusia harrastajia.

– Mentiin vain kysymään Mustavaaran yrittäjältä, onnistuisiko tämmöinen, että tehtäisiin rinteeseen baanoja ja saataisiin hissit toimintaan.

– Laji on räjähdysmäisesti kasvussa, jos vertaa kolmen vuoden taa. Nytkin täällä on 90 prosenttia itselleni tuntemattomia jannuja.

Ikonen kehuu myös pyöräilypiirien sosiaalista ja yhteisöllistä meininkiä. Mustavaaran puitteet saavat myös kiitosta.

– Tämä on avoin laji, kaikkien kanssa tulee helposti juttuun. Sama pätee ihan yleisesti pyöräilyn harrastajiin. Ei ole todellakaan mistään sisäänpäin lämpiävästä porukasta kyse.

– Nämä rinteet ovat monipuoliset ja mahdollisuus käyttää hissejä on luksusta.

 

 

Aku Ikonen vetää kypärää päähänsä ja tekee lähtöä rinteeseen. Mutta mikä häntä itseään lajissa kiehtoo?

– Olen aina ollut viehtynyt vauhtiin sekä sen tuomaan huuman tunteeseen. Adrenaliini koukuttaa.

– Tämä on myös erittäin hyvää kuntoilua, eikä loppupeleissä edes kallista, Ikonen kiteyttää ja nappaa pyörän matkaansa. Hän suuntaa kohti hissejä, missä ryhmä pyöräilijöitä on odottamassa vuoroaan noustakseen Mustavaaran huipulle.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä