Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Mosse kirsikkana kakussa

Villa Tasalan pihapiirissä maalaisromanttinen tyyli kohtaa suomalaisen maaseudun kauneuden. Henri Jumppanen Villa Tasalan pihapiirissä maalaisromanttinen tyyli kohtaa suomalaisen maaseudun kauneuden.

Hiekkatie ja peltoja silmänkantamattomiin. Elokuun aurinko hellii maisemaa. Koivut väreilevät iltatuulessa. Olemme Sarah Laukkasen kodin, Villa Tasalan pihassa.

Vuonna 1956 rakennettu sininen talo on vain yksi osa tarkoin rakennettua miljöötä. Pihapiirissä on muun muassa ulkosauna, kaksi huvimajaa sekä grillikatos. Kaikkialla on pieniä yksityiskohtia sekä koristeellisia muotoja. Maaseudun hehkuva vehreys tuo ympärille maalausmaisen tunnelman.

Sarah Laukkanen ja Antti Laukkanen ovat asuneet Villa Tasalassa vuodesta 2006 saakka. He ovat talon kolmannet asukkaat. Sisustaminen, entisöinti sekä remontoiminen ovat pariskunnan yhteinen intohimo.

 

 

Monet pähkähulluilta kuulostaneet ideat ovat konkretisoituneet osaksi Villa Tasalan tunnelmaa. Tästä esimerkkinä toimii pihalla oleva vuoden 1965 mallia edustava Moskvitš. Se muodostaa vanhojen betoniportaiden kanssa hurmaavan kokonaisuuden, johon katse osuu heti pihaan saavuttaessa.

– Mietin pitkään, mikä tuohon kävisi. Sitten sain päähäni, että vanha auto olisi täydellinen. Siitä se idea lähti.

– Mosse on tuotu Rääkkylästä, keskeltä metsää. Siellä se kerkesi nököttää hyvän tovin ennen meille saapumista, Pohjois-Karjalan Muisti ry:ssä työskentelevä Laukkanen kertoo.

Vanhan tavaran hyödyntäminen sekä kierrätys kuuluvat olennaisena osana Villa Tasalan ideologiaan.

– Kierretään paljon rompe- ja antiikkitapahtumissa. Kaikkein merkittävin inspiraation lähde on kuitenkin Loviisan wanhat talot -tapahtuma, jossa käymme vuosittain.

– Sinne kokoontuu paljon samanhenkisiä ihmisiä, jotka jakavat toisilleen sisustamiseen liittyviä ideoita sekä vinkkejä. Valitettavasti tapahtuma jouduttiin koronan vuoksi perumaan tältä syksyltä, kainuulaislähtöinen Laukkanen harmittelee.

 

 

Sisustaminen on Sarah Laukkaselle yksi keino toteuttaa itseään. Keskeistä on tekemisen kautta oppiminen.

– Kyllä suurin osa asioista on tullut opittua ihan yrityksen ja erehdyksen kautta. Onneksi Antti on taitava käsistään. Häneltä on hyvä kysyä neuvoja, etten tee ihan älyttömiä virheitä.

Välillä kauneudentaju aiheuttaa hauskoja hetkiä Villa Tasalassa.

– Jos Antti siirtää jotain esinettä parikin senttiä, niin käyn siirtämässä sen takaisin. Minulla on varmaan päässäni sisäänrakennettu kultainen leikkaus, Laukkanen naurahtaa.

Tarinat ja muistot tavaroiden takana ovat tärkeitä. Moniin esineisiin liittyykin lämpimiä muistoja.

– Jos olen vaikka ostanut Loviisasta vanhan valaisimen, muistan ostohetkeen liittyvän tunnelman. Täällä olevissa esineissä on muistoja. Ne porautuvat ihan eri tavalla mieleen, kuin esimerkiksi tavaratalosta haettu tuote.

– Ihminen juurtuu ympäristöönsä muistojen kautta, Sarah Laukkanen pohtii

 

 

Mutta mistä nimi Villa Tasala tulee?

– Kun muutettiin tähän asumaan, ensimmäinen asia, mikä kiinnosti, oli talon nimi. Ennenhän talot nimettiin, ja tämän nimi on Tasala. Villa taas tarkoittaa huvilaa, ja ollaan haettu tänne hieman huvilamaista tunnelmaa, Sarah Laukkanen kertoo.

Estetiikka on iso osa Laukkasen elämää. Se ulottuu useille elämän osa-alueille.

– En osaa kuvitella elämää, jossa pitäisi luopua tästä. Iso osa minusta leikkautuisi pois, jos en saisi toteuttaa itseäni.

– Moni asia pukeutumisestani lähtien pyörii tarkan värisilmän ja kauneuden varassa. Tämä on minun tapani katsoa maailmaan, hän summaa.

Sisustamista suunnittelevalle Laukkanen antaa muutaman vinkin.

– Kannattaa lähteä liikenteeseen pienestä. Tehdä vaikka asetelma kaapin tai lipaston päälle. Kokeilemisen kautta syntyy luottamus omaan tekemiseen.

Villa Tasalan tyyliä on vaikea tiivistää yksittäisen termin alle.

– Täällä on maalaisromanttisia elementtejä. Seassa on myös perisuomalaisia huonekaluja sekä hieman keskieurooppalaista tyyliä.

– Monet vieraat ovatkin sanoneet, että tätä on vaikea sijoittaa suoraan mihinkään tyyliin, koska miljöö on jo niin omanlaisensa.

Villa Tasalassa myös vieraille halutaan tarjota pala kauneutta.

– Kun meille tulee kylään ihmisiä, katamme pöydän aina kauniisti vanhoilla astioilla. Se on meidän tapamme toivottaa tervetulleeksi.

 

 

Koti on Sarah Laukkaselle paikka, jossa viihdytään ja vietetään aikaa. Arjen kauneus on Villa Tasalan avainsanoja.

– Viime kesänä istuin tuossa kuistilla ja join aamukahvia. Oli utuinen aamu, kun huomasin mossen ympärillä metsäkauriita. Siinä ne käyskentelivät kaikessa rauhassa.

– Tällaisiin hetkiin tiivistyy Villa Tasalan ydin.

Kuvagalleria

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä