Julkaistu    |  Päivitetty 
Jarno Keskinen

Kehikon siirto palkitsee

Kaikki eivät arvosta, osa etsii vuosia. Vanha hirsikehikko sopii kaikenlaiseen käyttöön. Kuntien rakennusvalvojilla on mahdollisuus hyväksyä vanha talo sellaisenaan myös asuinkäyttöön kulttuurihistoriallisin perustein. Kaikki eivät arvosta, osa etsii vuosia. Vanha hirsikehikko sopii kaikenlaiseen käyttöön. Kuntien rakennusvalvojilla on mahdollisuus hyväksyä vanha talo sellaisenaan myös asuinkäyttöön kulttuurihistoriallisin perustein.
Hirsikehikkojen siirto ei ole tuore keksintö, kehikot ovat melkein siirrettäviksi luotuja. Kehikoiden siirtoa on myös harrastettu ahkerasti. Entisajan perinnönjaot johtivat useinkin tilanteeseen, jossa perinnön saaja lastasi pirtin hirsi kerrallaan rekeensä ja karautti talonsa kanssa uusille asuinsijoille.

Tänä päivänä hirsikehikkojen siirto on jo harvinaisempaa. Jos vanhojen, upeiden talojen henki kuitenkin kiehtoo tuoretta höylähirttä enemmän, voi uusi talo löytyä vaikka vanhojen talojen kierrätysosista tunnetun Metsänkylän Navetan välityspalvelusta. Metsänkylän Navetta on välittänyt eli käytännössä samalla pelastanut jo tuhatkunta hirsikehikkoa.

– Jokaisesta olen iloinen. Hirsikehikon siirto on myös kehikon myyjälle kiitollista hommaa. Siitä tulee hyvä mieli, kun vaikkapa myyjän oma mummola saa uuden elämän jossain toisaalla, Metsänkylän Navetan varaosapankkiiri Pia Kuurma kertoo.

Kehikoiden välitys on kokenut muutaman muutoksen yrityksen kasvaessa ja kehittyessä. Aluksi kehikoiden välitys oli jopa Metsänkylän Navetan toiminnan pääasiallinen tarkoitus. Kehikoihin käytiin tutustumassa paikan päällä ja niistä tehtiin kattavat esitteet ja 3D-kuvat. Kuurma kehitti jopa hinnoittelusysteemin, jolla jokaiselle kehikolle yritettiin löytää sopiva hinta.

– Sitten muu toiminta kasvoi ja kehikot veivät paljon aikaa. Luotiin Navetta.com, johon myyjät saivat itse laittaa kehikkoja myyntiin ja päättää hinnan. Nyt olemme ottamassa välitystä takaisin omaksi toiminnaksi, Kuurma kertoo suunnitelmista.

Aivan kaikki eivät katso hirsikehikoiden siirtoa hyvällä. Puristit eivät ymmärrä, miten tiettyyn paikkaan rakennetun ja sillä paikalla kulttuurihistoriallista arvoa omaavan rakennuksen siirto toisaalle voisi olla hyvä asia.

– Siinä unohdetaan, että kehikoiden siirto on vanha tapa. Entä mitä tapahtuisi, jos ei siirrettäisi? Olemme pelastaneet hirsikehikoita esimerkiksi tulevien tieurien alta. Usein kehikon omistaja ei ole kiinnostunut laittamaan taloon rahaa, jolloin sen edessä on lahoaminen tai polttopuuksi päätyminen.

Kuurman sitoutumisesta hirsikehikoiden pelastamiseen kertoo se, että toiminnasta ei oteta välityspalkkiota. Rahan takia hirsikehikkoja ei myöskään kannata laittaa myyntiin. Tavanomaisesta, hyväkuntoisesta kehikosta saa yleensä muutaman tonnin. Usein kehikoita on saatavilla myös ilmaiseksi. Kuurma ei pidä tätä hyvänä toimintatapana.

– Myyntihinta osoittaa vanhan talon arvoa. Ainakaan omaa kehikkoaan ei kannata ilmaiseksi tarjota. Se houkuttelee kaikenlaisia tapauksia.

Sellaistakin on sattunut, että ilmaiseksi annettu ja siirrettäväksi tarkoitettu kehikko on seissyt paikoillaan kahdeksan vuotta. Uusi omistaja ei siirtänyt kehikkoa eikä vanha omistaja voinut tehdä sille mitään, koska kehikko oli suullisella sopimuksella siirtynyt uuden omistajan omaisuudeksi. Tällaisen välttämiseksi Metsänkylän Navetan palveluun kuuluu sopimuspohja, jossa käydään läpi oleelliset asiat.

– Isoja ongelmia myyjien ja ostajien välillä ei ole ikinä ollut, tai ei ole ainakaan meille asti kuulunut.

Kun hirsikehikkoa on valitsemassa, kannattaa katsoa muutama perusasia. Millainen talon ryhti on, onko kivijalassa korkeutta, missä kunnossa katto on vai onko sitä? Nämä kertovat jo paljon siitä, millainen kokonaisuus on. Seuraavaksi selvitetään, onko taloa remontoitu paljon. Parhaita ovat mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa olevat, 70-luvulla peruskorjatut usein heikoimpia. Juoksevan veden tuominen taloon ja 70-luvun tietotaidolla rakennetut kosteat tilat ja laatoitukset ovat aina riskitekijöitä. Jos ongelmia löytyy, ne on kuitenkin usein helppo korjata hirsiä vaihtamalla. Myös hirsien vaihto on ikivanha tapa, niin sanottu kengittäminen eli alimpien hirsikertojen vaihtaminen on aina kuulunut asiaan.

– Suljetut rossipohjat voivat aiheuttaa pahoja ongelmia. Lattiasienen leviäminen on pahin mahdollinen. Muurahaispesät seinissä ja sen sellaiset ovat aina paikallisia ongelmia, jotka on helppo hoitaa.

Hirsikehikoiden kestävyyden takeena on luonnollisesti kasvanut, tiheäsyinen puu. Vuorilautojen alla vuosikymmeniä kuivunut hirsi painaa edelleen noin 35 kiloa metri, mikä todistaa tavaran laadun. Talon mahdollisten vaurioiden kartoitusta helpottaa se, että kehikon myyntiin laittaja on usein jo purkanut talon vuorilaudoituksen ja avannut lattiat.

Kun sopiva hirsikehikko on löytynyt, kannattaa ottaa yhteyttä ammattimaisiin hirsikehikoiden siirtäjiin. Ammattilaiset ajelevat ympäri suomenmaata ja numeroivat, purkavat sekä pystyttävät kehikoita uusille rakennuspaikoille. Yksinkertaisesti hirsiä toistensa päälle kokoamalla kootun rakennuksen purkaminen ja uudelleen kokoaminen saattaa onnistua omistajalta itseltäänkin. Silti se kannattaa jättää ammattilaisille varsinkin silloin, jos kehikko on vähänkään suurempi tai monimutkaisempi.

– Jos myyjä ei ole sitä jo tehnyt, uuden omistajan kannattaa itse tehdä hidas työ eli irrottaa seinä- ja lattiapinnoilta kaikki, siis kaivaa hirsi ja lankut näkyviin. Sitten siirtofirma pääsee suoraan dokumentoimaan ja numeroimaan hirret.

Ennen siirtoa pitää rakentaa talolle uudet perustukset. Kun siirtofirma on pystyttänyt talon, kannattaa vielä palkata paikallinen timpuri, joka viimeistelee talon, kuten kiinnittää listat ja ikkunat.

Siirretty talo on virallisesti uusi. Talon sijaintikunnan rakennusvalvonnalla on lain suoma mahdollisuus hyväksyä talo kulttuurihistoriallisin syin asumiskäyttöön, vaikka esimerkiksi ikkunat eivät täyttäisi nykyisiä vaatimuksia. Rakennustarkastajat vain eivät aina tiedä, että heillä on tällainen oikeus.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä