Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Varovaisin askelin arkeen

Koulukyydit rullaavat taas tavalliseen tapaan. Koska turvavälien pitäminen koulukyydeissä voi olla hankalaa, on tärkeää, ettei kouluun tai koulukyytiin tulla oireilevana. Juha Inkinen Koulukyydit rullaavat taas tavalliseen tapaan. Koska turvavälien pitäminen koulukyydeissä voi olla hankalaa, on tärkeää, ettei kouluun tai koulukyytiin tulla oireilevana.

Pohjois-Karjalassa koronaepidemiatilanne on edelleen varsin rauhallinen. Todettuja tartuntoja on kesä–elokuun aikana tullut ilmi kuusi. Näistä neljä on ollut paikallisilla henkilöillä ja kaksi maakunnan alueella vierailleilla. Tartunnat on saatu ulkomailta lukuun ottamatta yhtä perhepiirissä tapahtunutta altistusta.

– Kesän ja lomien aikana ihmiset ovat liikkuneet enemmän, ja nyt arjen alkaessa on tärkeää selvittää lievätkin infektio-oireet. Koronavirustartunta voi ilmetä myös vähäoireisena tai lähes oireettomana, muistuttaa Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Koronavirustestejä otetaan nyt matalalla kynnyksellä.

– Testimäärät ja koronaan liittyvät yhteydenotot ovat nousseet viimeisen viikon aikana. Tällä hetkellä testejä otetaan päivittäin noin 400, kertoo Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

– Näytteenottoaikaa ja näytteen tulosta on osa joutunut odottamaan liian pitkään. Olemme jo lisänneet näytteenottohenkilöstöä ja teemme yhteistyötä Islabin kanssa, jotta voisimme tehostaa testausketjua. Neuvottelemme tällä hetkellä yhteistyöstä myös yksityisten toimijoiden kanssa.

Kaipiainen toivoo kärsivällisyyttä näytteenottoon hakeutuvilta.

– Uskomme, että tilanne paranee merkittävästi tällä viikolla.

 

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) virallisen ohjeen mukaan maskien käytöstä ei tällä hetkellä ole suositusta Pohjois-Karjalan alueella.

Sekä kertakäyttöisiä että kestokasvomaskeja myydään Joensuussa laajasti eri kaupoissa ja apteekeissa. Kysyntä on tällä hetkellä kovaa, mutta hyllyt eivät kauppiaiden mukaan tyhjene kuin korkeintaan hetkeksi, sillä tuotanto on kevääseen verrattuna kasvanut runsaasti.

– Seuraamme ja noudatamme THL:n ohjeita. Tällä hetkellä maskien käyttö perustuu jokaisen omaan harkintaan eli maskia voi halutessaan käyttää, vaikka siitä ei erillistä suositusta olekaan, Sirpa Kaipiainen sanoo.

Siun sote tarkentaa ohjeistusta kasvomaskien käytöstä tarvittaessa.

 

 

Kouluissa syksyn korona-aikaa eletään Opetushallituksen ohjeita noudattaen.

– Muutoin kouluissa eletään melko normaalia arkea, mutta isoin muutos on se, että kouluun ei saa tulla nyt oireilevana, kertoo Teemu Airaksinen Joensuun kaupungilta.

– Kouluille ei oteta nyt ulkopuolisia ihmisiä eikä vierailijoita.

Koulukyydit rullaavat myös tavalliseen tapaan – eli joissain busseissa on hyvinkin ahdasta.

– Minulle on tähän mennessä tullut yksi puhelu koulukyydeistä, mutta toki palautetta on voinut mennä muuallekin.

– Turvavälien noudattaminen koulukyydeissä on tosi vaikeaa, mutta tärkeintä on se, ettei kukaan tulisi kouluun tai koulukyytiin oireilevana, Airaksinen sanoo.

Kontiolahden kouluun iso osa oppilaista kulkee koulukyydeillä.

– Meillä on koko kapasiteetti käytössä, ja menemme Opetushallituksen ohjeita noudattaen, Kontiolahden opetuspäällikkö Teemu Piirainen sanoo.

– Lapsille ja nuorille ei suositella maskien käyttöä, joten niitä ei ohjeisteta käyttämään koulukyydeissäkään, vaikka se toki yksi vaihtoehto olisi.

Piirainen muistuttaa myös lapsien ja vanhempien vastuuta.

– On tärkeää pysyä kotona, jos on yhtään flunssaoireita. Ja hyvä yskimis- ja aivasteluhygienia sekä riittävä käsienpesu on nyt jokaisen syytä muistaa.

 


Kysely: Kuinka korona vaikuttaa nyt arkeesi?

 

Raakel Nurmi

–  Palasimme torille myymään vasta kesäkuun alussa, kun normaalisti kausi on käynnistynyt toukokuussa. On ollut aivan todella hiljaista, ei käy kauppa ollenkaan normaaliin tapaan. Olen nyt ollut torilla parina tai korkeintaan kolmena päivänä viikossa. Ei tässä sinänsä osaa pelätä tartuntoja, kun ulkoilmassa ollaan, ja ihmiset kuitenkin aika etäällä ovat muutenkin.

–  Käsidesiä tulee hölvättyä kyllä entiseen verrattuna runsaasti, että sellainen muutos on aiempaan tapahtunut. Olen itse ommellut kasvomaskeja, ja olen tässä miettinyt, pitäisikö niitä alkaa valmistaa myyntiin asti. Toistaiseksi olen vain itselleni ja lähipiirille tehnyt.

 

Rebecca Höök

– On kyllä ollut erikoinen kesä, kun ei ollut festareita eikä muitakaan tapahtumia. Oma arkeni pyörii Nuorisoverstaalla. Siellä toiminta katkesi jo keväällä, ja nyt elokuussa olemme päässeet takaisin. Nuorisoverstaallakin on uusia rajoituksia, että ihmisiä on vähemmän kerrallaan paikalla.

– Käsihygieniasta tulee edelleen huolehdittua; pesen käsiä varmasti enemmän kuin ennen, ja jotenkin sitä kiinnittää huomiota, ettei koskettelisi kasvojaan. Kasvomaskien suhteen olen vielä ihan ymmälläni. Päivittäin tulee mietittyä, että pitäisikö nyt hankkia maskeja ja millaisia niiden pitäisi olla.

 

Marja Anttonen ja Nicholas Tuckwood-Anttonen

– Meidän elämä on ollut ihan sekaisin koronan vuoksi! Asumme Englannissa, Nottinghamissa, jossa on todella tiukkoja rajoituksia noudatettu keväästä asti. Meidän piti pysyä kotona sisätiloissa monia viikkoja sekä päiväkodit ja koulut suljettiin. Tulimme Suomeen lomalle pari viikkoa sitten. Olimme ensin omaehtoisesti karanteenissa, mutta nyt onneksi voimme liikkua jo täällä vapaammin. Suomessa ja Joensuussa meininki on todellakin erilaista! Täällähän voi kulkea hyvin vapaasti, ja tautitilanne on aivan erilainen. Katselin juuri eilen tilastoja Englannista: siellä on taas tartuntojen määrä räjähtänyt viime päivinä.

– Englannissa käytetään ahkerasti kasvomaskeja julkisilla paikoilla ja kulkuvälineissä. Täällä Joensuussa en ole nähnyt kuin yksittäisillä ihmisillä, mutta Helsingissä viime viikolla niitä oli jo katukuvassa paljonkin. Meidän perhe sairasti koronaviruksen keväällä. Emme joutuneet sairaalahoitoon, mutta oli se kova tauti. Koronaviruksen tarttumisesta ja immuniteetista on niin ristiriitaista tietoa, että eihän tässä voi tietää, voiko sen sairastaa uudelleen, joten olemme edelleen varovaisia.

– Lomailemme täällä minun kotiseudullani Joensuussa vielä viikon, ja sitten on paluulento Englantiin. Olemme tänä syksynä muuttamassa Suomeen, mistä olen kyllä tosi onnellinen. 4-vuotias Nicholas-poikamme olisi mennyt Englannissa nyt eskariin, mutta Suomessa hän toki menee vasta päiväkotiin.

– Sain juuri työpaikan Helsingistä, ja muutamme Vantaalle. Tuntuu tosi hyvältä palata kotimaahan, kun olen asunut ulkomailla jo 18 vuotta. Pääsyy Suomeen hakeutumiseen on lapsen kouluiän lähestyminen; suomalaiskoulut ovat niin mahtavia. Ja kyllä tämän koronakevään jälkeen tuntuu muutenkin hyvältä muuttaa Suomeen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä