Julkaistu    |  Päivitetty 

Joensuussa ei asuntosijoittaja juhli vuokratuotoilla, syynä runsas rakentaminen

Kuva: Marko Puumalainen Kuva: Marko Puumalainen
Joensuussa asuntosijoittajan tuottoennuste on vaatimaton, ilmenee Suomen vuokranantajat ry:n ja Pellervon taloustutkimuskeskuksen julkaisemasta vuosittaisesta tuottoennusteesta.

Tuottoennusteessa arvioidaan, että Joensuun yksiöiden keskimääräinen vuokratuotto ennen veroja on viisi prosenttia vuosina 2020–2023. Arvio tuotosta on kasvanut vajaalla prosenttiyksiköllä edellisvuoden ennusteesta.

Asuntojen arvon osalta kehityksen arvioidaan kääntyvän nollakasvuksi. Näin ollen asuntosijoittajan keskimääräiset kokonaistuotot muodostuvat Joensuussa yksin vuokratuotosta.

Suomen vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkasen mukaan Joensuun yksiöiden kokonaistuotto on tutkimuksen muihin kaupunkeihin verrattuna heikko ja selkeästi keskimääräistä tuottoennustetta alempi.

– Tuottoarvio on kuitenkin lähes tuplaantunut viime vuoden ennusteesta. Kaksioiden ja suurempien asuntojen tuottoarviot ovat myös kohentuneet. Arvioitu negatiivinen hintakehitys kuitenkin painaa suurimpien asuntojen tuotto-odotukset kaupunkivertailun hännille, Rokkanen huomauttaa.

Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa Joensuun sijoitus on seitsemästoista. Vertailuissa on yhteensä 24 kaupunkia.

Opettajakoulutuksen keskittyminen Joensuuhun vuonna 2018 vahvisti kaupungin asemaa Suomen opiskelijavaltaisimpana kaupunkina ja lisäsi pienten asuntojen kysyntää.

– Asuntotarjonnan nopea kasvu on pitänyt sekä vuokrat että tuottoarviot hyvin maltillisina, Rokkanen kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä