Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Elämän taitekohdasta uuteen valoon

Henri Lentosen huoneessa on led-hylly, johon mahtuu jopa 200 chilintaimea. Henri Lentosen huoneessa on led-hylly, johon mahtuu jopa 200 chilintaimea.
Loppuvuodesta 2019 Henri Lentonen heräsi keskellä yötä, kun hänen oveensa ammuttiin kolme kertaa haulikolla. Lentosen alkoholiongelma oli äitynyt äärimmilleen, ja viimeisen sinetin tähän toi kotiovelle aseen kanssa tullut velkoja.

Tämä vaikutti syvästi hänen mieleensä, ja neljän vuorokauden yhtäjaksoinen valvominen sekä alkoholin käyttö pakottivat lopulta hakeutumaan hoitoon.

– Silloin oli pakko tunnustaa itselleen, että tässä on pohja. Olin tosi huonossa kunnossa ja maksa-arvot paukkuivat hurjissa lukemissa. Valvominen aiheutti sekavuutta, ja fiilis alkoi lähennellä harhaisuutta.

– Oikeastaan haluaisin lähettää kiitokset ovelleni tulleelle velkojalle. Ilman häntä en olisi välttämättä tajunnut hakeutua hoitoon.

Tällä tiellä Lentonen on edelleen. Viimeiset kolme kuukautta hän on viettänyt entisen Paiholan sairaalaan tiloissa sijaitsevan Tervassalon päihdeklinikka Oy:n palvelu- ja tukiasumisen piirissä.

Henri Lentonen varttui Paraisilla, Turun saaristossa. Avioeroperheessä kasvaneen pojan lapsuus oli risainen. Päihteet tulivat varhain osaksi elämää.

– Löysin itselleni uuden perheen kylän alkoholistiporukoista. Jo 12-vuotiaana aloin imppaamaan butaania, ja siitä saakka päihteet sekä pikkurikokset kuuluivat elämääni.

Tätä kierrettä jatkui parikymppiseksi saakka, kunnes Lentonen päätti lähteä etsimään suuntaa elämälleen ja muutti Tampereelle. Mielenrauhaa ei kuitenkaan Mansesta löytynyt ja matka jatkui.

– Päädyin muun muassa toviksi asumaan uskonlahkoon Porvooseen, mutta se paljastui kamalaksi paikaksi. Onneksi pääsin sieltä pois.

– Uskon kuitenkin Jeesukseen edelleen, siinä mielessä usko jäi osaksi elämääni, 34-vuotias Lentonen muistelee vaiheitaan.

Pohjois-Karjalaan Lentosen toi kaverin kanssa aloitettu spirulinalevän kasvatusprojekti. Hän päätyi asumaan yksikseen syrjäiseen vanhaan kartanoon, kun kaveri menetti kiinnostuksensa yhteiseen projektiin. Tämä kartano oli se paikka, jossa Lentonen esiintyi Logged in -sarjassa ja mistä hän päätyi suljetulle osastolle loppuvuodesta 2019.

Tervassalon parvekkeelta avautuu idyllinen maalaismaisema peltoineen Pielisjoelle saakka. Lentonen sytyttää sätkän ja antaa auringon käydä kasvoilleen. Parvekkeella on useita ruukkuja, joissa kasvaa chiliä valkoisine ja violetteine kukkineen.

Lentonen on suunnitellut hoitonsa aikana chiliterapiaa, jota voisi toteuttaa myös muissakin hoitolaitoksissa päihdekuntoutuksen keinona.

– Aluksi ajatus chiliterapiasta tuntui naurettavalta, mutta tarkemmin ajateltuna siinä on runsaasti kuntoutumista tukevia elementtejä, Lentonen aloittaa.

– Chilintaimen kasvatus aloitetaan kuntoutuksen alussa, ja kasvin saa mukaansa, kun jatkaa matkaa omilleen. Chili voi elää jopa 10 vuotta, siitä saa siis pitkäaikaisen ystävän.

Lentonen näkee chilin myös yhtenä keinona kohentaa elämänhallintaa.

– Monesti päihdekuntoutujan vastuunkantokyky on aika heikko. Se tuo rutiineja, kun joudut kastelemaan kasvia, sinun tehtäväsi on pitää se hengissä.

– Alussa taimi on hauras, mutta kasvaessaan sen varsi vahvistuu. Tämä kulkee käsi kädessä oman tahdon lujittumisen kanssa, hän visioi.

Chilistä voisi olla myös apua kuntoutujan myöhemmissä vaiheissa.

– Heikolla hetkellä, kun päihteet alkavat houkuttaa, voi katsoa kasvattamaansa kasvia ja miettiä mistä tilanteesta tähän hetkeen on tultu. Onko oikeasti valmis vetämään koko prosessin saksilla poikki ja aloittamaan alusta?

– Ja tietysti chiliä voi syödä ja hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Esimerkiksi vetohalujen äityessä pahoiksi, chilin tuoma polte voi keskittää ajatukset pois päihteistä, Henri Lentonen tuumii ja tumppaa sätkän.

Henri Lentonen asuu nyt Tervassalossa, jossa hänellä on oma huone. Lentosella on maksusitoumus, joka on toistaiseksi voimassa. Tarkemmin hän ei vielä osaa sanoa hoidon kestosta, sillä kuntoutuminen ei kysy ”parasta ennen -päivää”.

– Päätin nyt sitoutua hoitoon, ja olen tosi tyytyväinen kun valitsin tämän ympäristön. Täällä saa olla luonnonrauhassa ja poissa kaupungista. Luonto ja ekologisuus ovat muutenkin olleet minulle aina tärkeitä. Sieltä kumpuaa osaltaan intohimoni tiedeprojekteja kohtaan.

Myös musiikin tekeminen on osa Lentosen elämää.

– Teen musiikkia tietokoneella sekä pianolla ja räppään Robin Huudi -taiteilijanimellä.

Nyt Lentosen asiat ovat nyt paljon paremmin kuin Logged in -dokumentin aikaan. Mies on ollut selvinpäin jo yli puoli vuotta, ja mieli on kirkastunut kohti tulevaa.

– Minulla on ensimmäistä kertaa elämässä sellainen hetki, että saan katsoa asiat rauhassa ja keskittyä omaan kuntoutumiseen. Aiemmin en ole edes halunnut miettiä tulevaisuutta, koska on tuntunut ettei sillä ole mitään tarjottavaa minulle.

– Täällä ei olla pelkästään säilössä, vaan pureudutaan ongelmiin ja opitaan elämään itsensä kanssa päihteetöntä elämää. Ei ole deadlinea milloin on pärjättävä omillaan, hän viittaa Tervassalossa toteutettavaan kuntoutukseen.

Lentosella on myös terveisiä päättäville tahoille.

– Minun mielestäni se on yhteiskunnan varojen väärinkäyttöä, kun ihmisiä ei hoideta kerralla kunnolla, vaan porukka palaa liian lyhyen kuntoutuksen jälkeen bumerangina takaisin hoitoon.

– Mutta haluan myös kiittää suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, kun olen saanut tilaisuuden toipua. Pidetään lähimmäisenrakkaus hengissä ja huolehditaan toisistamme. Siihen hyvinvointiyhteiskunta perustuu, Lentonen pohtii.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä