Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Paras on vasta tulossa

Remontoitu Kanavapuiston leikkipaikka on ollut supersuosittu avaamisestaan asti. Aurinkoisena päivänä paikalla on lähes aina kymmeniä lapsia vanhempineen. Kuva: Hanna Käyhkö Remontoitu Kanavapuiston leikkipaikka on ollut supersuosittu avaamisestaan asti. Aurinkoisena päivänä paikalla on lähes aina kymmeniä lapsia vanhempineen. Kuva: Hanna Käyhkö
Joensuuhun rakennettavan leikki- ja perhepuiston suunnitelmat ovat vasta aihioina paperilla, mutta luvassa on Joensuun kaupunkiympäristöjohtaja Ari Varosen mukaan jotain hienompaa ja isompaa kuin tähän mennessä on nähty.

– Ideana on että saisimme tänne saman tyylisen leikkipuiston kuin esimerkiksi Pikku Kakkosen leikkipuistot ovat Savonlinnassa ja Tampereella.

Tulevan puiston sijainti on yhä etsinnässä.

– Joen läheisyys olisi tietysti paras. Ja että se olisi helposti saatavilla, jolloin sinne löytäisivät myös turistiperheet. Mutta tällainen iso puisto vaatii paljon tilaa, ja aivan keskustassa tulee äkkiä seinät vastaan. Vakavimmin mietinnässä ovat nyt olleet Koivuniemen puiston tai Mehtimäen suunnat.

Leikkipuiston hintahaarukka on 700 000 euron kieppeillä.

Varosen mukaan suunnitellusta puistosta halutaan selvästi seudun paras ja hienoin perhepuisto.

– Toiveissa olisi saada sellainen paikka, jossa viihtyisivät lapset ja aikuiset. Siellä voisi leikkiä ja kirmata sekä pitää piknikkiä.

– Ihanteellista olisi, että paikka vetäisi myös turisteja, nyt kun kotimaan matkailu on päässyt taas arvoonsa.

Tavoitteena on kaupungilla ollut, että perhepuisto valmistuisi parin vuoden päästä, vuonna 2022.

– Tähän tosin täytyy nyt suhtautua pienellä varauksella, kun näitä muuttujia on budjetissakin niin paljon nyt. Mutta toivon mukaan lähivuosina kuitenkin.

Joensuussa on tällä hetkellä 106 kaupungin ylläpitämää leikkipaikkaa. Lisäksi asukkaiden käytössä on noin 60 koulun ja päiväkodin piha-alueet, joille pääsee leikkimään iltaisin, viikonloppuisin ja lomien aikaan.

Tänä kesänä isoin leikkipuistoremontti tehtiin Sirkkalan sillan kupeessa sijaitsevaan Kanavapuiston leikkipaikalle. Uusitun leikkipaikan näyttävin leikkiväline on viereisen entisen tyttölyseon rakennuksen mallia noudattava kiipeilyteline.

– Siihen haettiin paikallista elementtiä, joka erottaisi sen muista puistoista, kertoo Joensuun kaupungin viherrakennuttaja Hannu T Holopainen.

Aiemmin Kanavapuiston leikkipaikan vetonaulana seissyt Stadin Polle on vielä odottelemassa peruskorjausta

– Pollen puuosia on pitänyt uusia, ja toki se pitää maalata.

Stadin pollen historia on oikeasti maamme pääkaupungissa. Helsingistä maakuntavierailulle Joensuuhun saapuneet kaupungin edustajat toivat Stadin Pollen tuliaisina. Puinen heppa on tuosta asti ilahduttanut leikkipuiston lapsia paikoillaan.

Muutama kaupunkilainen ehti puiston remontin valmistuttua huolestua, että ikisuosikki on siirretty kokonaan sivuun.

– Stadin Polle on onneksi säilynyt niin hyvässä kunnossa, että se kestää vielä käyttöä. Se palaa takaisin heti, kunhan kunnostus on valmis.

Tänä kesänä Joensuu rakentaa Mutalan koulun viereen lähiliikunta-alueen, jonka pitäisi valmistua lähiviikkoina.

– Muita uusia leikkipuistoja ei nyt ole rakenteilla, Hannu T Holopainen sanoo.

Runsaasta sadasta leikkipaikasta remontoidaan joka vuosi muutama. Keskimäärin vuodessa valmistuu yksi uusi kenttä.

– Uusia rakennetaan kasvaville asuinalueille, ja vanhoja puretaan sitä mukaa, kun ne tulevat käyttöikänsä päähän. Yleensä niille ei enää ole juurikaan käyttöä niillä alueilla silloin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä