Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Monen viran haltija

Kesä on töissäkin rennompaa aikaa, mutta Teatteriravintolan terassia pitemmälle Riitta Himanka ei halua työpäivänsä aikana poiketa. Kuva: Aimo Salonen Kesä on töissäkin rennompaa aikaa, mutta Teatteriravintolan terassia pitemmälle Riitta Himanka ei halua työpäivänsä aikana poiketa. Kuva: Aimo Salonen
Valta Joensuussa keskittyy nyt Riitta Himangan käsiin.

Kaupungin hallintopäällikkö on heinäkuun loppuun saakka myös kaupunginjohtaja, kansliapäällikkö ja kansliasihteeri, kun Kari Karjalainen, Jari Horttanainen ja Pertti Virolainen ovat kesälomalla.

Lakimies Mikko Kärkkäiselle ei ole määrätty sijaista, mutta Himangan puoleen voi kääntyä myös kiireellisissä lakiasioissa. Millä koulutuksella tuollaisesta paketista oikein selviää?

– Olen pohjakoulutukseltani kasvatustieteiden maisteri, Himanka vastaa.

– Lisäksi olen vuosien varrella täydentänyt koulutustani työn ohessa muun muassa kunnallishallinnon, hallintotieteiden, oikeustieteen ja johtamisen opinnoilla.

Himanka huomauttaa, että koulutusta tärkeämpää heinäkuisesta virkapaketista selviämisessä on tiivis yhteistyö sijaistettavien kanssa ja työkokemus.

Kokemusta hänelle ehti kertyä monipuolisesti jo ennen vuotta 2017, jolloin hän aloitti Joensuun hallintopäällikkönä. Kontiolahden hallintojohtajana hän oli— vuotta, mutta uransa hän aloitti vuonna 1989 luokanopettajana, ja vuoden verran hän oli jopa vt. kunnanjohtajana.

Millaisen pohjan kaikki tämä antoi työhön Joensuun hallintopäällikkönä?

– Hyvän ja riittävän. Kuntien ja kaupunkien hallintojohtajien ja -päälliköiden työssä on paljon yhtäläisyyksiä ja tehtäväkokonaisuudet ovat paljolti samanlaisia, Himanka kertoo.

Virkaan kuuluu muun muassa kaupunginhallituksen ja sen alaisten toimielinten sekä kaupunginvaltuuston toimintaan liittyviä tehtäviä, johtoryhmätyöskentelyä ja yhteistyötä luottamusihmisten kanssa.

– Joensuussa tehtävänkuvassa on myös uusia kokonaisuuksia, mikä on lisännyt työn mielekkyyttä.

Himanka itse lomaili kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin ja sanoo nauttivansa tästä vaiheesta, kun lähimmät työkaverit ovat lomalla ja hän itse saa keskittyä kaikessa rauhassa niihin työtehtäviin, mitkä ovat jääneet vuoden kiivaimpina aikoina tekemättä.

– Töitä on sopivasti. Viranhaltijat, joita sijaistan, ovat hoitaneet ennen lomalle jäämistään keskeneräiset asiat niin valmiiksi kuin vain pystyvät. Heinäkuussa minä jatkan valmisteluja eteenpäin omalta osaltani. Elokuulle on sovittu määräaika muutamalle isommalle tehtävälle, joita työstä parasta aikaa.

Perehtymistä vaatii muun muassa syyskuun alussa vaihtuva kaupungin asianhallintajärjestelmä.

– Nyt on hyvää aikaa myös muiden töiden lomassa perehtyä ensi kevään kuntavaalien toimittamiseen, Himanka sanoo.

Takana on erityisen raskas kevät, ja kun loma kesäkuussa alkoi, Himanka tunsi todella tarvitsevansa sitä.

– Loma teki tehtävänsä, ja sain rentouduttua. Neljännellä viikolla alkoi jo tuntua, että olen valmis palaamaan töihin.

Entä nyt lomalla olevat viranhaltijat, saavatko he keskittyä täysillä lomailuun vai joudutaanko heitä tänä poikkeusvuonna vaivaamaan kesken loman?

– Siitä lähdetään, että kaikki saisivat olla oikeasti lomalla. Ohuen hallinnon vuoksi se ei tosin tänä päivänä olen täysin mahdollista, Himanka vastaa.

– Osalla viranhaltijoista on loman välissä muutamia työpäiviä. Joitakin sähköposteja minäkin joudun lähettelemään, jos asia on kiireellinen, eikä sitä saa muuten hoidettua.

Heinäkuussa varmistetaan, että asiat eivät jää junnaamaan paikoilleen, mutta varsinainen operatiivinen toiminta alkaa vyöryä eteenpäin taas elokuussa, kun ihmiset palaavat töihin ja luottamustoimiin valitut alkavat taas pitää kokouksiaan.

Ja miltä sitten näyttää edessä oleva syksy?

– Kaikkia koronapandemian vaikutuksia kaupungin talouteen ja toimintaan ei vielä tässä vaiheessa tiedetä. Talousarvion laadinta tulee olemaan haasteellista, Himanka sanoo.

Korona vaikuttaa kunnallistalouteen vielä pitkään, mutta elokuun alussa on sentään joitain ulkoisia merkkejä normaaliin paluusta. Kaupungintalon ovet esimerkiksi avautuvat taas lukituksista, ja myös kaupunginvaltuuston ja muiden toimielinten kokoukset palautuvat normaalikäytäntöihin ja normaaleihin paikkoihin.

Kesällä kaikki on rennompaa työssä kuin työssä. Jääkö hallintojohtajalla-kaupunginjohtajalla-kansliapäälliköllä-kansliasihteerillä aikaa piipahtaa torikahvilla kesken työpäivän?

– Jäisi, mutta luonteeni on semmoinen, että haluan keskittyä työpäivän aikana töihin, Himanka vastaa.

Sitten lopputiivistys: millainen on kesä 2020?

– Hyvin erilainen, mutta siitä huolimatta aivan ihana, kuten kesät yleensä. Ja onneksi se vielä jatkuu!

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä