Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Festari ja sen ikäkaveri

Kosiosusi, Annemari Heinonen ja Jaakko Teppo poseerasivat heinäkuussa 2011 kaikkien aikojen ensimmäistä Rokki-Heiliä varten. Kuva: Aimo Salonen Kosiosusi, Annemari Heinonen ja Jaakko Teppo poseerasivat heinäkuussa 2011 kaikkien aikojen ensimmäistä Rokki-Heiliä varten. Kuva: Aimo Salonen
Oivallus iski viime viikolla Joke Leppästä kuunnellessa: Parafest ja Festari-Heilihän ovat saman ikäiset! Molempien debyytti oli vuonna 2011.

Kun Leppänen kertoi, että Heilin kesätoimittajan Oona Lohilahden kysymys rokkiviikolla 2010 pisti vauhtia vanhaan ideaan uudenlaisesta festivaalista, muistelimme Oonan jutun ilmestyneen sen vuoden Rokki-Heilissä.

Arkistojen tarkastus paljasti, että ihan tavallisessa lehdessä se Leppäsen haastattelu tuolloin ilmestyi. Joensuun seudun festareihin keskittyvää heinäkuista erikoisnumeroa, joka nyt tunnetaan Festari-Heilinä, alettiin tehdä vasta seuraavana vuonna, jolloin toteutui myös idea Parafestista.

Toki Parafest ja Festari-Heili ovat sen jälkeen kytkeytyneet toisiinsa, mutta niiden syntymillä on erilainen tausta. Festari-Heilin esikuva on Jyväskylässä, missä kaupunkilehti Suur-Jyväskylä teki omaa Suurajoihin keskittyvää erikoisnumeroaan.

Heilissä hoksattiin, että Joensuun suurtapahtuma on Ilosaarirock, mutta se kaupungin varsinainen ilmiö on paljon laajempi: kyse on muustakin kuin yhdestä viikonlopusta ja pelkästä musiikista.

Erikoisnumeron ilmestyttyä varsinkin monet Popkadun järjestelyissä mukana olleet tulivat kiittelemään keikkapaikoilla, että Heili nosti esiin sen, että meillähän on täällä kokonainen rokkiviikko, jonka sisälle mahtuu vaikka mitä.

Tuota vaikka mitä ensimmäisessä Rokki-Heilissä tuotiin esille.

Sarjakuvataiteilija Kimmo Niiranen oli piirtänyt kuvan, missä paikallinen senioriväki istuu puiston penkillä katsomassa, minkä näköistä porukkaa rautatieasemalta valuu keskustaan. Oleellinen tiivistyi puhekuplaan:

– On se mukavvoo, ettei ennee tällä iällä tarvihe reissata eessuntaassun – tulloovat nämä mualiman ihmeet ite tänne näytille joka vuos.

Sisäsivulta löytyi haastattelu, missä helsinkiläinen Julius Mättö kertoi oman rokkiviikonloppunsa kulusta otsikoilla Rokkiin torikahvion kautta. Justus Mätön viikonloppu on ystävien seuraa ja chillailua mukavassa kesäkaupungissa.

Tiina Sormunen teki paljon juttuja ensimmäiseen Rokki-Heiliin. Hieno idea oli kartta, johon oli merkitty joensuulaiset paikat, joissa tunnetuille rokkareille on tapahtunut jotakin muistelemisen arvoista.

Neljän Ruusun Ilkka Alanko kertoo varsin merkittävän tarinan ruutukaavan reunalta:

12-vuotiaana olin kotona osoitteessa Länsikatu 49, jossa vietin elämäni ensimmäiset 22 vuotta. Näin ikkunasta, kun muutaman hengen nuorisojoukko käveli ohi, ja mukana oli tutunnäköinen hahmo. Hän oli selkeästi Koistisen Petteri, jonka olin nähnyt musiikkiopiston käytävillä jo aiemminkin, mutta en ollut käynyt hänen juttusillaan. Huusin hänelle, että: Koistinen, tuu bändiin! Vaihdoimme pari sanaa, ja se oli sitten siinä. Loppu on tavallaan historiaa.

Joensuuhun sijoittuvista lauluistakin lehdessä oli juttua. Janne Sivonen kertoi omasta laulustaan, joka liittyy Kosiosuteen. Jutun kuvituksessa Popkatu ry:n tuolloinen puheenjohtaja Annemari Heinonen istuu suden ja Jaakko Tepon välissä.

Nyt kun vuoden 2011 Rokki-Heiliä selailee, tulee suorastaan haikea olo. Voi kun saisimme tuon raikkauden säilytettyä!

Siihen pitää pyrkiä taas ensi vuonna, kun sekä Parafest festivaalina että Festari-Heili julkaisuna tekevät paluun yhden vuoden koronatauon jälkeen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä