Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Parafestia Ahjossa

Tuija Vartiainen-Gomez ja Joke Leppänen olivat kymmenen vuotta sitten synnyttämässä Parafestia. Kuva: Aimo Salonen Tuija Vartiainen-Gomez ja Joke Leppänen olivat kymmenen vuotta sitten synnyttämässä Parafestia. Kuva: Aimo Salonen
Tänä kesänä piti olla Parafestin 10-vuotisjuhlavuosi, mutta tunnetuista syistä sitäkään ei nyt ole. Sen sijaan on juhlanäyttely, joka on avoinna Ahjossa 29.7.–16.8.2020.

Kymmenkunta vuotta sitten Joensuussa kehiteltiin idea festivaalista, jonka lavalle pääsevät taiteilijat, joille ei yleensä esiintymismahdollisuuksia tule.

– Tuossahan nuo idean isä ja äiti ovat, Joensuun Parafestyhdistyksen puheenjohtaja Arto Pippuri totesi näyttelyn tiedotustilaisuudessa ja viittasi Jouko ”Joke” Leppäseen ja Tuija Vartiainen-Gomeziin.

Leppänen täsmentää huomauttamalla, että idea syntyi jo huomattavasti aikaisemmin kuin toteutus.

– Ajatus tuli jo 2006, mutta se jäi hautumaan, kun väliin tuli muita juttuja. Sitten Karjalan Heili haastatteli minua rokkiviikolla ja Oona Lohilahti kysyi, onko minulla lisää ideoita, Leppänen viittaa—.7.2010 julkaistuun juttuun, jonka aiheena oli Leppäsen monipuolisuus: mies oli ollut mukana niin Ilosaarirockin, Ilovaarirockin, Vekararokin kuin Popkadunkin ideoinnissa.

– Vastasin, että vammaisfestivaalin ideoiminen, ja kun ihmiset lukivat sen lehdestä, puhelin alkoi soida. Sain kymmeniä puheluja, joissa puhuttiin, että sehän meidän pitää tehdä.

Ensimmäinen Parafest järjestettiin elokuussa 2011. Mukana oli muun muassa pyörätuolitanssija Risto Lång, josta tuolloin otettu valokuva on esillä Ahjon juhlanäyttelyssä.

Arto Pippuri laskee, että yhdeksän vuoden aikana Parafest on kerännyt noin 30 000 festivaalikävijää, ja esiintyjiä on ollut noin tuhat. Suomalaisten lisäksi lavoilla on nähty taiteilijoita Virosta, Koreasta, Englannista ja Venäjältä.

Jotkut esiintyjät ovat hämmästyttäneet Pippuria jo siinä vaiheessa, kun heitä on tarjottu Parafestille.

– Vuonna 2014 meillä oli Russ Palmer, josta mietin etukäteen, miten ihmeessä voi olla mahdollista, että kuurosokea muusikko soittaa kitaraa. Oli hänellä joku implantti, mutta hänellä oli myös lierihattu, jota ilman hän ei olisi voinut esiintyä. Jotenkin se lieri heijasti äänen.

Tuija Vartiainen-Gomez sanoo, että Parafestin vahvuutena on yhteistyöverkosto.

– Meillä on kumppaneina näkövammaisia, yliopiston erityisopiskelulaitos, Invalidiliitto, Kynnys ry, Honkalampisäätiö. Heillä on ideoita, joiden toteuttamiselle me tarjoamme mahdollisuuden.

Yhteistyö on laajentunut myös Venäjälle. Joensuun kaupungin kulttuuripalvelujen Culture Open -saatavuushankkeen kautta.

– Vuosi sitten Petroskoista tuli taiteilijoita Parafestiin, ja nyt kesäkuun lopussa meiltä piti mennä taiteilijoita sinne vastaavalle festivaalille, projektikoordinaattori Henna Karhapää sanoo.

– Saa nähdä, saavatko he järjestettyä festivaalinsa nyt syksyllä. Jos saavat, me striimaamme sinne Joensuusta meidän taiteilijoidemme esityksiä.

Parafest-väki katsoo voitokseen sen, että idea on laajentunut jo Venäjän puolelle.

– Emme me pane pahaksemme, vaikka tämä leviäisi Suomessakin myös muualle, Joke Leppänen sanoo.

– Muutkin festivaalit voisivat kiinnostua samoista taiteilijoista kuin mekin. Joensuussahan Iiris Brocke on esiintynyt myös Popkadulla ja Pertti Kurikan Nimipäivät Ilosaarirockissa.

Kymmenettä Parafestia suunnitellaan nyt kesäksi 2021. Ainakin osa tälle kesälle sovituista esiintyjistä on tulossa Joensuuhun silloin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä