Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Laiskuus on hyve

Vähän kerrallaan on Liisa Kuivalainen antanut päivänkakkara-alueen laajentua. Kuva: Aimo Salonen Vähän kerrallaan on Liisa Kuivalainen antanut päivänkakkara-alueen laajentua. Kuva: Aimo Salonen
Liisa Kuivalainen riemastui, kun keväällä alettiin puhua pörriäisen pelastamisesta.

– Laiskuus on hyve. Eikö olekin?

Kuivalainen virnistää esitellessään kaupunkialueella sijaitsevaa pihaansa, missä päivänkakkarat ja apilat kukoistavat.

Kaikki alkoi vuosia sitten siitä, että Liisa ja Lassi Kuivalainen keksivät kesäpäiviksi muutakin tekemistä kuin ruohonleikkurin huudattamisen.

– Huomasin, että tähänhän alkaa tulla päivänkakkaroita. Ensin oli metrin levyinen kaistale, sitten se laajeni vähän kerrassaan, ja tänä kesänä tämä on tämmöinen. Ensi kesänä ei varmaan ajella kuin tämä yksi kaistale, Liisa Kuivalainen kertoo.

Nurmea siis kyllä ajellaan tässäkin pihassa, mutta vähän kerrassaan luonnonkukka-alue on laajentunut ja nurmialue supistunut.

Liisa Kuivalainen sanoo, että pölyttäjiä saisi olla enemmänkin.

– On niitä kyllä ollut. Tänäkin aamuna oli. Minä seurasin, kuinka se kävi ensin yhdessä apilassa ja meni sitten toiseen.

Lassi Kuivalainen osoittaa kimalaista, joka ilmestyy sopivasti pörräämään jalkojen juureen.

– Onhan tuossa yksi nytkin.

Liisa Kuivalainen ihmettelee, miksi luonnonkukat pitäisi ajaa pois ja kaupasta saakka pitäisi noutaa jotakin, joka pitäisi väkisin saada elämään.

– Alppiruusujakin minä olen tappanut monta tässä huushollissa. Tuollakin oli yksi, mutta sitten siihen tuli ihan issekseen saniainen ja minä sanoin, että mitä varten minä sitäkään tappamaan.

Liisa Kuivalainen alkaa esitellä pihansa valikoimaa.

– Kato, täällähän on puna-apila lisääntynyt. Tuota keltaista minä en tunne, mutta se on luonnonkukka kanssa, ja toivon, että tänne ilmestyisi vielä harakankelloja vai kissankellojako ne kauniit siniset on.

Mutta entäs kun sanovat, että samalla kun pelastetaan pörriäisiä, pelastetaan punkkejakin?

Kuivalainen huomauttaa, että yleensä kyllä tehdään varsinkin mökillä ollessa aina illalla punkkitarkastus. Asvatillehan joka paikka pitäisi vetäistä, jos kaikkea rupeaa pelkäämään.

– Silloin alkuaikoina kun ruvettiin levittämään tätä, minä kyllä ajattelin, että milloinkahan joku kaupungin julkisivuviskaali tulee ilmoittamaan, että kaupunkiloissa pitäisi kyllä nurmikot ajella, mutta eihän noita ole ilmaantunut.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä