Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Nyt on ruuhkaa Kolille vievillä teillä

Yläparkkipaikan ja tienvarren lisäksi Kolilla voi parkkeerata urheilukentälle ja ala-asemalle. Kuva: Aimo Salonen Yläparkkipaikan ja tienvarren lisäksi Kolilla voi parkkeerata urheilukentälle ja ala-asemalle. Kuva: Aimo Salonen
Totta se on: tänä kesänä suomalaiset matkailevat kotimaassa.

Selkeästi se näkyy vaikkapa Kolilla, missä autot eivät mahdu parkkipaikoille, vaan pysäköityjen ajoneuvojen letkat ulottuvat ylhäältä pitkälle alas paikoin tien molemmin puolin.

– Meillähän on nyt käytössä parkkipaikka myös alhaalla urheilukentällä, mistä on ilmainen kuljetus. Ala-asemalle mahtuu 300 autoa, ja sieltä pääsee ylös maisemahissillä. Näitä kun käyttää, ei parkkiongelmaa ole, hotellinjohtaja Pasi Ripatti sanoo.

– Nyt on kyllä välillä ahdasta, mutta hyvä niin, että ihmiset ovat lähteneet oikeasti liikkeelle kotimaassa ja kevään jälkeen päästään taas kunnon toimiin.

Visit Karelian Anna Härkönen vahvistaa, että Koli on Pohjois-Karjalan matkailun kärkikohde.

– Bombahan avautui nyt. Saa nähdä, miten kesä lähtee kehittymään siellä, Härkönen pohtii.

Anna Härkönen sanoo, että vielä ei ole käytössä virallisia tilastoja, mutta kotimaan matkailun kasvu näkyy selvästi Pohjois-Karjalassa.

– Tänne tulee porukkaa kaikkialta Suomesta. Isoin tuote on mökkimatkailu, ja ihmisiä on liikkeellä tasaisesti ympäri maakuntaa. Lomarenkaan sivuilta kun katsoo, niin Pohjois-Karjalasta ei löydy enää montakaan vapaata mökkiä heinäkuulle.

Koli on aina ollut suosittu, mutta Pasi Ripatin arvion mukaan matkustajamäärät ovat nousseet vielä muistakin kiireellisistä kesistä 10–15 prosenttia.

– Ihan tarkkaan en ole hotellille majoittuvien tilastoja katsonut, mutta väitän, että aika täydellisesti ne ovat suomalaisia, Ripatti sanoo.

– Viime vuonna jäi muistaakseni seitsemän hotellihuonetta myymättä heinäkuussa. Nyt kyllä näyttää siltä, että tässä heinäkuussa ei jää myymättä yhtään.

Ulkomaalaisten matkalaisten poissaolo ja heidän korvautumisensa suomalaisilla näkyy myös ysitien varressa Kuoringan uimarannan levähdyspaikalla.

– Kokonaistilanne on plus miinus nolla: ulkomaalaisia turisteja ei ole, mutta suomalaisia on paljon enemmän kuin viime kesänä. Matkailuautoja näkyy mielettömän paljon, kioskin työntekijä Ylle Ader sanoo.

Paikalle kaartaa sopivasti matkailuauto, josta purkautuu ulos turkulaisperhe: Karno ja Johanna Tenovuo sekä heidän lapsensa Josefiina ja Axel.

– Yleensä olemme olleet tähän aikaan vuodesta jossain päin Etelä-Eurooppaa. Keväällä päätimme heti koronarajoitusten tultua, että nyt lähdetään Kolille, Johanna Tenovuo kertoo.

Ruovedeltä aamulla startannut perhe päätti koukata Kuoringan kohdalla rannalle päiväpysähdykselle.

– Mies katsoi, missä on hienot uimarannat ja hienot maisemat ja pysähdyttiin sitten tähän. Google on ollut apurina kotimaan matkailussa, ja myös sosiaalinen media infoaa aika hyvin, missä kannattaa piipahtaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä