Julkaistu 
Henri Jumppanen

Suoran mitta täynnä juoksemisen riemua

Saluki Noki on täydessä vauhdissa. Viehe on tehty muovisuikaleista ja sitä vedetään laikkakoneesta tehdyllä vetolaitteella. Sirpa Lihavainen Saluki Noki on täydessä vauhdissa. Viehe on tehty muovisuikaleista ja sitä vedetään laikkakoneesta tehdyllä vetolaitteella.

Liperiin on valmistumassa Pohjois-Karjalan ensimmäinen vinttikoirarata. Ratasuoralla järjestetään jo nyt kaikille koirille avoimia juoksuharjoituksia sekä kilpailuja.


Ilmassa on sähköä. Valkoinen lippu on nostettu lähdön merkiksi ja sen hulmahtaessa alas portti aukeaa. Maassa oleva viehe lähtee kelaamaan eteenpäin ja koira ampaisee sen perään. Hiekka pölisee ja haukunta loittonee.

Olemme Lamminkankaantiellä Liperissä, rakenteilla olevalla vinttikoiraradalla ja sen yhteydessä on ratasuora. Käynnissä ovat Savo-Karjalan Vinttikoiraharrastajat ry:n alajaoston järjestämät juoksuharjoitukset. Suoran pituus on 280 metriä ja viime vuodelta oleva rataennätys 14,98 sekuntia.

 

Harjoittelua ja huippunopeuksia
 
 Paikalla tepastelee monennäköistä karvakuonoa ja nopealla bongaamisella erotan ainakin salukeja, whippettejä, kooikerhondjeja, amerikanrottaterrierin ja shetlanninlammaskoiran. Koirien omistajat juttelevat keskenään, ja koirat  nuuskivat toisiaan malttamattomina. Huomaan harjoitusten olevan sosiaalisesti tärkeä tapahtuma myös ihmisille. Koirien ääntelyn seasta kantautuu puheensorinaa, koirien hemmottelua ja naurua.

Vinttikoirien juoksulajeja viisi vuotta aktiivisesti harrastanut Marika Leppänen on lupautunut kertomaan minulle lajista  ja sen viehätyksestä. Seuranaan hänelle on salukit Ramzes ja Fahim.

– Tämä on harjoitus, mutta kilpailut tapahtuvat ovaaliradalla vieheen perässä  tai maastossa, kuten pelloilla ja hiekkakuopilla.
Vinttikoirien juoksulajeissa keskeisessä roolissa on luontaisen saalisvietin vahvistaminen ja oikeanlainen harjoittelu. Vinttikoirat ovat näöllään metsästäviä koiria ja tässä pyrimme jäljittelemään niiden alkuperäistä käyttötarkoitusta. Nämä koirat menevät aina täysillä ja esimerkiksi whippetin kilpailuvauhti voi olla jopa reilut 60 kilometriä tunnissa, siksi fysiikan on oltava kunnossa. Koiraa treenataan juoksuttamalla, ja sen on päästävä juoksemaan vaihtelevassa maastossa. Mikään ei ole niin hirveää katsottavaa kuin vinttikoira, joka ei ole päässyt juoksemaan vapaana. Se ei hallitse kehoaan eikä tajua varoa juostessaan.

Myös koiran pääkopan on oltava kunnossa.

– Hermorakenteen on oltava balanssissa. Koira ei saa olla liian herkkä, se ei saa jäädä muistelemaan huonoja kokemuksia, vaan vietin pitää viedä läpi kilpailun tapahtui mitä tapahtui, Leppänen summaa.
Juokseminen on kuitenkin kaikille koirille mieluisaa puuhaa, eikä harrastus ole vain vinttikoiria varten. Sellaisia koiria ei juuri löydy, jotka eivät nauttisi juoksemisesta, siinä mielessä tämä sopii koiralle kuin koiralle.

 
Edustamassa Suomea

Harrastus on kuljettanut Marika Leppästä Suomen rajojen ulkopuolelle aina arvokisoihin saakka.

– Aktiivisen kilpauran aloitin vuonna 2017 ja siitä saakka lähes kaikki aika on mennyt treenien ja kilpailemisen parissa. Viime vuonna oltiin edustamassa Suomea EM-kilpailuissa Tallinnassa ja sijoituttiin neljänneksi, Leppänen viittaa Fahim-koiraansa. Tavoitteena on myös ensi vuonna päästä edustamaan Suomea Unkarissa järjestettäviin kilpailuihin, mikäli ne vain toteutuvat, ja kyseessä on nimenomaan maastokilpailut, Leppänen täsmentää.

Kuten jo sanottu, laji sopii kaikille koirille mutta kilpailuoikeudet ovat vain vinttikoirilla ja muutamilla muilla roduilla.

– Kaikista yleisin rotu on whippet, joka sopii kaikkiin juoksulajeihin, greyhound on taas  on kaikkein nopein rotu ja ulkomailla myös yleisin ratajuoksun parissa, mutta Suomessa  rotu on marginaalinen ja sillä on omat harrastajapiirinsä. Itse tykkään kun meillä toiminta ei rajoitu vain vinttikoiriin, vaan kaikilla on mahdollisuus harrastaa. Kaiken rotuiset koirat ovat tervetulleita harjoituksiin, eikä seuran jäsenyyttä vaadita.

Illan viimeinen  ratasuora on saatu päätökseen. Koirat omistajineen kulkevat parkkipaikkaa kohden, ja ilmassa on yksittäisiä haukahduksia sekä illanjatkon toivotuksia. Kun kysyn lopuksi mikä harrastuksessa on parasta, Leppänen miettii hetken ja katsoo ratasuoran suuntaan.

– Juokseva vinttikoira on kauneinta mitä tiedän. Saan nähdä koiran toteuttavan elämän tarkoitustaan, se on parasta, hän kiteyttää.

Info

- Liperiin on valmistumassa Leader-tuella ja talkoovoimin toteutettuna Pohjois-Karjalan ensimmäinen vinttikoirarata. Radalla on tarkoitus järjestää arvokisoja ja kansainvälisiä kokeita sekä harjoituksia. Muut Suomessa olevat vinttikoiraradat sijaitsevat Hyvinkäällä, Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Turussa.

- Avoimia harjoituksia ratasuoralla järjestetään syyskuun loppuun saakka parittoman viikon keskiviikkoina kello 18 eteenpäin. Käytössä on ennakoilmoittatuminen ja kaikenrotuiset koirat ovat tervetulleita.

- 12.9. Ratasuoralla järjestetään Suomen nopein koira -suorajuoksukilpailu. Kilpailu on kaikille avoin ja sarjat menevät koirien koon mukaan. Vinttikoirilla on omat sarjansa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä