Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Tarma

Kauhea hukkumistapaus uimalaitoksessa

Joensuun historian aikana on aina silloin tällöin sattunut ikäviä ja surullisia hukkumistapauksia, missä nuoria tai peräti lapsia on vajonnut veden alle. Sunnuntaiaamuna 4. päivänä heinäkuuta vuonna 1920 kello 10 tienoissa tapahtui tällainen nuoren ihmisen hukkuminen.

Vuonna 1901 syntynyt hammaslahtelainen neitonen Edla Pehkonen toimi palvelijattarena Sirkkalassa asuvan jarrumies Otto Kettusen perheessä. Edlan tehtäviin kuului Kettusen talon siivoaminen, ruoan laitto, lehmien lypsäminen, lasten hoito ja pihan kunnossapito.

Edlalla oli vapaapäivä lauantaina 3. päivänä heinäkuuta ja hän päätti lähteä käymään kotonaan Hammaslahdessa. Matkanteko Sirkkalasta Hammaslahteen oli kätevä, sillä Kettusen perhe asui aivan rautatieaseman läheisyydessä, ja kun Joensuusta nousi junaan, saattoi sopivasti jäädä junasta pois Hammaslahden pysäkillä.

Edla lähti kotiinsa, ja oltuaan päivän kotipaikkakunnallaan jutellen vanhempiensa ja tuttujensa kanssa hän oli palannut iltajunalla takaisin Joensuuhun kolmen hammaslahtelaisen ystävättärensä kanssa.

Palvelupaikalle palattuaan Edla oli lypsänyt Kettusen lehmät. Edla oli työt tehtyään päättänyt ystäviensä ja palveluspaikkansa tyttären kanssa käydä uimassa lähellä olleessa rautatieaseman uimalaitoksessa Sirkkalassa.

Uimataitoisena Edla oli heittäytynyt laiturilta veteen, mutta hän oli alkanutkin vajota pinnan alle. Toiset tytöt luulivat Edlan leikkivän, mutta kun uimaria ei alkanut näkyä, he huusivat ihmetellen: ”Etkö sinä Edla osaakaan uida?”

Kun neiti ei ollut noussut pinnalle, toverit olivat alkaneet huutaa apua. Noin varttitunnin kuluttua paikalle oli saapunut eräs sotamies, joka oli nostanut ruumiin ylös vedestä. Melko pian paikalle oli saapunut myös uimakoulunjohtaja Ilmari Sarastedt ja piirilääkäri Onni Ruuth. He olivat koettaneet elvyttää tyttöä, mutta kuolema oli kuitenkin jo ennättänyt tulla.

Piirilääkäri Ruuth oli arvellut heti, että hukkumisen oli aiheuttanut jonkinlainen halvaus.

Vainaja Edla Pehkonen oli 19-vuotias ja hän oli vasta aloittanut helmikuussa jarrumies Otto Kettusen palveluksessa.

Palveluspaikassaan hän oli ollut hyvin ahkera ja erittäin pidetty. Edla Pehkosen kohtalo kosketti suuresti hänen vanhempiaan, sisariaan ja veljiään sekä jätti jälkeensä syvän kaipauksen sirkkalalaisiin.

Tämä surullinen tapaus muistettiin Sirkkalassa vielä kauan, koska yhteisö oli pieni ja henkilöiden onnettomuudet koskettivat aina koko pientä kylää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä