Julkaistu    |  Päivitetty 
Mia Rouvinen

Maakunnan helmiä kiertomatkalla

Auton ikkunasta näkyy rämettä, jolla tupasvillat loistavat alkuillan auringossa valkoisina tuppaina siellä täällä. Olo on elämysten virkistämä: takana on kierros Paaterissa ja kolmen tunnin koskenlaskureissu, edessä kävely Ruunaan Neitikoskella ja sitten loimulohi-illallinen ja saunomista iltauinteineen.

Tupasvillat ja suopursun kukinnot välkkyvät niin kutsuvina, että on pakko kysyä, voitaisiinko paluumatkalla pysähtyä kuvaamaan.

– Ajattelin juuri ehdottaa samaa, sanoo autoa ajava matkanjärjestäjä Juri Shevrjukov.

Ylimääräiset pysähdykset ovat harvinaista herkkua ryhmämatkalla. Tämä ei kuitenkaan olekaan mikä tahansa bussimatka vaan harkiten räätälöity elämys- ja luontomatka. Sen ohjelmassa tilaa on myös hetkeen pysähtymiselle.

Joensuulainen Juri Shevrjukov, 51, on vienyt suomalaisia maailmalle vuodesta 2005. Oma matkatoimisto JuriS Travel sai alkunsa, kun Shevrjukov kiipesi Kaukasuksella yli 5 600 metriä korkealle Elbrus-vuorelle ja halusi tarjota saman elämyksen muillekin.

Pietarissa syntynyt mutta Suomessa yli 25 vuotta asunut Sevrjukov on vienyt matkailijoita Venäjällä Elbursin lisäksi muun muassa Baikalille, ja yrityksen matkakohdelistalta löytyvät muun muassa Georgia ja Armenia.

Kiipeilyä ja melontaa harrastava Shevrjukov on rakentanut pienryhmille suuntaamansa matkansa elämyksellisten luontokohteiden, seikkailun ja kiinnostavan kulttuurin ympärille – niin myös uusimman tuotteensa.

Kyseessä on kuuden päivän mittainen Pielisjärven ympärysmatka, jolla elämyksiä tarjoavat muun muassa Ruunaan kuohut ja Kolin maisemat.

Sielua ravitsee esimerkiksi Lasistudio Korpinoidan tarinallinen kierros, ja vatsaa täytetään muun muassa Puukarin pysäkin herkuilla. Historiaan sukelletaan muun muassa Pielisen museossa.

Ajatus siitä, että matkailijoille voisi näyttää myös Suomea, on muhinut Shevrjukovin mielessä jo tovin.

– Etten aina veisi matkailijoita pois Suomesta vaan välillä myös toisin heitä tänne.

Alun perin Pielisjärven ympärysmatkaa oli tarkoitus tarjota myös ulkomaalaisille turisteille, mutta koronan vuoksi tämän kesän asiakkaat lienevät pääosin Suomesta.

Shevrjukovin mukaan yksi Pielisen vahvuus on siinä, että jokainen vuodenaika tuo maisemiin ja tekemiseen oman tunnelmansa. Siksi myynnissä on jo syksyn ja talvenkin Pielisjärven ympärysmatkat.

Toinen valtti on rauhallisuus.

– Täällä luonnossa voi nauttia hiljaisuudesta. Saimaan aluetta kehutaan paljon, mutta siellä on myös paljon ihmisiä liikkeellä ja enemmän mökkejä. Olin siellä juuri melomassa. Eikä Saimaalla ole tällaisia koskia eikä Kolia.

Shevrjukovin ajatuksiin on Helsingissä asuvana helppo yhtyä: ihmisiä ja mökkejä on rannoilla hämmentävän vähän, ja nuotiopaikkoja on vapaana siellä täällä mitä upeimmilla paikoilla. Se on luksusta, samoin kuin luonnon puhtaus ja hiljaisuus.

Shevrjukoville tärkeää on asiakaskokemus; että asiakas viihtyy ja kokee tulleensa kuulluksi. Siksi hän pyrkii pitämään ryhmäkoot maksimissaan 10–20 henkilössä. Minimiryhmäkokoa ei ole.

– Minulle tämä on elämäntapa eikä liiketoimintaa. Haluan jakaa kokemuksia ja näyttää minulle rakkaita paikkoja muillekin, Shevrjukov sanoo.

Räätälöidylle Pielisen-matkalle lähtevältä vaaditaan Joensuuhun tuloa, sen jälkeen riittää, että istuu kyydissä ja seuraa ohjelmaa. Ohjelmaan on varattu aikaa rauhoittumiselle ja rentoutumiselle, mutta aktiviteettejä kaipaava voi ostaa myös lisäohjelmaa.

Matkan hinta on samaa luokkaa kuin isojen matkatoimistojen Euroopan kiertomatkat, mutta toisaalta palvelu on melko yksilöllistä, kun ryhmäkoot ovat pieniä.

Kuusi päivää Pohjois-Karjalassa voi tuntua äkkiseltään pitkältä ajalta, vaikka esimerkiksi Eurooppaan suuntautuvat kiertomatkat ovat usein myös viikon. Shevrjukov kertookin, että lyhyempää matkaa toivoville tulossa on kolmen päivän kierros Pielisjärven maisemissa.

– Olen myös miettinyt kiertomatkaa, jossa tutustuttaisiin kahteen Karjalaan, mutta se on sitten seuraava askel.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä