Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Taas saavat taiteilijat näkyvyyttä

Kun torilavan etuosa oli sunnuntaina täynnä nuorisoa, ryhmittyivät Sanna Könönen (edessä vasemmalla), Krista Haataja ja Iina Hirvonen sekä takana poseeraavat Erja Jaala, Jose Martin, Janne Hyttinen ja Niina Tirkkonen lavan takaosaan. Kuva: Aimo Salonen Kun torilavan etuosa oli sunnuntaina täynnä nuorisoa, ryhmittyivät Sanna Könönen (edessä vasemmalla), Krista Haataja ja Iina Hirvonen sekä takana poseeraavat Erja Jaala, Jose Martin, Janne Hyttinen ja Niina Tirkkonen lavan takaosaan. Kuva: Aimo Salonen
Ei mene tämäkään kesä ilman Joen Kulttuuritoria. Kolmeviikkoinen paketti alkaa neljän esiintyjäryhmän voimin ensi tiistaina, jolloin kaksituntinen kulttuuri-iltapäivä päättyy musiikillisen alun jälkeen Improholistit-ryhmän ennalta arvaamattomaan teatteritaiteeseen.

– Aika tuntematon porukka kun vielä ollaan Joensuussa, niin Kulttuuritori on hyvä tilaisuus saada jonkinlaista näkyvyyttä, Jose Martin huomauttaa.

Improteatteri on noussut viime vuosina vahvaan asemaan Joensuussa, kun kaupunginteatterilta alkanut Päästä irti–Irti päästä -illat ovat saaneet seurakseen muitakin ryhmiä. Tero Sarkkisen monena vuonna vetämät Improliigat toivat ryhmiä yhteen, ja niistä otteluista tuttuja kasvoja löytyy myös Improholisteista.

– Rajatapaus vie täällä aika ison huomion, koska heillä on Kerubilla iso lava. Me ollaan vielä pieni tekijä, mutta paljonhan me teemme erilaisia asioita ja kaivataan enemmän näkyvyyttä, Martin pohtii.

Syyskuussa, jos koronatilanne suo, Improholistit on lähdössä Suomen Nuorisoseurojen yhteistyössä Ylioppilasteatteriliiton, Sivistysliitto Kansalaisfoorumin ja Suomen Harrastajateatteriliiton kanssa järjestämälle Teatterilaiva-festivaalille Silja Europalle.

– Isolla stagella ollaan yhtenä pääesiintyjistä, ja olihan se meille lottovoitto, että me päästiin sinne. Nyt sitten tämä kesä treenataan sitä varten raivolla, Martin kertoo.

Mikäli korona ei olisi pistänyt asioita uusiksi, moni improholisti olisi esiintynyt tänä kesänä Kontiolahden Kanavateatterin Taivaan tulissa.

– Kesäteatteriharrastuksen kautta pääsee asettumaan erilaisiin saappaisiin, ja kyllä me ollaan aika hyviä tekemään kohtaamisia ja erilaisia hahmoja. Sekin on valttimme, että me ollaan ystäviä keskenämme, ja osan kanssa ollaan tunnettu todella pitkään.

Sen verran korona vaikutti sekä Kanavateatteriin että Improholisteihin, että mukaan tuli uusi näyttelijä, stand up -koomikkona tunnettu Janne Hyttinen.

– Todennäköisesti minulla olisi ollut tänä kesänä stand up -keikkaa ja työni puolesta kesäleirejä. Kun ne menivät, hyppäsin mukaan Kanavateatteriin, Hyttinen kertoo.

Ensi tiistaina mies vastaa torilavan improkeikan vetämisestä.

– Parastamme pistämme tiskiin ja teemme sellaisia pelejä, mitkä omasta mielestämme osaamme parhaiten, ja mitkä viihdyttävät yleisöä mahdollisimman paljon.

Esityksen aiheita Hyttinen ei lähde arvailemaan. Niitähän improilijoilla on tapana pyytää yleisöltäkin.

– Aika useinhan ne ovat ajankohtaisia asioita. Luulen, että yleisöltä jos kysymme, siellä on jotain koronaankin liittyvää, Krista Haataja miettii.

Heti haastattelun jälkeen ryhmä poistui sunnuntaina harjoituksiinsa, joissa pohdittiin tulevan tiistain esityksen rakennetta.

– Mukavaa on, että se meidän settimme on heti Kulttuuritorin avajaispäivänä. Kivaltahan se tuntuu, kun emme ole aikaisemmin torilavalla olleet, Niina Tirkkonen toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä