Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Kapasiteetti riittää

Tapion suurimpaan saliin eli Tapio 1:een voidaan myydä tällä hetkellä 56 paikkaa, mikä on Sari Peltosen mukaan nykyisellä ohjelmistolla hyvä määrä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Tapion suurimpaan saliin eli Tapio 1:een voidaan myydä tällä hetkellä 56 paikkaa, mikä on Sari Peltosen mukaan nykyisellä ohjelmistolla hyvä määrä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Kun Elokuvateatterikeskus Tapio kesäkuun lopussa avattiin, ei esityksiin juuri ollut ruuhkaa – nyt ilmassa tosin on jo vilkastumisen merkkejä, missä säällä on ollut toimitusjohtaja ja teatteripäällikkö Sari Peltosen mukaan oma osuutensa.

– Heti kun tuli sadepäiviä, alkoi toiminta vilkastua, Peltonen kertoo.

Vuodesta 2009 saakka Savon Kinojen toimitusjohtajana toiminut Peltonen ei ole vielä omassa asemassaan kokenut tämän vuoden kaltaista tilannetta.

– Sen puoleen on ollut kyllä aika poikkeuksellinen kevät ja kesä, emme me ole aiemmin näin kauaa kiinni olleet, Peltonen toteaa.

Tapioon myytiin ensimmäisellä aukioloviikolla kesäkuussa numeroimattomia paikkoja, mutta nyt elokuviin saa taas tavallisia paikkalippuja. Peltonen uumoilee paikkalippujen tuovan turvallisuudentunnetta elokuviin tulijoille.

– Silloin näkee konkreettisesti paikkakartasta, kuinka väljää katsomossa on.

Saleissa on parhaillaan käytössä joka toinen penkkirivi, ja seurueiden tai katsojien väliin jätetään aina kaksi tyhjää paikkaa. Käytetyt istuimet myös puhdistetaan näytösten välissä. 3D-lasit ovat tällä hetkellä pois käytöstä, mutta Peltosen mukaan ohjelmistossa ei kaikeksi onneksi olisi nyt 3D-elokuvia muutenkaan.

Tapion kokonaiskapasiteetti on tavallisesti 582 paikkaa, joista Tapio 1 -saliin mahtuu 213. Nyt käytössä on vain noin neljännes eli 56 paikkaa. Pienimpään eli Tapio 4 -saliin voidaan myydä tällä hetkellä kahdestatoista pariinkymmeneen paikkaa, seurueiden ko’oista riippuen.

Peltosen mukaan toiminta on nykyiselläkin kapasiteetilla kannattavaa, jos katsojia riittää.

– Meillä on kuitenkin neljä salia, joissa pystymme pyörittämään elokuvia yhtä aikaa, ja isossa salissa 56 paikkaakin on ihan hyvä määrä, ainakin nykyisellä ohjelmistolla. Toki porrastamme näytöksiä, ettei aulaan pääsisi syntymään ruuhkaa, Peltonen kertoo.

Tapio oli suljettuna kaikkiaan kolme kuukautta. Tuona aikana teatterihenkilöstö lomautettiin, ja Peltonen itse oli töissä. Esimerkiksi laitteisto vaati säännöllistä käynnistelyä tietoteknisten päivitysten pitämiseksi ajan tasalla.

– Ehdimme muutenkin jo pidemmällä aikavälillä valmistautua siihen, mitä toimenpiteitä meidän täytyy tehdä elokuvateatterin avaamiseksi, millaisia turvavälejä täytyy pitää ja niin pois päin, joten käynnistysvaikeuksia tauon jälkeen ei juuri ollut, Peltonen kertoo.

Sari Peltosen mukaan elokuvissa käymisestä on tullut kokonaiskuvassa ennen koronaa yhä suositumpaa. Tästä kiitos kuuluu runsaalle ja laajalle kotimaisten elokuvien kirjolle.

– Kotimaiset elokuvat ovat olleet todella hyviä ja monipuolisia, ja ne ovat kiinnostaneet yleisöä. Niiden suhteen elokuvateattereissa on ollut noususuhdanne, Peltonen kertoo.

Tapionkin alkuvuosi oli Peltosen mukaan hyvä, ja eritoten Pamela Tolan Teräsleidit ja Taneli Mustosen Se mieletön remppa olivat katsottuja elokuvia. Kotimaiset elokuvat tuovat vuosittain noin kolmanneksen Tapion katsojamääristä. Viime vuonna Tapiossa kävi kaikkiaan noin 170 000 katsojaa, ja määrä pysyi edellisvuoteen verrattuna samoissa lukemissa.

– Niillä on iso merkitys. Mitä pienemmälle paikkakunnalle mennään, sitä suurempi merkitys kotimaisilla tuotannoilla on – esimerkiksi Kiteellä jo puolet asiakasmääristä tulee kotimaisten elokuvien kautta, Peltonen kertoo.

Ulkomaalaiset elokuvat ovat kiinnostaneet katsojia tasaisesti jo kauan, ja viime vuosi Suomessa olikin ulkomaalaisten elokuvien vuosi: vuoden 2019 katsotuin elokuva koko Suomessa ja niin ikään Tapiossa oli Todd Phillipsin Joker. Toiselle sijalle pääsi Markus Lehmusruusun Risto Räppääjä ja pullistelija, joka oli koko Suomessa viidenneksi katsotuin elokuva.

Nyt monet isot ensi-illat ovat siirtyneet keväästä syksyyn tai jopa ensi vuoteen, joten tämänhetkinen ohjelmistokin vaikuttaa Peltosen mukaan siihen, että ruuhkapiikkejä ei ole heti odotettavissa.

– Siellä on loppukesästä ja alkusyksystä tulossa esimerkiksi Christopher Nolanin Tenet ja Niki Caron Mulan, ja kotimaisista Ulla Heikkilän Eden, Jenni Toivoniemen Seurapeli ja Ville Jankerin Metsäjätti, Peltonen kertoo.

Viimeisimpien tietojen mukaan loputkin kokoontumisrajoitukset voidaan purkaa lokakuussa, mikäli tilanne ei näytä pahenemisen merkkejä. Tuolloin myös elokuvanäytöksiä voitaisiin taas pitää ilman erityisjärjestelyjä.

– Toivotaan, etteivät rajoitukset ainakaan siitä enää pitene. Parempi tietysti, jos tilanne sallisi jo aiemminkin niiden purkamisen, Peltonen toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä