Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Kulinaristikaksosten keittiössä

Aasialainen ruoka on lähellä Petra (vas.) ja Noora Väänäsen sydäntä. – Ruoan tulisuus, maut ja tuoreet raaka-aineet ovat siinä se juttu, Noora Väänänen kuvaa. Kuvat: Hanna-Mari Lappalainen Aasialainen ruoka on lähellä Petra (vas.) ja Noora Väänäsen sydäntä. – Ruoan tulisuus, maut ja tuoreet raaka-aineet ovat siinä se juttu, Noora Väänänen kuvaa. Kuvat: Hanna-Mari Lappalainen

Identtiset joensuulaiskaksoset Petra ja Noora Väänänen alkoivat kuvata yhteisen harrastuksensa pohjalta ruokakuvia Instagramiin, minkä seurauksena syntyi nyt lukuisia sydämiä somessa valloittanut Food By Twins -ruokablogi.

Paitsi että kaksoselementti tuo ruokablogin lukijoille hauskan lisän reseptejä selatessa, on harrastuksessa rinnalla oleva identtinen kaksonen tärkeä lisä myös siskoksille itselleen.
– Me aina hypetämme reseptejä yhdessä. On kiva, kun voi jakaa intohimoisen harrastuksen jonkun kanssa, Petra Väänänen toteaa.
– Ruoka on oikeasti ihan rakkaus – me olemme Nooran kanssa miettineet, että eihän elämässä olisi mitään ilman ruokaa, varsinkaan hyvää sellaista, Väänänen nauraa.
Instagram-tilin kaksoset perustivat noin puolitoista vuotta sitten, ja sillä on jo nyt noin 1 300 seuraajaa. Varsinaisen blogin he perustivat vasta myöhemmin, puolisen vuotta sitten, kun tuli tarve laittaa reseptejä esille. Nyt blogista ja muista somekanavista löytyy reseptejä aina teriyakimunakoisosta korealaisiin kukkakaaliwingseihin ja nokkospizzaan.
Vaikka resepteissä on hyödynnetty paljon suomalaisia sesongin raaka-aineita, on moni resepti tehty aasialaisella twistillä. Kaksosten ollessa keittiössä ei liedellä muutenkaan juuri nakkikastikkeita ja perunamuuseja valmisteta.
– Aasialainen keittiö on meille se läheisin. Ruoan tulisuus, maut ja tuoreet raaka-aineet ovat siinä se juttu, Noora Väänänen toteaa.
– Aasialaisessa ruoassa yhdistyvät sopivasti makea, suolainen ja hapan, Petra Väänänen lisää.

Matkailu inspiroi
Matkailu toimii Väänäsille tärkeänä ruoan inspiraationa, ja kokemukset thaimaalaisesta ja balilaisesta keittiöstä ovatkin antaneet resepteihin omat vaikutteensa. Tänä vuonna juuri ennen koronakriisiä kaksoset tekivät ensimmäisen yhteisen varsinaisen kulinaristimatkansa Espanjan Alicanteen.
– Tutustuimme espanjalaisiin marketteihin, ostimme tuoreita raaka-aineita ja teimme itse ruokaa siellä. Välille kävimme myös ravintoloissa, Noora Väänänen kertoo.
Kaksoset kehuvat Alicanten välimerellistä ruokavaliota terveelliseksi – ja markettien äyriäisvalikoimista löytää kaikkea, mitä kuvitella saattaa aina jättikatkaravuista hummereihin.
– On oliiviöljyä ja valkosipulia...
– Ja oliiveja!
Molempien haaveena olisi päästä joskus ruokamatkalle Japaniin, josta tulee myös haastatteluhetkeä varten valmistettu, misotahnalla maustettu ramenkeiton kasvisversio. Ramenkeitto kuuluu molempien sisarusten suosikkiresepteihin.
– Kun sen kerran opetteli, siitä tulee aina tehtyä eri variaatioita. Sen maut oikein räjähtävät suussa, Noora Väänänen kertoo.
Petra Väänänen lisää suosikikeikseen myös carpaccion ja tartarpihvin.
– Saamme isän metsästysharrastuksen kautta hirvenlihaa, josta valmistamme ruokia silloin tällöin.

Puhtia arkiruokaan
Usein Väänäset tuunaavat blogiinsa tulevat reseptit hieman paremmin suomalaiseen makuun sopiviksi, sillä etenkin monet aasialaiset ruoat ovat alun perin todella tulisia. Vielä hetken aikaa vanhempiensa luona asuvat kaksoset tekevät usein perheelle ruokaa, mutteivat suinkaan aina.
– Porukat ei välitä samalla tavalla hirveän erikoisista ruoista, Noora Väänänen naurahtaa.
Uusien mausteiden ja raaka-aineiden käytön opettelu on kuitenkin tuonut Väänästen mukaan paljon lisäarvoa myös tavallisemmalle arkiruoalle.
– Ihan normiruoastakin pystyy tekemään oikeasti hyvää niin, ettei se ole vain polttoainetta.
Suuri osa eksoottisista mausteista löytyy nykyisin kaksosten mukaan perusmarketista Joensuustakin, ja jos jotakin ei löydy, käyvät he hankkimassa sen niin ikään kaupungista löytyvistä erikoisliikkeistä.

Kohti opintoja
Syksyn tullen kulinaristikaksosten tiet erkanevat, kun Petra Väänänen suuntaa opiskelemaan ruoka-alaa ulkomaille, ja Noora Väänänen kasvattaa osaamistaan media-alalla, todennäköisesti pohjoisessa. Blogin pitämistä he aikovat kuitenkin jatkaa samaan tyyliin vaikka eri puolilta maailmaa.
– Sitten täytyy vain soitella ja viestitellä, jotta blogin ja somen päivittäminen onnistuu yhdessä.
Molemmat haluaisivat ehkä joskus tulevaisuudessa tehdä ruokabloggaamisesta itselleen ammatin, ainakin sivutoimisesti.
– Tämä on ennemminkin maraton kuin pikamatka, Petra Väänänen kuvaa.
– No, tämähän on elämäntapa, Noora Väänänen lisää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä