Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Päiviön tuhoja raivataan pitkään

Kanervalassa myrsky teki todella pahaa jälkeä. Aimo Salonen Kanervalassa myrsky teki todella pahaa jälkeä.

Päiviö-myrsky iski Pohjois-Karjalaankin ja työllistää nyt jälkien raivaajia. Pelastuslaitoksella puhelimet ovat juuri nyt varattuja ja kiinni saatukin päivystäjä totesi, että nyt ei ehdi kommentoimaan. Tiedotetta on luvassa myöhemmin tänään.

Pielisen-Karjalan lukuja saatiin jo: tehtäviä tuli kello 20.30–8.30 välisenä aikana 255. Tuuli kaatoi puita enimmäkseen tiealueille, rautateille ja sähkölinjoille. Myös rakennusten ja autojen päälle kaatui puita. Muutama tehtävä aiheutui ajelehtivista veneistä sekä irronneiden kattopeltien kiinnittämisestä.

Joensuussa koirien ulkoiluttajat ovat raportoineet muun muassa Kanervalassa talon päälle kaatuneesta puusta. Kanervalassa on tällä hetkellä tukossa ainakin yksi ulkoilureitti.

– Vaimo oli eilen koiran kanssa ulkoilemassa, kun tuo puu kaatui aivan heidän eteensä. Koira säikähti niin, että ei uskaltanut illalla mennä sen jälkeen ulos, koiraa ulkoiluttanut mies kommentoi kaatuneiden runkojen luona keskiviikkona aamupäivällä.

Keskusta-alueella kaupungin työntekijät raivaavat parhaillaan oksia ja kaatuneita puita niin haravien kuin moottorisahojenkin voimin.

PKS Sähkönsiirto Oy:n suurhäiriötiedotteen mukaan poikkeuksellisen raju myrskyrintama aiheutti sähkönjakeluun suurhäiriön useiden sähköverkkoyhtiöiden alueille. PKS Sähkönsiirto Oy:n asiakkaista sähköittä oli enimmillään kello 1 yöllä 24 400. Tänään kello 10 sähköittä oli vielä noin 12 400 asiakasta, pahimpina alueina Kitee, Tohmajärvi, Liperi, Polvijärvi, Juuka, Lieksa ja Nurmes.

Vikoja on ollut rajaamassa ja korjaamassa läpi yön ja aamun kaikkiaan 70 verkostoasentajaa, metsureita, motoja ja koneurakoitsijoita sekä toimihenkilöitä. Korjaustöitä maastossa ovat kuitenkin vaikeuttaneet vaaralliset olosuhteet. Aamun aikana vika-alueita on paikannettu ja rajattu pienemmiksi, että on päästy suunnitelmalliseen ja laajamittaiseen korjaustyöhön myrskytuulten laannuttua. Vikojen paikannukseen on saatu avuksi myös helikopteri. Vikoja korjataan täydellä teholla ja sähköt saadaan asiakkaille sitä mukaa kuin työt etenevät, mutta sähköverkon rikkoutumisen ja häiriön laajuuden takia asiakkaiden on hyvä varautua siihen, että sähköjen palautuminen saattaa kestää osalla asiakkaista jopa kolme päivää.

Johdoille kaatuneita tai kallistuneita puita ei saa mennä poistamaan omin voimin, vaan raivaus ja metsätyöt sähköverkossa ja niiden välittömässä läheisyydessä ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä. Sähkönjakelua vaarantavista ja linjalle kallistuneista puista voi ilmoittaa soittamalla PKS:n vikapalveluun 013 2663 900. Vikatilannetta voi seurata myös netistä Katkot-palvelustamme osoitteessa katkot.pks.fi.

 

// Juttua muokattu 1.7.2020 kello 11.20: Korjattu otsikon nimi Päiviöksi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä