Julkaistu    |  Päivitetty 
Mia Rouvinen

"Ei tarvitse Lappiin lähteä"

Matkailuautolla Ruunaan Neitikoskelle kalastamaan tulleet savonlinnalainen Harry Laukkanen (oik.) ja tuusulalainen Eero Wall kehuvat alueen palveluita. Tänä vuonna myös kalaonni on ollut myötä. Kuva: Mia Rouvinen Matkailuautolla Ruunaan Neitikoskelle kalastamaan tulleet savonlinnalainen Harry Laukkanen (oik.) ja tuusulalainen Eero Wall kehuvat alueen palveluita. Tänä vuonna myös kalaonni on ollut myötä. Kuva: Mia Rouvinen

Heiluriovi käy tasaista tahtia, kun ruoka-annoksia kannetaan lieksalaisen Kolin Ryynäsen keittiöstä ruokailijoille sisälle ja ulos terassille. On juhannuksen jälkeinen torstai-ilta ja niille, jotka eivät ole tehneet pöytävarausta, joudutaan myymään ei-oota. Yhtään pöytää ei enää ole vapaana.

Tiskin takana palveleva tarjoilija kertoo, että pöytävaraus suositellaan tekemään aina. Koronarajoitusten purkaminen on kuitenkin saanut ihmiset liikkeelle ennennäkemättömällä tahdilla. Pelkästään ruokailijoita on ollut 150 päivässä ja päälle muut asiakkaat.

– Meillä on kesäkuun alusta paukutettu samoja lukemia kuin normaalisti heinäkuussa, yrittäjä Darja Flogny kertoo.

Myös pihapiirin aittamajoitus on kiinnostanut niin paljon, että heinäkuulle on tilaa enää satunnaisesti. Kolin Ryynäsen yrittäjät Jean-François ja Darja Flogny pyörittävät Kolin panimoa sekä Kolin sataman kahvilaa, mutta sen ovet sulkeutuvat jo alkuillasta.

– Meillä on pulaa henkilökunnasta, varsinkin osaavasta keittiöhenkilökunnasta. Emme uskaltaneet ottaa heti alkuun samaa kapasiteettia kuin normaalisti, koska emme tienneet, kuinka käy. Olemme nyt tehneet paljon myös itse, Darja Flogny kertoo.

Kesäkuun alussa toiminta käynnistyi 15 työntekijällä yrittäjien omistamissa kolmessa paikassa. Juhannuksen jälkeisen viikon lopulla töissä oli jo täysi kapasiteetti eli 26 henkilöä.

– Saa nähdä, pitääkö palkata vielä lisää. Vauhti on ollut hurja, mutta sokkona mennään ja niin on varmasti vuoden loppuun asti, kun on yhä paljon epävarmuutta. Kolilla käy paljon samoja ihmisiä joka vuosi, mutta nyt on ollut ilo nähdä paljon uusia, nuoria kävijöitä, Darja Flogny sanoo.

 

 

Ruunaan matkailun toinen yrittäjä Jarkko Peltola kuvailee kesäkuuta kiivastahtiseksi.

– Meillä on melkein kaikissa mökeissä asukkaat. Tällaista kesäkuuta ei ole ollut miesmuistiin, hän sanoo.

Ruunaan matkailun asiakkaista suomalaisia on perinteisesti ollut noin 90 prosenttia. Matkailijoita tulee ympäri Suomea mutta etenkin Savo-Karjalan alueelta.

Peltolan mukaan vipinä on näkynyt majoituskysynnän lisäksi myös koskenlaskussa: juhannuksen jälkeen mentiin tänä vuonna jo tavallisen vuoden heinäkuun lukemissa.

Päivi ja Jarkko Peltola ovat toimineet yrittäjinä Ruunaalla 1980-luvulta lähtien, joten tuntumaa on monenlaisiin matkailukesiin. Koronakevät tuntui aluksi Jarkko Peltolan mukaan uhkaavalta.

– Ei tiennyt, miten tässä käy, mutta oli ajatus, että jos koko Suomea ei laiteta kiinni, niin on mahdollisuus myös tavallista parempaan kesään.

 

 

Peltoloiden pitkäaikaisista karavaanariasiakkaista paikalle ovat saapuneet muiden muassa pirkanmaalaiset Kari Eerikäinen ja hänen vaimonsa Ritva Roos-Eerikäinen. Heillä on meneillään seitsemäs tai kahdeksas kesä Ruunaalla.

– Täällä on luonto, hyvät aktiviteetit ja kaikki hoituu, Roos-Eerikäinen sanoo.

Ennen eläköitymistään reissutöitä tehnyt Eerikäinen sanoo, ettei Lappiin asti tarvitse lähteä, kun aktiviteetit, kuten samoilu, marjastus ja kalastus, onnistuvat Ruunaallakin.

– Lappi on yleensä myös täynnä ulkomaalaisia turisteja, hän toteaa.

 

 

Nurmeksessa opaspalveluita tarjoava ja majatalo Pihlajapuuta pyörittävä Minna Murtonen kertoo, että kesän alku oli hankala.

– Normaalisti majataloasiakkaani ovat tulleet Keski-Euroopasta. Nyt asiakkaina on kuitenkin onneksi ollut sellaisia kotimaan matkailijoita, jotka aiemmin ovat yöpyneet Bomballa.

Tälle kesälle epävarmuutta ulkomaalaisten turistien kanssa tuo paitsi koronapandemia myös lentoyhteyden puuttuminen Helsingistä Joensuuhun.

– Jos matkailu avautuu heinäkuun puolivälissä, niin ohjataanko asiakkaita tulemaan junalla, Murtonen pohtii.

Valtimolaisen Puukarin pysäkin yrittäjä Anni Korhonen ei usko ulkomaalaisturistien virtaan tänä kesänä.

– Saa nähdä, miten lentoja edes Helsinkiin tai Kuopioon on ja paljonko ne maksavat. Epäilen, että tänä kesänä meille tulee vain yksittäisiä ulkomaalaisia asiakkaita. Kerran peruttuja lomia tuskin käydään uudelleen järjestelemään, Korhonen sanoo.

Puukarin pysäkissä valtaosa majoittujista on kesäkaudella ollut tähänkin asti suomalaisia. Pääkohderyhmä on aikuiset pariskunnat. Toisen pääasiakasryhmän muodostavat karjalaista perinneruokaa arvostavat kulkijat.

– Meille tullaan syömään, nukkumaan ja luontoon. Kävijämäärät ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Tästä olisi tullut ennätysvuosi, jos korona ei olisi pysäyttänyt toimintaa kevääksi, Korhonen sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä