Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Lehden maineen luojat

Arkistokuvasta puuttuvat tiedot, mutta koska Heilin kaikkien aikojen kovamaineisin toimittaja Tiina Tolvanen tanssii tamperelaisen lehtikeisarin Urpo Lahtisen kanssa, ollaan ilmeisesti jossakin kaupunkilehtien palkintogaalassa 1980-luvun loppu- tai 90-luvun alkupuolella. Arkistokuvasta puuttuvat tiedot, mutta koska Heilin kaikkien aikojen kovamaineisin toimittaja Tiina Tolvanen tanssii tamperelaisen lehtikeisarin Urpo Lahtisen kanssa, ollaan ilmeisesti jossakin kaupunkilehtien palkintogaalassa 1980-luvun loppu- tai 90-luvun alkupuolella.
Karjalan Heilin voi nykyisin ilmoittaa ylpeänä työpaikakseen, sen verran hyvä kaiku nimellä on Joensuun seudulla yleisesti ja journalistipiireissä kautta Suomen: Tehän olette voittaneet vaikka mitä!

Niin olemme, vaikka välillä onkin saattanut olla pitkä rivi vaisumpia vuosia, jolloin juhlagaaloissa on jouduttu seuramaan muiden juhlimista. Kerran hankittu kova maine vain on kantanut myös laihojen vuosien yli.

Maine luotiin 1980–90 luvuilla, jolloin kaupunkilehti- ja juttukilpailujen menestys alkoi. Tuolloinen päätoimittaja Pentti Kakkinen kertoo Suonna Konosen ja Juha Inkisen Toen perrään – journalisteja Pohjois-Karjalasta -kirjassa, kuinka uudelleen henkiin herätetyssä Heilissä lähdettiin tekemään kunnianhimoista journalismia jo vuosina, jolloin monia suomalaisia kaupunkilehtiä tehtiin vielä varsin vaatimattomin tavoittein.

Kakkinen itsekin näkyy pokanneen kultaa ja kunniaa. Vuonna 1988 Pena sai parhaan kaupunkilehtiartikkelin palkinnon jutullaan Vaaliyö.

Heilin kaikkien aikojen legendaarisin ja kovamaineisin toimittaja on Tiina Tolvanen, joka Tiina Lappalaisena kävi noutamassa ensimmäisen kunniakirjansa vuonna 1987.

Juttukilpailun hän voitti kahdesti. Maaliskuussa 1992 juhlittiin Turussa Tolvasen juttua Huumeet ovat tulleet Joensuuhun jäädäkseen. Tuossa Gaalassa Heili sai jättipotin, kun voitto napsahti myös lehtikilpailussa ja Pentti Kakkinen sai kuvakilpailussa kunniamaininnan Onnen hetki?-otoksellaan.

Kevään 1992 gaalassa palkittavina oli vuonna 1991 tehdyt työt.

Heilin legendoihin kuuluva ilmoitusmyyjä Juha Pyykkö on muistellut, että Tolvanen teki juttuja aiheista, joihin muut eivät uskaltaneet tarttua. Nuorena kuollut Tolvanen itsekin totesi voittohaastattelussa panevansa itseään aika paljon likoon.

– Tuli kerran puhetta, miten nuorten töötingissä olo on lisääntynyt, yhä nuoremmat käyttävät alkoholia ja huumeita. Samaan aikaan oli hashisporukka jäänyt kiinni Joensuussa, Tolvanen muisteli voittojutun taustaa.

Tolvanen oli myös ensimmäisiä, jotka kirjoittivat 1990-luvun puolivälissä Joensuun skiniongelmasta.

– Onpa hyvä, että joku muukin uskaltaa kirjoittaa aiheesta kuin minä ja Väistön Pena, Tolvanen totesi syksyllä 1995 silloiselle Karjalaisen urheilutoimittajalle, joka oli saanut tehtäväkseen mennä siihen Katajan tiedotustilaisuuteen, jossa kerrottiin koripalloilija Darryl Parkeriin kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Tolvasen ja urheilutoimittajan keskustelu käytiin muutama viikko tiedotustilaisuuden jälkeen. Urheilutoimittaja oli mennyt liperiläiselle hevostallille haastattelemaan nuorta lupaavaa ratsastajaa ja törmäsi Tolvaseen, joka lannanluontinsa lomassa näki oudon tallille tulijan ja aloitti jutustelun kysäisemällä, että ketäpä etsit.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä