Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Keikkakesä ei ole vielä täysin peruttu

Ilovaarirockia Ilosaaressa ei tänä kesänä tulla näkemään, mutta muutama artisti myöhempänä ajankohtana kuitenkin. Kuva kahden vuoden takaisesta Ilovaarirockista. Kuva: Niko Jouhkimainen Ilovaarirockia Ilosaaressa ei tänä kesänä tulla näkemään, mutta muutama artisti myöhempänä ajankohtana kuitenkin. Kuva kahden vuoden takaisesta Ilovaarirockista. Kuva: Niko Jouhkimainen
Hallitus kevensi ravintoloiden koronarajoituksia, minkä seurauksena myös yökerhot ovat voineet käynnistellä toimintaansa juhannuksen jälkeen. Tällä hetkellä yökerhot saavat ottaa kerralla sisään 75 prosenttia normaalista asiakaskapasiteetistaan. Anniskelu puolestaan täytyy lopettaa kello 01, ja ovet on suljettava kello 02.

Joensuun yökerhoista ja iltaravintoloista ovensa avasivat viime viikonloppuna Kerubi, Viihdemaailma Ilona ja Glorian diskopuoli.

– Asiakkaita ohjataan opastein ja ohjeistuksien avulla noudattamaan hygienia- ja turvavälimääräyksiä. Tässä asiassa toivomme tietenkin myös asiakkailta vastuullisuutta. Tanssiminen on sallittua, mutta jokaisen on kuitenkin syytä muistaa pitää sopiva etäisyys muihin seurueisiin myös tanssilattialla, Ilonan ja Glorian ravintolapäällikkö Jutta Hirvonen toteaa.

Kerubin tuottaja Erkka Parkkisen mukaan Kerubin kellari avattiin viime viikonloppuna Lauantaidiskon merkeissä niin, että sisään ei otettu edes sallittua 75 prosenttia asiakasmääristä kerralla.

– Kellarin kapasiteetti on lähemmäs 350, ja päätimme, että otamme sisään kerralla 160 henkilöä maksimissaan, Parkkinen kertoo.

Parkkisen mukaan asiakaspaikkoja järjesteltiin tavallista väljemmin, jotta turvavälit saataisiin säilytettyä, mutta hän myöntää, että etenkään tanssilattialla ei turvavälien säilymistä voi absoluuttisesti taata.

– Väkeä riitti kyllä hyvin ensimmäisessä Lauantaidiskossa. Toistaiseksi jatketaan niin, että Kerubin kellari on auki vain lauantaisin, Parkkinen kertoo.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan yökerhot Bepop ja Kimmel pysyvät yhä suljettuina, ja Las Palmasin konsepti on siirretty Romeolle. PKO:n ravintoloista Bar Play pysyy nykyisten rajoitusten puitteissa avoinna pisimpään myös arkisin.

– Turvavälirajoitukset ovat vielä tiukkoja, ja lähikontaktien valvominen kävisi niin hankalaksi, että emme vielä lähde avaamaan yökerhoja, kertoo PKO:n iltaravintoloiden ryhmäpäällikkö Outi Pohjoranta.

– Bepopissa ei ole riittävästi kalusteitakaan, ja niitä pitäisi hankkia lisää, jos asetuksia tulkitaan riittävän tarkasti, joten avaaminen ei olisi nyt järkevää.

Pohjorannan mukaan rajoitusten muutoksia kuunnellaan parhaillaan herkällä korvalla, ja todennäköisesti yksi PKO:n yökerhoista avataan vielä loppukesäksi.

– En osaa sanoa vielä, mikä se tulisi olemaan. Loput yökerhot avaamme todennäköisesti elokuun lopussa, kun opiskelijat tulevat kaupunkiin.

Pohjorannan mukaan kesä on aina yöravintoloille huonoa aikaa.

– Ihmiset viihtyvät niin kauan ulkona, ja baareihin siirrytään vasta yömyöhällä, joten senkään vuoksi ei olisi järkevää avata ainakaan useampaa yökerhoa enää, Pohjoranta kertoo.

Moni livekeikka ja musiikkitapahtuma siirtyi keväältä tai kesältä myöhemmäksi tai peruuntui kokonaan, mutta nyt tunnelin päässä alkaa jo näkyä valoa. Olavi Uusivirta esiintyy Uittoareenalla elokuun alussa ja Rock In The Cityn järjestelyt etenevät normaalisti, mutta toisaalta Joen Yö päätettiin perua elokuun osalta tapahtuman suuren kävijämäärän vuksi.

Kerubi on kuitenkin ilmoittanut Happoradion, Pyhimyksen, Haamurakastajan ja Williamin saapuvan Ilosaareen ulkokeikoille kahdessa tapahtumassa heinä–elokuun vaihteessa. Molempiin tapahtumiin myytävien lippujen määrä on rajattu tuhanteen, sillä tämä mahdollistaa Kerubin tapahtumatuottaja Harri Laukkasen mukaan tapahtumien järjestämisen valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

– Yli 500 hengen ulkotapahtumia voi järjestää poikkeusjärjestelyin, eli ihmiset tulee jakaa maksimissaan 500 henkilön lohkoihin, ja näillä lohkoilla täytyy olla erilliset sisäänkäynnit, erilliset palvelut ja erillinen henkilökunta, Laukkanen kertoo.

– Kun rupesimme miettimään Ilosaarta, niin poikkeusjärjestelyillä sinne taipuu mukavasti ja järkevästi kaksi lohkoa. Väkimäärä on lisäksi vielä sellainen, että sitä voi kohtuullisen helposti hallita.

Kerubin salikeikat alkavat pyöriä mahdollisesti elokuussa, jos senhetkiset rajoitukset sallivat.

– Periaatteessa keikkoja voisi järjestää jo nyt, jos kaikille asiakkaille olisi omat istumapaikat ja turvavälejä noudatettaisiin. Silloin kuitenkin keikan järjestäminen saattaisi tulla kalliimmaksi kuin mitä lipuista saataisiin, Laukkanen toteaa.

– Meidän osaltamme näyttää siis siltä, että sisäkeikkojen järjestäminen melkein vaatii sen, että voidaan ottaa tupa täyteen.

Jutta Hirvosen mukaan Glorian ja Ilonan livekeikkojen aloitus on ajankohtaista vasta syksymmällä. Rockbaari Marks avautuu yrittäjä Mehmet Ergünerin mukaan todennäköisesti heinäkuun kolmantena viikonloppuna, mutta livekeikoista hän ei osaa vielä sanoa varmaksi.

– Todennäköisesti Marksissa aletaan järjestää livekeikkoja noin kerran kuukaudessa. Pitää olla varovainen, Ergüner toteaa.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa pohditaan vielä, voidaanko jo elokuulle buukattuja keikkoja järjestää.

– Esimerkiksi Saija Tuupasen pitäisi esiintyjä Las Palmasissa ja Lukas Leonin ja Redraman Bepopissa. He ovat niin isoja artisteja, että jos mikään rajoitus on enää silloin voimassa, emme tule järjestämään keikkoja, Outi Pohjoranta kertoo.

Pohjorannan mukaan PKO:lla mietitään nyt myös livekeikkojen järjestämisen eettisyyttä.

– Vaikka kaikki rajoitukset purettaisiin, olisiko oikein kutsua kaikki ihmiset paikalle katsomaan keikkoja? Siksi on hyvin todennäköistä, että ainakin joitakin keikkoja tulemme perumaan, Pohjoranta toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä