Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Toteutuneita unelmia ja yhteisiä seikkailuja

Iiris Ristaselle (vas) ja hänen äidilleen Kati Jormalaiselle vierailu seikkailupuistoon oli kevään ehdottomia kohohtia.
Kuvat: Henri Jumppanen Iiris Ristaselle (vas) ja hänen äidilleen Kati Jormalaiselle vierailu seikkailupuistoon oli kevään ehdottomia kohohtia. Kuvat: Henri Jumppanen
Ilmastoitu tila ja sen auvoisa viileys helteen keskellä tuntuu kuin keitaalta.

13-vuotias Iiris Ristanen nappaa minut mukaansa ja lähtee esittelemään suosikkipaikkojaan Joensuun HopLopissa. Kohta seisommekin seikkailulabyrintin tasanteella valmiina liukuun.

– Tämä rullaliukumäki on minun suosikkini näistä, kun siinä saa parhaat vauhdit, hän kertoo mäenlaskun jälkeen.

Iiris Ristanen on sairastanut ALL-leukemiaa koko lapsuutensa, mutta se ei näy nuoren olemuksessa. Ristanen on täynnä tarmoa ja lähtee opastamaan minua seuraavaksi kohti jättitrampoliineja. Kohta löydänkin itseni pomppimasta kohti kattoa.

Puistossa on meidän lisäksemme vain kourallinen ihmisiä, tarkemmin katsottuna kolme lapsiperhettä. Kaikkia heitä yhdistää sama tekijä, lapsella oleva syöpädiagnoosi.

Seikkailupuisto avasi ovensa koronan jälkeen virallisesti tiistaina 23.6., mutta puiston ensimmäiset asiakkaat pääsivät temmeltämään jo maanantaina 22.6.

Syöpäsairaiden lasten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä valtakunnallinen yhdistys Sylva ry ja HopLop järjestivät infektioherkille lapsille mahdollisuuden päästä seikkailemaan turvallisesti puistoon. Tapahtuma järjestettiin samaan aikaan seitsemässä puistossa ympäri suomen.

– Idea tähän syntyi alkujaan vuonna 2015 Turun HopLopin avaamisen yhteydessä. Syöpää sairastavan pojan äiti pyysi lapselleen mahdollisuutta päästä käymään puistossa ennen sen avaamista.

– Tämä unelma toteutettiin. Sen jälkeen infektioherkkien lasten vierailuja on järjestetty kymmenisen kertaa. Yleensä puistojen isojen siivousten sekä avaamisten yhteydessä, HopLopin viestintäpäällikkö Tiina Riihola kertoo.

Iiriksen jäädessä jatkamaan seikkailua puistossa siirryn jututtamaan hänen äitiään Kati Jormalaista. Jormalainen toimii Pohjois-Karjalan syöpälapset yhdistyksen eli Sykkyrä ry:n puheenjohtajana.

Yhdistys vastaa Joensuun HopLopissa järjestettävän tapahtuman järjestämisestä. Sykkyrä ry on toiminut vuodesta 1988 saakka ja pyörii täysin vapaaehtoisvoimin. Toiminta pyörii lahjotusvaroin ja kaikki lahjoitukset menevät suoraan yhdistyksen toimintaan sekä lasten parhaaksi.

Pitkän kevään jälkeen seikkailu HopLopissa oli lapsille ja vanhemmille enemmän kuin tervetullut.

– Onhan tämä kaikkien mielenterveyden kannalta ihan älyttömän tärkeää, kun päästään turvallisesti joka lapsen unelmapaikkaan kolmeksi tunniksi.

Vertaistuen ja yhteisöllisyyden merkitys korostuu vaikeiden asioiden äärellä.

– Järjestetään myös isien ja äitien virkistyspäiviä, käydään syömässä tai konserteissa koko perheen voimin, ja välillä mennään puhtaasti pienten lasten ehdoilla riippuen tilanteesta.

– Vertaistuki on myös lapselle erityisen tärkeää ja auttaa purkamaan sairauden ympärillä olevia tabuja sekä oivaltamaan, ettet ole yksin sairautesi kanssa, Kati Jormalainen kertoo.

Koronakevään jälkeen HopLopin avautuminen ei ollut itsestään selvyys. Se vaati huolellisia valmisteluja sekä suunnittelua.

– Tavalliset käsidesit on vaihdettu käsidesiin, joka antaa vähintään 120 minuutin suojan bakteereja ja viruksia vastaan.

– Ollaan myös rajattu aluksi kävijämäärä puoleen normaalista, HopLopin viestintäpäällikkö Tiina Riihola kartoittaa infektioturvallisuuden eteen tehtyjä toimenpiteitä.

– Netistä löytyy myös varausjärjestelmä, jonka kautta meidän asiakkaat voivat seurata kuinka paljon puistossa on seikkailijoita samaan aikaan. Sieltä voi valita itselleen sopivimman ajankohdan tulla puistoon.

Puistojen infektioturvallisuutta on lähdetty kehittämään myös pitkällä tähtäimellä. Kaikkiin HopLopin puistoihin tullaan asentamaan heinäkuun aikana itsedesinfioiva pinnoite.

– Kyseessä on nanoteknologiaan perustuva, huonevaloa turvallisesti hyödyntävä pinnoite, joka vähentää virusten ja bakteerien määrää pinnoilla sekä tilassa.

– Pinnoite desinfioi itsensä siihen kohdistuessa valoa. Tätä ilmiötä sanotaan valokatalyysiksi, Riihola avaa tulevaa uudistusta.

Infektioherkille lapsille järjestetyt päivät ovat myös HopLopin henkilökunnalle ainutlaatuisia.

– Näistä tilaisuuksista tulee meille kaikille niin hyvä mieli. Tämän karanteenikevään jälkeen tuntui erityisen hyvältä tarjota tämä mahdollisuus, puhelimitse haastateltu Riihola kiteyttää.

Iiris Ristanen tulee hihkuen istumaan äitinsä viereen ja pudottaa pöydälle kolme paperiin käärittyä konvehtia.

– Voitin nämä kaikki ekalla yrityksellä tuosta poleteilla toimivasta pelistä.

Kun kysyn Ristaselta mikä on parasta tässä päivässä, hän empii hetken hymyillen ja katsoo äitiään.

– Mozzarellatikut!

– Sitä on kyllä odotettu, että päästään vihdoin ulos syömään! Ollaan kuultu että mozzarellatikut on täällä erityisen hyviä, Kati Jormalainen jatkaa naurahtaen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä