Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Valssin sävelin Höytiäiselle

Tiina Silvennoinen nauttii kesäisistä tanssilavakeikoista, missä ihmiset ovat iloisia ja rentoja. Aimo Salonen Tiina Silvennoinen nauttii kesäisistä tanssilavakeikoista, missä ihmiset ovat iloisia ja rentoja.

Tuore levy on laulajalleen erityisen tärkeä kesänä, jolloin keikkakalenteri tyhjeni.

– Pikku hiljaa alkaa pientä keikkaa tulemaan, mutta oikeastaan kaikki, mitä aiemmin oli tälle kesälle sovittu, peruuntui keväällä, kun koronatapauksia alkoi tulla, kertoo Tiina Silvennoinen, joka laulajana käyttää taiteilijanimeä Tiina Helinä.

Viime viikolla ilmestyi hänen tuore levynsä, joka sisältää kaksi Toivo Kärjen sävellystä, Pauli Salosen sanoittaman foxin Kaipaan sinne takaisin ja Olavi Polven sanoittaman valssin Lapsuuden maisemat.

– Levy on kunnianosoitus Toivo Kärjen työlle. Olen sen aikakauden lapsi, että hänen kappaleensa soivat, kun äitini ja isäni kuuntelivat radiota. Siitä lähtien olen arvostanut häntä säveltäjänä, Silvennoinen sanoo.

 

 

Silvennoinen halusi haastattelu- ja kuvauspaikaksi Häikänniemen Höytiäisen rannalla. Jo aiemmissa haastatteluissaan hän on kertonut, kuinka järvi on vienyt häneltä rakkaita sukulaisia.

– Minulla on viha–rakkaus-suhde tähän järveen, mutta enemmän se painottuu sinne rakkauden puoleen, Silvennoinen sanoo.

– Höytiäinen on minulle rakas senkin takia, että Kunnasniemeltä kotoisin olevana periaatteessa lähtöisin sen rannalta.

Lapsuuden maisemat -valssin YouTube-versiossa on kovin tutun oloisia maisemia. Taitavat olla Höytiäiseltä?

– Kyllä. Sen takia minä juuri sen valssin levylle valitsinkin, koska pystyn samaistumaan niihin sanoihin.

Sanat ylipäätään merkitsevät paljon Silvennoiselle, joka on keikkaillut Mika Tarkkosen yhtyeen kanssa.

– En ole lokeroitunut mihinkään genreen, bluesmaisestihan me Mikankin kanssa yhteistyö aloitettiin, mutta sanojen pitää olla sellaisia, että ne eivät kuulosta korneilta minun suussani.

Silvennoinen sanoo, että loppuvuodesta häneltä on tulossa lisää uutta musiikkia.

– Voi olla, että moni yllättyy silloin.

 

 

Tuoreen levyn arvoa nostaa se, että Lapsuuden maisemat -valssia ei ole julkaistu koskaan aikaisemmin.

– Viimeisessä koronaa edeltävässä konsertissa tapahtui semmoinen hieno asia, että Kalervo Kärki vaimoineen tuli kuuntelemaan sitä konserttia. Uskaltauduin silloin hänen juttusilleen ja kysyin, olisiko mahdollista saada häneltä valssia, Silvennoinen kertoo.

– Hän oli hyvin mieltynyt kuulemaansa, kun esitin hänen isänsä hienon kappaleen Kaupungin illassa yksin, joka on yksi minun omista lemppareistani. Lähetin hänelle valmiin levyn, ja hän piti myös siitä.

 

 

Tiina Helinä ja Mika Tarkkonen ovat jo ehtineet palata lavoille esiintymällä kesäkuun alussa Kontiolahden navettakonserttien avauksessa. Maanantaina 29. kesäkuuta heitä kuullaan Joensuun torilla, jossa yleisöllä kenties saattaa olla mahdollisuus tanssimiseenkin.

Suomalaiseen kesään kuuluu kuitenkin oikeat lavatanssit. Onko Silvennoisella ikävä niitä?

– On. Kun teen kokopäivätyökseni kokin töitä, minun keikkani painottuvat pääasiassa kesään, ja ovathan ne tanssilavakeikat niin ihania, kun ihmiset ovat niin välittömiä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä