Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Heilin kesälenkki 1971

Jestas, mikä innovaatio!

Kun Karjalan Heili alkoi ilmestyä, se oli monella tapaa omaperäinen ilmiö pohjoiskarjalaisessa lehtikentässä. Kuten vuoden 1976 kesätoimittaja Eero Tuomisto totesi toukokuussa tällä juttupaikalla: Heili laskettiin tuolloin niin sanottuun keltaiseen lehdistöön kuuluvaksi.

Otsikointi meni ehkä välillä semmoisen rajan yli, joka herättäisi nykyään somekohun, mutta olihan se visuaalisesti raikas lehti. Vai mitä sanotte oheisesta, Heilin kaikkien aikonen ensimmäisenä juhannuksena 24.6.1971 julkaistusta sivusta?

Kartta on koko sivun kokoinen. Käsivaralla se on piirretty ja siksi kovin sympaattisen oloinen.

Karttaan on liitetty valokuvia. Idea on sama kuin parissakin 10.6.2020 ilmestyneen Kesä-Heilin jutussa: antaa lukijoille vinkkejä, minne suunnata ajelulle kesäisenä päivänä tai vaikka kahtenakin.

Tuota kun katsoo, mieleen palautuu toimituksessa käyty kritiikkikeskustelu tämän tuoreimman Kesä-Heilin ilmestymisen jälleen:

– Miksi sinä tuommoista proosaa olet kirjoittanut? Kartta olisi kummasti tuonut selkeyttä tuohon tekstin sekavuuteen.

Hitsi, noinhan sen voisi tehdä: koko sivun kartta, johon liitetään kuvia, ja sivun ylälaitaan lyhyt, napakka teksti.

Esittele kesävieraillesi kappale kauneinta Pohjois-Ksrjalaa (Haa, kirjoitusvirheitä jo vuodesta 1971 saakka!). Tässä eräs ehdotus reitin valitsemiseksi. Matkaa kertyy noin 400 kilometriä. Aikaa on varattava koko päivä, sillä kiirettä ei pidä ottaa mukaansa. Lenkki voidaan ajaa joko päivässä tai yöpyä jossakin reitin varrella olevassa lomakohteessa, kuinka vain. Katkoviivat ovat tietyöosuuksia, jotka eivät enää vallan mahdottomia ole. Hyvää lomamatkaa!

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä