Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Tarma

Murha lyötiin lukkoon Joensuussa

Joensuussa Turistihotellissa suunniteltiin kauheaa murhaa, jossa kenraali Mannerheim ja sotaministeri Jalander aiottiin surmata. Joensuussa Turistihotellissa suunniteltiin kauheaa murhaa, jossa kenraali Mannerheim ja sotaministeri Jalander aiottiin surmata.
Sata vuotta sitten suunniteltiin suurta salaliittoa, jonka tarkoituksena oli murhata Suomen kenraali Carl Gustav Mannerheim ja silloinen sotaministeri Bruno Jalander.

Suunnitelmat olivat jo pitkällä ja ne lyötiin lukkoon Joensuussa Turistihotellissa. Murhan suunnittelijat olivat tehneet päätöksensä Pietarissa, ja kun he matkalla Helsinkiin tulivat Sortavalan kautta Joensuuhun, olivat suunnitelmat pääpiirteittäin selvillä.

Pöytäkirjoista selviää, että murhan suunnittelijat olivat vallankumoukselliset Aleksander Veckman, Aleksander Suokas ja Antin Lonka sekä työmies Kalle Salo. He olivat päättäneet, että sekä Mannerheim että Jalander surmattaisiin Tampereella.

Murhan pääsuunnittelija oli Veckman, joka oli kuulusteluissa ilmoittanut olleensa punaisten upseerikokelas. Miehet vetivät arpaa siitä, kenelle murhaaminen lankeaisi, ja tehtävä lankesi Kalle Salolle. Tehtävän saatuaan Salo matkusti Tampereelle, jossa Mannerheimin murhan piti tapahtua. Viime hetkellä Kalle Salon hermo kuitenkin petti, ja kauhea teko jäi tekemättä.

Murha olisi ollut mahdollista tehdä vielä Helsingissä. Veckman lupasikin korottaa palkkiosummaa, jotta joko Mannerheim tai Jalander murhattaisiin. Salo kieltäytyi nyt kerta kaikkiaan murhaamasta kumpaakaan miehistä.

Kun murha-aie pitkittyi, sana tästä oli alkanut levitä laajemmalle ja tuli viimein Etsivä keskuspoliisin tietoon. Poliisi pidätti kaikki neljä epäiltyä, jolloin Anton Lonka ja Kalle Salo tunnustivat täydellisesti aikeensa. Pääsuunnittelija Aleksander Veckman ilmoitti, että hän tunnustaa oikeudessa koko tarinan.

Mutta mitä Aleksander Suokkaalle tapahtui?

Koska rikos oli niin raskauttava, tutkimusta jatkettiin vielä kauan murhasuunnitelman jälkeenkin. Etsivä keskuspoliisi teki vielä erinäisiä jatkotutkimuksia Joensuussa, mutta ei pidättänyt eikä syyttänyt ketään.

Kun juttu selvisi, kaikki syylliset tuomittiin eri pituisiin kuritushuone- ja vankeusrangaistuksiin. Pisimmän tuomion, viisi vuotta kuritushuonetta sai murhien suunnittelija Aleksander Veckman. Tuomiot pantiin täytäntöön seuraavana vuonna 1921.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä