Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Taas kutsuu tarinoiden kaupunki

Airi Okkonen kierrättää Keskustan rakennukset ja patsaat -kierrokselle osallistuvat muun muassa taidemuseo Onnin kautta. 
Kuva: Aimo Salonen Airi Okkonen kierrättää Keskustan rakennukset ja patsaat -kierrokselle osallistuvat muun muassa taidemuseo Onnin kautta. Kuva: Aimo Salonen
Sovittu kuvauspaikka taidemuseon nurkalla osoittautuukin hassuksi: vieressä tehdään isoa liikenneympyrää, ja aivan Maiju Lassilan muistomerkin vieressä on ruma, työmaan muusta ympäristöstä eristävä verkkoaita.

– Eihän tätä olekaan aina meidän kierroksilla esitelty. Maiju Lassila liittyy hyvin pitkälti Tohmajärveen, Joensuun Matkailuoppaiden Airi Okkonen huomauttaa.

Toisaalta paikka sopii juttuun erinomaisesti, sillä edellisiltana Joensuun kaupunginvaltuustossa oli puhuttu muistomerkin mahdollisesta siirtämisestä, ja nimenomaan päivän uutisia oppaat seuraavat tarkasti. Opastetut kierrokset kun koostuvat tarinoista, joissa historia yhdistyy nykypäivään ja myös tulevaisuuden näkymiin.

Sitä paitsi Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -romaanin ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 110 vuotta, ja erilaiset juhlavuodet otetaan kyllä kierroksilla huomioon.

– Pelkästään siihen perustuvaa kierrosta emme ehkä tee, mutta voi olla, että sen voi sisällyttää johonkin kulttuuriin liittyvän kierrokseen. Teemme tilauksesta myös räätälöityjä kierroksia, Airi Okkonen pohtii.

Korona hidasti myös Joensuun Matkailuoppaiden kesään valmistautumista, mutta nyt alkavat olla heinäkuussa käynnistyvien vakiokierrosten sisällöt valmiina.

Avaus on lauantaina 4. heinäkuuta, jolloin Ilosaaresta lähdetään Keskustan rakennukset ja patsaat -teemaiselle kierrokselle. Airi Okkonen on toinen kyseisen kierroksen oppaista, toinen on Kirsi Turunen.

– Tänä kesänä meillä on viisi eri teemaa, ja jokaiselle teemalle on omat oppaansa. Yhteensähän meitä on tällä hetkellä 22, Okkonen kertoo.

Kierrokset ja niihin sisältyvät tarinat on sovittu, mutta jokainen kierros on silti oma ainutlaatuinen kokemuksensa.

– Tarinoita muunnellaan asiakasryhmien mukaan, ja jokainen opas vetää kierroksen oman näköisenään omilla tarinoillaan.

Rakennuksiin ja patsaisiin keskittyvä kierros alkaa Karjalan talolta ja kiertää muun muassa taidemuseo Onnin kautta, eli sen nurkalla olevan muistomerkin voisi sisällyttää hyvin mukaan näin Tulitikkujen lainaamisen juhlavuonna.

Tämän kesän uutisista voi mainita myös Torikadulla, sillä juuri tuoreen asemakaavaehdotuksen saaneen Jokelan tontinkin ohi kierroksella mennään.

– Meillä kun on äänentoistolaitteet, yksi opas pystyy ottamaan maksimissaan 15 hengen ryhmän. Siitä jos mennään yli, pitää ottaa toinen opas mukaan, Okkonen kertoo.

Joka vuosi tulee jotain uutta, mutta joka vuosi on myös vanhaa tuttua, sillä suosikkikierroksista oppaat pitävät kiinni.

– Tänä vuonna olemme mukana maakuntapäivässä, jossa meillä on kolme teemaa. Lapsille esimerkiksi on oma teema, ja sitten meillä on pyöräilykierros, missä pyöräillään pitkin Pielisjoen rantoja.

Kesän uutuutena on myös koirien kanssa tehtävä kierros keskustan parhaille haistelupaikoille lauantaina 11. heinäkuuta.

Entäpä kirjallisuusteema, kun kerran jutustelu Maiju Lassilalla aloitettiin. Voisitteko ajatella kierrosta, jossa esitellään paikkoja, jotka mainitaan Joensuuhun sijoittuvassa kirjallisuudessa?

– Sehän on tosi mielenkiintoinen idea. Sehän on nimenomaan tätä päivää ja kyllähän siihen tulee varmaan myös eilispäivää, ja tulevaisuuteenkin me katsotaan, Okkonen pohtii.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä