Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Puulla on sielu

Rakkaudesta lajiin. Kimmo Kallinen on työskennellyt soittimien parissa kohta viisi vuosikymmentä.  Kuva: Henri Jumppanen Rakkaudesta lajiin. Kimmo Kallinen on työskennellyt soittimien parissa kohta viisi vuosikymmentä. Kuva: Henri Jumppanen

Ikkunan läpi näkyy monipuolinen soittimien kavalkadi; on sympaattisia ukuleleita, sähkökitaroita sekä lyömäsoitinta. Aamuvirkuksi tunnustautuva Kimmo Kallinen on valmistellut liikkeensä avaamista jo tovin.

– Kyllähän tämä on semmoinen elämäntapa-ammatti ja sydämellä tätä tehdään. Herään yleensä jo viiden aikaan aamulla, ja tulen laittelemaan tänne paikkoja sekä huoltamaan soittimia usein jo kuuden aikaan.

– Vaikka vuosia on karttunut jo 68, koen olevani mieleltäni nelikymppinen, Kallinen naurahtaa.

Kimmon soitin on tullut osaltaan tunnetuksi myös tiheästi vaihtuvasta sijainnistaan, mutta nykyinen liiketila osoitteessa Kauppakatu 19 on Kallisen mukaan napakymppi, varsinainen kuningaspaikka.

– Tästä paikasta olen haaveillut ja yksi kerta viime keväänä huomasin että se on vapaana. Välittömästi otin vuokraisäntään yhteyttä ja päästiin sopimukseen. Kesäkuussa 2019 muutettiin tähän nykyiselle paikalle.

 

 

Ensiaskeleitaan musiikin parissa työskentelyyn Kallinen otti jo vuonna 1972 Pielisen musiikki- ja konevalinnassa työskennelleessään. Liikkeen nimi aiheutti aikanaan hauskojakin sattumia, kun osa asiakkaista tuli kyselemään koneiden varaosia kitarankielien sijaan. Oma yritys sai alkunsa vuonna 1982 ja sen nimeksi tuli Kimmon soitin. Kimmo Kallisen värikkään uran aikana liikkeen nimi on vaihtunut useaan otteeseen, ja liike on toiminut muuan muassa Soitinpörssi- sekä Musakulma-nimien alla. Kaikista muutoksista huolimatta olennaisin on säilynyt läpi vuosien, ja se on Kallisen palo ammattiaan kohtaan. Myös pitkäaikaiset asiakassuhteet sekä hyvä yhteistyö ovat yrittäjälle tärkeitä.

– Uskollisimmat asiakkaat tulevat Etelä-Suomesta saakka ja tuovat soittimensa huoltoon kesäisin lomareissuillaan.

Osalle asiakkaista Kimmon soittimesta on muodostunut ylisukupolvinen osa musiikkiharrastusta.

– Jotkut asiakkaistani ovat menneet naimisiin ja heidän lapsistaan on tullut myöhemmin asiakkaita minulle, Kallinen summaa kävijäkuntansa syklisyyttä.

– Lisäksi Joensuun Autostudion Markku Sivosen kanssa tehdään yhteystyötä ja tuetaan toisiamme. Se on sellaista solidaarisuutta puolin ja toisin.

 

 

Kimmo Kallisella itsellään on myös muusikkotaustaa, ja hän on tehnyt muun muassa hääkeikkoja vuoteen 1996 saakka.

–Tapanani oli tehdä muistoksi hääparille oma valssi, jonka sävelsin. Lisäksi minulla on jonkin verran omia biisejä, jotka teen kokonaan itse, niitä voi käydä kuuntelemassa Kimmon soittimen Facebookissa.

Uudet soittimet nostavat suosiotaan, mutta samalla ihmiset palaavat tuttujen instrumenttien äärelle.

– Tällä hetkellä ukulele on esimerkiksi kovassa huudossa, mutta toisaalta ihmiset kaivavat naftaliinista esiin vanhoja soittimiaan ja tuovat niitä korjattavaksi minulle, Kimmo Kallinen avaa ihmisten ostokäyttäytymistä.

Verkkokaupan yleistyminen 2000-luvun alkupuolelta lähtien on haastanut osaltaan perinteistä kivijalkakauppaa, mutta ei ole kyennyt syrjäyttämään sitä. Laadukas palvelu ja soitinhuollon mahdollisuus on saanut monta nettikaupan pariin lähtenyttä asiakasta palaamaan.

– Puulla on sielu. Kun ostat esimerkiksi kitaran netistä, se pakataan suoraan hyllystä matkaan, ilman tarvittavia säätöjä. Monet näistä soittimista päätyvätkin myöhemmin minun laitettavakseni.

– Meillä soitin säädetään ennen luovutusta ja mukaan laitetaan huoltolappu, joka mahdollistaa ilmaisen huollon. Nämä ovat niitä palveluita, jotka erottavat kivijalkakaupan digitaalisesta.

Tulevaisuuden suhteen Kallinen on tyyni ja luottavainen.

– Teen hommia niin pitkään kuin jaksan. Kyllä se ikä varmasti kolahtaa päälle 70:een, ennen kuin heittäydyn eläkkeelle. Jatkajakin tähän hommaan on jo tiedossa, hän on parhaillaan vakituisena työntekijänä liikkeessä, Kimmo Kallinen raottaa hieman liikkeen tulevaisuutta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä