Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Maiju Lassilan patsas pysyy paikallaan Taidemuseon nurkalla

Nina Terhon suunnittelema taideteos pysyy paikallaan, mutta voisiko sen kenties valaista? Kuva: Aimo Salonen Nina Terhon suunnittelema taideteos pysyy paikallaan, mutta voisiko sen kenties valaista? Kuva: Aimo Salonen
Ei siirry Maiju Lassilan muistomerkki kirjaston pihalle eikä edes taidemuseon pihalle, vaikka Juhani Meriläinen ja 28 muuta kaupunginvaltuutettua sosiaalidemokraateista, vasemmistoliitosta, vihreistä, perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista allekirjoitti siitä valtuustoaloitteen.

Meriläinen huomautti maanantaisessa valtuuston kokouksessa, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun Tulitikkuja lainaamassa ilmestyi. Teos aloitti Meriläisen mukaan Lassilalla merkittävän luomisvaiheen, jolloin hän teki vahvasti Pohjois-Karjalaankin liittyvää kirjallisuutta.

Alun perin Nina Terhon suunnittelema muistomerkki sijoitettiin vuonna 1973 entisen tyttölyseon eli silloisen kirjaston tuntumaan, josta se jouduttiin siirtämään siinä vaiheessa, kun Sirkkalan sillan rakentaminen alkoi. Monet kaupungin kulttuuri-ihmisistä ovat kokeneet, että valaisematon patsas jää nykyisellä paikallaan vaille ansaitsemaansa näkyvyyttä.

Aloitteeseen annetun vastauksen mukaan siirto kirjaston pihalle tulisi maksamaan liikaa, ja taidemuseon piha on varattu museon mahdolliselle laajennuksella.

– Esitänpä kysymyksen, aliarvostaako Joensuun kaupunki ehkä tunnetuinta kirjailijaansa tai joka tapauksessa maakunnan tunnetuinta, Meriläinen totesi puheensa aluksi.

– Vastauksessa todetaan, että Ternon taideteoksen siirtäminen maksaisi jopa 10 000 euroa. Onhan se hirmuinen summa verrattuna näihin liikenneympyröihin tehtäviin teoksiin.

Hanna Susitaival (vihr.) nosti esiin taideteoksen valaisemisen nykyisellä paikallaan. Intendentti Ulla Pennanen totesi joulukuussa 2017 Karjalan Heilille, että alkuperäisellä paikallaan patsas oli valaistu, ja valaistusta on yritetty saada myös taidemuseon nurkalle, mutta toistaiseksi muutaman tuhannen euron rahoitusta ei ole saatu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä