Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

.Lopettakaapa se nokkimisenne.

Mistä ovesta myö männään? Marko Haakana (vas.), Alia Dannenberg (vas.) ja Sanna Heinonen (sd.) pähkäilivät Nepenmäen koulun ulkopuolella ohjeita, joita valtuutetuille oli annettu poikkeukselliselle kokouspaikalle saapumisesta. Kuva: Aimo Salonen Mistä ovesta myö männään? Marko Haakana (vas.), Alia Dannenberg (vas.) ja Sanna Heinonen (sd.) pähkäilivät Nepenmäen koulun ulkopuolella ohjeita, joita valtuutetuille oli annettu poikkeukselliselle kokouspaikalle saapumisesta. Kuva: Aimo Salonen
Tiukoista faktoista puhui Joensuun kaupunginvaltuusto maanantai-iltana, kun listalla oli muun muassa tarkastuslautakunnan arviointikertomus, vuoden 2019 tilinpäätös ja henkilöstöraportti – sekä illan päätteeksi seitsemän valtuustoaloitetta.

Juhani Meriläinen (sd.) oli tehnyt aloitteen Maiju Lassilan muistomerkin siirtämisestä taidemuseolta pääkirjaston pihalle.

Meriläinen tiivisti tunnelmat aloittaessaan puheenvuoronsa:

– Tällaisena iltana tuntuu hirvittävän turhalta ottaa valtuustoaloitteiden yhteydessä esille nämä tekstit, jotka omassa kammiossani piirustelin. Huomenna te, jotka menette sinne Siun soten tilaisuuteen, tunnette varmasti painoslastin tulevista haasteista.

Vakavat puheet aloitti tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Pekka Kukkonen (kesk.), joka luetteli ensin tutut totuudet: kaupungin talous oli tiukoilla jo valmiiksi, ja sitten iski korona. Kaiken kukkuraksi tasavallan huipulla suunnitellaan sote-uudistusta, joka ei olekaan tuomassa Pohjois-Karjalalle sitä hyvää, jota odotettiin.

Kukkonen heitti haastetta pohjoiskarjalaisille Helsinkiin valituille ja siellä merkittäville paikoille edenneille päättäjille.

– Meillä on kuitenkin isolla kirkolla minun muistini aikojen vaikutusvaltaisin porukka. On puhemiestä, ministeriä ja kansanedustajaa, Kukkonen muistutti.

– Teillä on nyt semmoinen paikka, että pitäisi ruveta töihin eikä nokitella toisianne lehtien palstoilla. Yhtenä miehenä ja naisena kun teette sen työn, mikä teille kuuluu, teille voi antaa hyvän arvosanan, mutta toistenne nokittelusta ei kyllä kummoista arvosanaa anneta.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomus sai tällä kertaa poikkeuksellisen uskottavan oloisia kehuja.

Matti Ketonen (kok.) korosti yksityiskohtaisen katsauksena päätteeksi, että arviointikertomukseen kannattaa tutustua ja lukea se läpi huolellisesti ajatuksen kanssa.

– Turhaan ja vain historiaa varten sitä ei ole laadittu, Ketonen painotti.

Marjatta Räty (ps.) muotoili saman asian toteamuksella, että arviointikertomus on siitä erikoinen kertomus, että jokainen lause on huolella mietitty.

– Toivomme, että siihen suhtaudutaan vakavasti ja toimenpiteet on kaupungin parhaaksi, Räty totesi.

Kohti syksyä ja tulevia päätöksiä illan puheissa tähyttiin.

Seppo Eskelinen (sd.) muistutti, että siellä ne investoinneista päättämiset syksyllä odottavat ja Pentti Keskisalo (sd.) vetosi, että nyt voisi pidättäytyä turhista kadunrakentamisista.

Hanna Susitaival (vihr.) väläytti veronkorotuksen mahdollisuutta ja sai Timo Elolta (kok.) huomautuksen, että ei tilanne himoverotuksella parane vaan toimimalla niin, että on enemmän töitä ja verojen maksajia.

”Vihreälle puolueelle” heittämistään kommenteista huolimatta Elo jakoi kuitenkin kehuja yllättävänkin vuolasti ja löysi jopa vasemmistoliiton Alia Dannenbergin kanssa yhteisymmärryksen siitä, että sisäisten vuokrien laskutapaa pitäisi tutkia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä