Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Halki Suomen havainnoiden

Tero Mäkinen majoittuu reissullaan pääasiassa teltassa. Joensuusta matka jatkuu kohti Nuorgamia juhannuksen jälkeen. Perillä kohteessa Mäkisen on tarkoitus olla ennen loppusyksyn pakkasia. Kuva: Henri Jumppanen Tero Mäkinen majoittuu reissullaan pääasiassa teltassa. Joensuusta matka jatkuu kohti Nuorgamia juhannuksen jälkeen. Perillä kohteessa Mäkisen on tarkoitus olla ennen loppusyksyn pakkasia. Kuva: Henri Jumppanen
Kesäkuiseen vehreyteensä puhjennut Suomi tarjoaa paljon nähtävää, varsinkin jos sen halki on päättänyt kävellä. 36-vuotias Tero Mäkinen on saapunut Joensuun torille ja makustelee nyt kahvia sekä karjalanpiirakkaa Marttakahvion terassilla. Satakunnasta lähtöisin olevalle Mäkiselle matkailu on elämäntapa ja hän on reissannut vuosien varrella Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta kaikilla maailman mantereilla.

Tällä kertaa hän matkaa kävellen poikki Suomen Nuorgamiin saakka.

Mäkisen matkatavarat kulkevat rinkassa. Mukana on vain aivan välttämättömimmät tarvikkeet.

– Vuosi sitten Etelä-Amerikassa Patagoniassa tuli mieleen, että hitto vie, lähden seuraavaksi kiertämään Suomea. Viime kesänä se alkoi jalostumaan ajatukseksi, että toteuttaisin matkan kävellen.

– Tykkään muutenkin kävellä, siinä kerkeää havainnoida ympäristöä ihan eri tavalla. Matkailu on tässä reissussa tärkeintä, ei se suoritus, Mäkinen avaa huhtikuussa alkaneen matkansa taustoja.

Reissullaan Mäkinen majoittuu pääosin teltassa ja välttelee valtateitä, mutta toisinaan ihmiset tarjoavat esimerkiksi sauna- tai aittamajoituksia.

Matkalla kohtaamiensa ihmisten Mäkinen kokee olleen häntä kohtaan sydämellisiä.

– Kyllä me ollaan vaan vieraanvaraista porukkaa. Uudet ihmiset ovat reissun suola, siinä on jotain ainutlaatuista, kun saa kohdata ihmisen aidoimmillaan.

Matkan varrella on tullut vastaan yllättäviäkin sattumia ja eteen avautuneita elämyksiä. Hän on päässyt muun muassa ihailemaan Saimaata lintuperspektiivistä.

– Imatralla kohtasin miehen, joka kiinnostui matkastani. Selvisi, että hän on Imatran ilmailukerhon jäsen, ja hän tarjosi mahdollisuutta päästä pienlentokoneen kyytiin. Pian sitä oltiinkin taivaalla ja Suomi näytti parastaan, Tero Mäkinen muistelee.

Aivan pelkästä huvimatkasta ei kuitenkaan ole kyse. Marraskuussa 2016 Mäkinen perusti ystäviensä kanssa Alpha Aid & Travel ry:n, jonka päävastuu on hänellä. Yhdistyksen perusidea on toimia alustana reissuilla tapahtuvalle hyväntekeväisyydelle ja kehitysyhteistyölle sekä paikkana kuville sekä kirjoituksille.

Esimerkkinä toiminnasta on muun muassa vuonna 2019 zimbabwelaiseen orpojen toimintakeskukseen hankittu aurinkopaneeli sekä lämminvesivaraaja. Yhdistyksen toiminta pätee myös meneillään olevalla suomen matkalla. Yhdistys lahjoittaa kaikkineen 3 000 euroa vähävaraisille lapsiperheille ja nuorille mielenterveyskuntoutujille Suomessa.

– Se ajatus lähti siitä, kun kerran reissaa, niin voisi jättää jälkeensä jotain hyvää, hän kiteyttää yhdistyksen syntyä.

Myös sosiaalisen kanssakäymisen valtakunnalliset erot ovat tulleet tutuksi matkan aikana, ja Joensuu näyttäytyy reissaajalle eläväisenä ”pienenä suurena” kaupunkina.

– Keskustelun aloittaminen täälläpäin on huomattavasti luontevampaa kuin esimerkiksi länsirannikolla. Se on iso alueellinen ero. Tykkään näistä viboista, täällä on sykettä ja tämä kauppatori on laitettu tosi nätiksi, Mäkinen tuumaa katsoessaan torin poikki kulkevia ihmisiä.

Ennakkoon eniten reissultaan Tero Mäkinen odotti Pohjois-Karjalan korpimaisemia ja hiljaisuutta.

– Yksin korpimaisemassa kulkiessa voi unohtaa sekä ajan että paikan. Parhaimmillaan tulee flow-tila, jolloin ajatus juoksee tai toisinaan pää on auvoisen tyhjä kaikesta ylimääräisestä.

Matkan varrelle on mahtunut myös vastoinkäymisiä, ja reissu on vaatinut huolellista valmistautumista.

– Matkan onnistumisessa on neljä keskeistä elementtiä; peruskunnon on oltava riittävällä tasolla ja varusteiden on oltava tarpeeksi laadukkaat, myös mielen ja fysiikan mukautuminen olosuhteisiin sekä rasitukseen on oleellista.

– Ennen reissua olin luottavainen peruskuntoon ja mentaaliseen jaksamiseen, mutta paikkojen kestäminen oli hieman kysymysmerkki. Nyt on ollut vähän ongelmia jalkojen kanssa, oikean jalan kipeytyessä. Onneksi tässä juhannuksen seudulla on aikaa hieman huilata, Outokumussa keskikesän juhlaa viettävä Mäkinen kertoo.

Pohjois-Karjalasta Tero Mäkinen jatkaa matkaansa kohti Nuorgamia, Suomen pohjoisinta kylää ja matkan varrella edessä ovat muun muassa Koillismaan jokilaaksot ja könkäät.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä