Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Siskokset kahvilan puikoissa

Johanna Väänänen (vas.) Maria Mäki, Lyydia Väänänen ja Helmi Mäki viettävät kesän työntouhussa. Lampaat hoitavat tonttinsa perinneaidan omalla puolellaan. Kuva: Hanna Käyhkö Johanna Väänänen (vas.) Maria Mäki, Lyydia Väänänen ja Helmi Mäki viettävät kesän työntouhussa. Lampaat hoitavat tonttinsa perinneaidan omalla puolellaan. Kuva: Hanna Käyhkö
Kyökin puolelta kuuluu iloinen puheensorina ja nenään leijailee herkullinen korvapuustin tuoksu. Kesäkahvila Jokiranta on tänä vuonna kaksien siskosten kesätyö: Johanna Väänänen, 18, Lyydia Väänänen,—, Helmi Mäki, 18, ja Maria Mäki, 15, ahkeroivat kahvilassa läpi suloisen suven.

– Kahvila on auki maanantaista lauantaihin kello 12–19. Joka päivä meistä on paikalla kaksi tai kolme. Eli tässä todella ollaan tiiviisti kesä kiinni, Johanna Väänänen nauraa, ja vakuuttaa, ettei harmita yhtään.

Tänä vuonna täysi-ikäiset Johanna Väänänen ja Helmi Mäki ovat jo varsinaisia kahvilakonkareita; nyt on alkamassa kolmas kesä Jokirannassa. Pikkusiskot otettiin mukaan, sillä työtä ja kiirettä on piisannut enemmän kuin kaksi ehtii.

Nuoret yrittäjät ovat hankkineet yritystoimintaa varten toiminimet.

– Aloitimme tämän aikoinaan 4H-yrittäjinä, mutta monessa asiassa on helpompi toimia, kun on oma Y-tunnus, Helmi Mäki kertoo.

Kesäkahvila Jokiranta saattaa maisemien puolesta olla lajissaan Suomen kaunein. Pielisjoki mutkittelee somasti juuri kahvilan kohdalla, vastarannalla komeilee peltoja ja metsää vaaramaisemissa.

Nyt kesäkahvilan pihapiiriin on valmistunut rantalentopallokenttä sekä uusi 9-väyläinen frisbeerata.

– Ja onhan meillä nämä karvaiset kesätyöläiset täällä myös, Johanna Väänänen viittaa nelipäiseen lammaslaumaan, joka hoitaa kesäistä maisemaa perinneaidan takana.

Kesäkahvila Jokiranta sijaitsee verrattain syrjässä: Paiholan kylässä, vanhojen sairaalarakennusten takamailla.

– Ihmiset ovat onneksi löytäneet meille tosi hyvin. Paljon käy perheitä, kun tässä on viihdettä ja tekemistä lapsillekin pihapiirissä, Helmi Mäki ja Johanna Väänänen kertovat.

– Monet asiakkaat kertovat olleensa joskus töissä sairaalassa. Ja sitten on ihan kesälomamatkalaisia eri puolilta maakuntaa ja Suomea.

Yksi Kesäkahvila Jokirannan vetonaula ovat tuoreet leipomukset, jotka nuoret yrittäjät vääntävät itse alusta asti.

– Leivomme joka päivä tuoretta pullaa ja pitsaa. Tarjolla on myös vaihdellen erilaisia kakkuja.

Keskiviikkoisin ja lauantaisin on tarjolla keittoa.

Korona meinasi heittää kesäkahvilankin suunnitelmat uusiksi.

– Kerran me jo päätettiin, että ei edes yritetä avata ovia, mutta nopeasti mieli muuttui, Johanna Väänänen naurahtaa.

– Kun oltiin koko talvi tehty valmisteluja, eikä mitään muita kesätöitä ollut kellään meistä tiedossa, niin luontevaakin oli avata ovet, kun se nyt on mahdollista.

Sisarukset ja kaverukset työpareina eivät välttämättä ole aivan ongelmaton yhdistelmä.

Väänäset ja Mäet vakuuttavat kuitenkin, että heitä ei yhteinen yrittäjäkesä etukäteen ole arveluttanut.

– Meillä toimii kemiat niin hyvin yhteen. Tullaan kaikki toimeen toistemme kanssa, ja meillä kyllä on pääasiassa tosi hauskaa täällä, nuoret yrittäjät vakuuttavat liki yhteen ääneen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä