Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Valtuutetut haluavat perehtyä Ystävyydenpuistoon

Carelicumin vaihtoehto on Ystävyydenpuistossa urheilutalon takana. Kuva: Aimo Salonen Carelicumin vaihtoehto on Ystävyydenpuistossa urheilutalon takana. Kuva: Aimo Salonen
Joensuun valtuustoryhmien puheenjohtajat ihmettelevät kiirettä, jolla viranhaltijat haluavat tehdä linjauksen musiikki- ja kulttuuritalon rakentamispaikasta.

Valtuutetut saivat runsas viikko sitten iltakouluunsa esittelyn, missä ykkösvaihtoehdoksi nousi Carelicumin tontti. Vaihtoehtona esiteltiin Ystävyydenpuistoa.

– Nopeimmillaan kokonaisuus on mahdollista linjata kaupunginvaltuuston kokouksessa 15. kesäkuuta, todetaan Joensuun kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

Karjalan Heili lähetti kysymyspaketin kaikille seitsemälle Joensuun valtuustoryhmien puheenjohtajalle. Ryhmänjohtajat eivät halua päättää asiasta vielä kesäkuussa.

– Linjapäätös on käytännössä rakennuspäätös. Aikataulu on asian prosessointia ja valtuutettujen huolella harkittua päätöstä ajatellen liian tiukka, kokoomuksen Matti Ketonen huomauttaa.

Keskustan ryhmäjohtaja Helena Hulmi kuvailee iltakoulussa käytyä keskustelua värikkääksi.

– Aistin, että se tuli aika monellekin kiireellä ja yllätyksenä, kun se kytkettiin yhtäkkiä kaupunginhallinnon tilojen uudelleenjärjestelyihin, Hulmi sanoi puhelinhaastattelussa.

Vasemmistoliiton valtuutettu Alia Dannenberg kritikoi Facebookissa heti iltakoulun jälkeen muun muassa laskutapaa, jolla kaupungin sisäiset vuokrat saatiin näyttämään kalliimmilta kuin ulkopuolisille maksettavat vuokrat. Dannenberg kertoi kuulleensa, että Carelicumissa on todettu sisäilmaongelmia.

– Nopea aikataulu antaa vaikutelman, että valtuutetuille ei anneta riittävästi aikaa eri vaihtoehtoihin perehtymiseen, koska hallinnossa taidetaan haluta tämän vaihtoehdon läpimenoa, vasemmiston ryhmäjohtaja Petteri Tahvanainen sanoo.

Ryhmäjohtajat näkevät Carelicumin hyvänä puolena keskeisen sijainnin. Samalla moni heistä haluaa, että Ystävyydenpuiston vaihtoehtoon syvennyttäisiin paremmin.

– Hallinnon keskittäminen on hyvä asia, mutta lisäselvityksiä tarvitaan muun muassa Carelicum-rakennuksen kunnosta ja siitä, olisiko sittenkin parempi vaihtoehto rakentaa erillinen kulttuuri-musiikkitalo, joka palvelisi kulttuuritarpeita Carelicumiin kaavailtua salia paremmin. Ystävyydenpuisto olisi sijaintina upea, kristillisdemokraattien Antti Kainulainen sanoo.

Ystävyydenpuisto-vaihtoehdon tarkastelua haluavat myös kokoomuksen Ketonen, vasemmistoliiton Tahvanainen ja vihreiden Hanna Susitaival.

Keskustan puolesta sähköpostikyselyyn vastannut varapuheenjohtaja Jere Nuutinen kertoo, että ryhmä käy ensimmäisen keskustelun asiasta tämän viikon torstaina.

– Huomioina on noussut muun muassa se, että kulttuurisuunnitelman tulisi olla valmis ennen näin merkittävien päätösten tekemistä. Carelicum-hankkeessa huolta herättää muun muassa orkesterimontun puutteellisuus.

Perussuomalaisten Osmo Kokko huomauttaa, että kulttuuritalon pitää olla keskeisellä paikalla.

– Carelicumia tukevat lähinnä infran tuomat hyödyt, paikoitus ja mahdollisuus kiinteistön muunneltavuudesta. Hinta tosin epäilyttää, Kokko miettii.

Sosiaalidemokraattien Eila Heinonen sanoo, että asiakokonaisuutta käsitellessä on mahdollisuus tehdä linjaus, tuleeko mahdollinen kulttuuritalo olemaan Carelicum-kompleksissa vai erillisellä tontilla nyt esitetyssä puistossa.

– Nyt ei siis päätetä rakentamisesta. Lopulliset päätökset siitä tulevat tehtäväksi myöhemmin, koska talon osalta aikaa saattaa kulua useampi valtuustokausi, Heinonen huomauttaa.

Myös muissa vastauksissa tuotiin esille, että taloustilanne ei salli nopeaa rakentamista. Suurin osa ryhmänjohtajista ihmettelikin, miksi paikasta pitäisi päättää jo nyt.

– Kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa on tiistaina päätösesityksenä Carelicumin vaihtoehdon hyväksyminen etenemisen pohjaksi, ja tämä, ennen kuin asiasta on juurikaan ehditty keskustella, vihreiden Susitaival totesi maanantaina.

– Tulee sellainen ajatus, että tarve löytää Carelicumin tiloihin uutta käyttöä määrittää nyt etenemistä liiankin paljon.

Vihreiden, kokoomuksen ja keskustan vastauksissa syvennyttiin pohtimaan syvällisemminkin sitä, että Joensuu tarvitsee monipuolisen, toimivan kulttuuritalon, jota käytetään pitkään, ja joka on muunneltavissa muuhunkin kuin musiikkiin.

Kokoomuksen Ketonen korosti vastauksessaan, että mukana on hänen omaa henkilökohtaista pohdintaansa.

– Carelicum torin vieressä saa ryhmässä paljon myötämieltä, ja sinne palaa vaaleanvihreä valo, Ketonen kertoo ja paljastaa samalla ryhmässä esillä olleen oman mieltymyksensä:

– Ihanneratkaisuna pidettiin arkkitehtonisesti näyttävää kulttuuritaloa Ystävyydenpuistossa. Tätä ratkaisua puoltaisi kustannuksista huolimatta, että kohde on ainutlaatuinen ja sen elinkaari pitkä, 50–100 vuotta. Tämä ratkaisu musiikkitalon paikaksi jäi toivelistalle. Ei oikein uskottu sen saamisen olevan mahdollista.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä