Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Miljoonan markan juhannus

Laulurinteen juhannusjuhlien tavoitteena oli, että aattoilta olisi koko perheen tapahtuma, mutta näin ei käynyt yhtenäkään vuonna: nuoret ja aikuiset valtasivat juhlat nopeasti kokoaan. Laulurinteen juhannusjuhlien tavoitteena oli, että aattoilta olisi koko perheen tapahtuma, mutta näin ei käynyt yhtenäkään vuonna: nuoret ja aikuiset valtasivat juhlat nopeasti kokoaan.
Joensuun laulujuhlat eli kukoistuksen aikoja vuonna 1995, jolloin Heilissäkin kesäkuun puolivälissä julkaistiin ennakkojuttu Laulurinteen juhannuksen ohjelmasta.

Aikalaiset muistavat 90-luvun juhannusjuhlat karkeloina, jotka eivät tuolloin paljon hävinneet tunnelmassa tai yleisömäärässä Ilosaarirockille.

Laulurinteen juhannusjuhlat olivat siis Joensuun laulujuhlien järjestämä juhannustapahtuma, jonka suunnitelmista kerrottiin julkisuuteen jo vuonna 1987. Ensimmäiset Laulurinteen juhannusjuhlat järjestettiin kuitenkin vasta vuonna 1993. Varsinaisia Joensuun laulujuhlia oli kaupungissa järjestetty vuodesta 1981.

Vuonna 1995 juhannusaaton esiintyjinä olivat muun muassa 22-pistepirkko, Kirka, Värttinä, Inner Circle sekä José Feliciano. Juhannuspäivän pääesiintyjäksi Heilin jutussa nostettiin Neljä Ruusua. Muina suomalaistähtinä lavalla nähtiin Samuli Edelmann, Don Huonot ja CMX.

Artikkeliin haastatellun Cyde Hyttisen mukaan Neljä Ruusua oli Laulurinteen juhannuspäivän ykkösnimi, vaikka pääesiintyjän paikka olikin varattu norjalais-nigerialaiselle Stella Getzille.

Jutussa kerrotaan, että ”Neljä Ruusua ei halunnut rahastaa juhannuksena vanhoilla biiseillä, joten Joensuun laulujuhlien populaarimusiikin tuottaja Cyde Hyttinen turvautui luovuuteen. Taikasana oli tanssi”. Neljä Ruusua kiersi tuona vuonna kolmen päivän aikana viidet juhannusjuhlat yhdeksän tanssijan ryhmän kanssa.

”Tanssienergismi ei ole tilaustyö, mutta idea on Laulujuhlilta” Cyde Hyttinen kertoo haastattelussa.

Jutussa kerrotaan myös että ”Laulujuhlat on luopunut arvostelua aiheuttaneesta eilispäivän tähtien tuomisesta. -- Eilispäivän tähdillä ratsastaminen aiempina vuosina on Hyttisen mukaan kuitenkin kannattanut. Osittain Boney M:n ja Village Peoplen ansiosta tänä vuonna on esiintyjäbudjetti pystytty nostamaan 700 000 markkaan, mikä on satoja tuhansia aikaisempaa enemmän”.

Laulurinteen juhannustapahtumien koko budjetti oli vuonna 1995 noin 1,1–1,2 miljoonaa markkaa. Lehtijutun mukaan omilleen pääsy edellytti lippujen myynnissä laskettuna kahtena päivänä yhteensä 10 000 kävijää.

”Mutta jos lasketaan oluenmyynnit ja muut oheistoiminnot, paljon vähempikin riittää” Hyttinen laskee. Ja yleisöäkin hän odottaa reilusti enemmän kuin 10 000.

Vielä vuonna 1995 Joensuun Laulujuhlat ja Laulurinteen juhannusjuhlat eivät kohdanneet ylitsepääsemättömiä talousvaikeuksia. Lehtitietojen mukaan juhannusaaton illaksi oli lipun ennakkoon lunastanut 6 000 ihmistä, ja lippuja myytiin toki myös vielä portilla.

Seuraavat kaksi vuotta olivatkin sitten kohtalokkaat: Joensuun laulujuhlat päätettiin lopettaa vuonna 1997 sen tuottaman 950 000 markan tappion vuoksi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä