Julkaistu    |  Päivitetty 
Ville Tanskanen

Lyöntiä ei kannata jäädä odottamaan

–Turvakotiin kannattaa hakeutua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos on henkistä väkivaltaa, niin kannattaa hakeutua turvakotiin sen sijasta, että odottaisi lyöntejä, muistuttaa Joensuun turvakotiyksikön palveluesimies Tiina Nevalainen.

Tilanteesta lähteminen voi olla vaikeaa, koska väkivallantekijä voi olla koko ajan paikalla kontrolloimassa kaikkea, ja uhri ei välttämättä pääse soittamaan mistään rauhassa.

– Tämän vuoksi kannattaa kehittää rutiineja, joiden turvin pääsee ulos kodistaan. Voi esimerkiksi viedä roskia tai käyttää koiraa ulkona, jotta saisi siinä otettua yhteyttä. Voimme sitten puhelimessa arvioida, onko tarvetta lähteä turvakotiin.

Vaarallisessa tilanteessa elävä uhri voi rekisteröityä hätätekstiviestipalveluun, jonka kautta virkavaltaan voi ottaa yhteyttä ilman soittamista.

– On myös erilaisia chatti-palveluita, kuten esimerkiksi Naisten linja ja Nettiturvakodin chatti.

Yhtenä varotoimenpiteenä uhri voi sopia läheisensä kanssa jonkun käytännön. Tämä käytäntö voi olla esimerkiksi sellainen, että uhri lähettää tekstiviestillä jonkun koodisanan, jonka nähdessään läheinen osaa ottaa yhteyttä virkavaltaan.

– Uhrin ystävä voi ottaa yhteyttä turvakotiin hänen puolestaan. Ja jos asiakkaalla ei ole kyytiä turvakodille niin joskus on tehty niin, että turvakodilta on soitettu taksi hakemaan asiakasta, jolle ilmoitetaan, mihin aikaan juosta pihalle. Palvelun saaminen ei jää kyydistä kiinni.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä