Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Patsaat loikkaavat sarjakuvaan

Patsastalijat-sarjan tekijät vasemmalta lukien: Roope Nieminen, Timo Heikura, Lili Peltola, Esa Turunen ja Kaisa Lehikoinen paljastivat omat sarjakuvarakkautensa lapsuudesta ja nykyhetkestä. Kuva: Hanna Käyhkö, kuvankäsittely: Hanna-Mari Lappalainen Patsastalijat-sarjan tekijät vasemmalta lukien: Roope Nieminen, Timo Heikura, Lili Peltola, Esa Turunen ja Kaisa Lehikoinen paljastivat omat sarjakuvarakkautensa lapsuudesta ja nykyhetkestä. Kuva: Hanna Käyhkö, kuvankäsittely: Hanna-Mari Lappalainen
Tästä viikosta alkaen Karjalan Heilissä ilmestyy uusi paikallinen sarjakuva. Sen takana ovat uuteen elämään puhjenneen Joensuun Sarjakuvaseuran puuhaihmiset: Roope Nieminen, Esa Turunen, Timo Heikura, Lili Peltola sekä Kaisa Lehikoinen.

Patsastelua-sarjakuvassa areenalle marssivat joensuulaiset julkiset taideteokset: patsaat ja veistokset.

– Halusimme saada ihmiset huomaamaan, kuinka paljon täällä on sellaista taidetta, jonka ohitamme arjessa katsomatta sitä ollenkaan, Joensuun sarjakuvaseuran puheenjohtaja Roope Nieminen sanoo.

Patsastelua-stripeissä patsaat heräävät eloon; ne havainnoivat ihmisiä ja ilmiöitä, saattavat vaihtaa paikkaa ja käydä keskustelua keskenään.

Lomamatkoilla ihmiset kiertävät turistikohteiden ja nähtävyyksien perässä kartan kanssa, mutta kotiseudun taide saattaa jäädä monelta meistä huomaamatta.

– Kuinkahan moni tietää, että Joensuussa on esimerkiksi 5-metrinen Väinämöinen? Timo Heikura naurahtaa.

– Se on Niinivaaralla, Vetrean pihassa. Täällä kulkiessa voi nähdä paljonkin hienoa julkista taidetta. Toivottavasti Patsastelua innostaa ihmisiä katsomaan ympärilleen tarkemmin.

Kaisa Lehikoisen oma paikallisten patsaiden into lähti kännykkäpelistä.

– Aloin vuonna 2016 kulkea Pokemon Go -pelin perässä nähtävyyksiä läpi. Silloin oikeastaan tajusin itse, miten valtavasti näitä onkaan.

– Kiersimme pyörillä katselemassa ja valokuvaamassa näitä kohteita. Patsaan yksityiskohdat ja asettuminen ympäristöönsä pitää olla tarkasti selvillä, kun sitä alkaa piirtää, Esa Turunen kertoo.

Sarjakuvan tekijäviisikolle voi vinkata sopivista, tuntemattomammista patsaskohteista.

Vinkkiä voi lähettää Heilin toimitukseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä