Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Kaikki odottavat nyt uusia ohjeita

Kaikki odottavat nyt uusia ohjeita Juha Inkinen

Tämä tiedetään: ravintolat saavat aueta kesäkuun alussa. Mutta kuinka monta ihmistä ravintolassa saa olla kerrallaan, montako metriä on oltava pöytien välissä ja saako asiakkaille myydä alkoholia? Ministeriön päätöksiä ja aluehallintovirastojen määräyksiä odotetaan nyt monessa yrityksessä henkeä pidätellen.

– Teemme juuri hahmotelmia siitä, miten ravintoloita voitaisiin avata. Mutta mitään ei toki voida edes kunnolla suunnitella, ennen kuin tiedämme, mitkä valtiovallan ohjeet ovat, kertoo PKO:n ravintolatoimialapäällikkö Jukka-Pekka Pesonen.

PKO:lla on ollut ulosmyyntiä muutamasta ravintolasta.

– Välillä on ollut hyviäkin päiviä mutta toisinaan sitten hirveän hiljaista. Toiveikkaita tässä ollaan, että kesäkuun alusta alkaisi kaikki elämä vähän vilkastua.

PKO:lla on Joensuun keskustassa useampi terassi.

– Kesäkuun alussa olemme joka tapauksessa joitain keskustan ravintoloita avaamassa. Jospa tällä viikolla jo tulisi tietoa siitä, miten asiakkaita voi ottaa vastaan. Kaikki ravintolamme eivät voisi aueta kerralla ihan jo logistisista syistä, Jukka-Pekka Pesonen huomauttaa.

 

 

Myös Kerubissa ollaan odottavalla kannalla. Ravintolan väki laatii tällä viikolla suunnitelmia eri tavoista, joilla tiloja voidaan asiakkaille avata.

– Käymme parhaillaan läpi eri mahdollisuuksia, että miten saisimme tänne ihmisiä sisälle mahdollisimman järkevästi ja turvallisesti. Lopullisesti sen toki sanelee ministeriön ohjeet, kunhan ne saadaan, sanoo Ravintola Kerubin toimitusjohtaja Asko Piiparinen.

Kerubilla on varsin erilaisia tiloja: kellari, yläkerran iso sali, varsinainen ravintolatila sekä ulkoterassi.

– Keikkojen osaltahan näyttää siltä, että niitä ei ole tulossa, vaikka vielä onkin epäselvää, että mitä tehdään tapahtumille, joihin osallistuu ihmisiä yli 50 mutta alle 500.

– Mutta toivottavasti kesäkuun alusta saamme tarjoilla ihmisille ruokaa ja juomaa täällä ravintolan tiloissa. Vaikka ruuan ulosmyynti on mennyt ihan hyvin, niin kyllähän tilanne on karmea: liikevaihto on tippunut suuruusluokkaa 80 prosenttia, Piiparinen huomauttaa.

Yksi kesän odotetuimmista kansanryntäyksistä pitäisi olla kesäkuussa, kun Hassisen Koneen ohjelmassa on kolme loppuunmyytyä keikkaa Kerubissa.

– Siitä on kyllä tullut kyselyjä paljon, mutta vielä ei ole mitään kerrottavaa. Laki ei ole kieltänyt tapahtumaa vielä eikä bändi ole perunut keikkojaan vielä. Nyt vain odotellaan niitä uusia linjauksia, Asko Piiparinen kertoo.

 

 

Joensuun torilla ollaan jo varovaisen toiveikkaita, että uuden ajan elämä odottaa muutaman viikon päässä.

– Kesäkuun alusta pitäisi ensimmäisten kahviloiden aueta, kertoo Joensuun kaupunkikeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen.

– Jospa pikkuhiljaa ihmisetkin uskaltaisivat liikkeelle, ja saataisiin edes jonkinlaista elämää tänne.

Kesän toritapahtumien suhteen luvassa on luultavasti hiljaiseloa.

Luvassa piti olla mitä vilkkain torikesä, mutta ainakin toistaiseksi kaikki tapahtumat ja esitykset odottavat lukko päällä valtiovallan seuraavia määräyksiä ja ohjeita.

– Meillä oli ohjelmassa esimerkiksi seitsemän torikirppistapahtumaa ja monenlaisia eri tapahtumia ja esityksiä, mutta pahoin pelkään, että niiden toteuttaminen ei onnistu.

– Tori ja kävelykatu ovat aika hankalia paikkoja, kun eihän täällä voi valvoa, kuinka paljon ihmisiä tulee paikalle ja että turvavälejä noudatetaan ohjeiden mukaan, Katja Kolehmainen huomauttaa.

Joensuun kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen on toiveikas, että kesän suunnitelmien suhteen odottelu päättyy jo lähipäivinä.

– Kaikenlaisia suunnitelmia joudutaan tosin varmasti vielä pitkään tekemään sillä asenteella, että tilanteet voivat muuttua taas hyvinkin nopeasti, Pyykkönen huomauttaa.

– Mutta koetetaan pikkuhiljaa nyt saada elämää kaupunkiin ja paikkoja taas auki.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä