Julkaistu    |  Päivitetty 

Nuoret kokevat aikuisten kiusaavan

Puolet nuorista kuljettajista kertoo kohdanneensa tahallista kiusantekoa liikenteessä. Kuva: Jarno Artika Puolet nuorista kuljettajista kertoo kohdanneensa tahallista kiusantekoa liikenteessä. Kuva: Jarno Artika
Joka kahdeksas autoilija kertoo Liikenneturvan kyselyssä yrittävänsä joskus ”kouluttaa” mopolla tai mopoautolla liikkuvia nuoria.

Kaksi kolmasosaa kertoo ajavansa tavallista huomaavaisemmin, jos huomaa liikenteessä nuoren kuljettajan. Ajotaito ja osaaminen karttuvat kokemuksen myötä. Mopon sarvissa voi olla 15-vuotias ja myös auton ratista löytyy nykyään enemmän 17-vuotiaita nuoria. Kortin saatuaankin nuorella on vielä paljon harjoiteltavaa.

Tämä on aikuisten nuoria kuljettajia kohdatessaan tärkeä tiedostaa.

Aina ei aikuisilla hyvän esimerkin näyttäminen onnistu. Kun Liikenneturva kysyi asiaa nuorilta kuljettajilta, jopa puolet kertoi, että aikuiset tekevät joskus tahallaan kiusaa nuorille kuljettajille liikenteessä. Joka toinen nuorista koki, että jotkut aikuisten toimintatavat nuoria liikkujia kohtaan vaarantavat turvallisuuden liikenteessä.

– Nuorille kuljettajille voi sattua enemmän virheitä, mutta aikuisten kuljettajien pitäisi tämä ymmärtää ja suhtautua kärsivällisyydellä. Missään nimessä liikenne ei ole paikka, jossa toista lähdetään ”kouluttamaan”. Osoittamalla mieltä valoja väläyttämällä, tööttäämällä tai muutoin karvaamalla tilannetta vain pahennetaan. Aikuisten tulee näyttää oikeanlaista esimerkkiä liikenteessä, eikä lisätä riskejä, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi.

Kaksi kolmesta nuoresta on sitä mieltä, että aikuisten pitäisi huomioida nuoret paremmin liikenteessä ja suhtautua heihin myönteisemmin. Liikenneturvan suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen toivoo, että aikuiset ottaisivat viestin tosissaan: käyttäytymällä huonosti nuoria kohtaan aikuinen näyttää huonoa mallia siitä, miten nuoriin tai liikenteessä virheen tekeviin on hyväksyttävää suhtautua.

– Nuorten kokoontumiset voivat myös provosoida aikuisia. Näin poikkeustilan aikana aikuisten on hyvä muistaa, että ohjattu toiminta on tauolla. eikä kavereita voi tavata kodeissakaan. Vaikka se ärsyttäisikin, ärtymystään ei tule osoittaa käyttäytymällä liikenteessä huonosti. Riskinä on, että syntyy negatiivinen kehä, jossa nuoret ja aikuiset provosoivat toisiaan, Markkanen muistuttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä