Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Naisille jäätelöä, muotia ja kynttiläkorvahoitoja

Huhtikuussa 2001 Heilitär-palstalla esiteltiin suuri pehmistesti. Huhtikuussa 2001 Heilitär-palstalla esiteltiin suuri pehmistesti.
Vielä 2000-luvun alussa sunnuntain Karjalan Heilissä julkaistiin naisille suunnattuja Heilitär-sivuja, jotka pitivät sisällään milloin kokkausvinkkejä, milloin vinkkejä sukkahousujen käyttöön, milloin tietoa trendikkäistä kampauksista ja iltapuvuista ja milloin Joensuun parhaista pehmiksistä.

Onpa sivuilla satunnaisesti käsitelty myös viagran hyötyjä ja lahjaideoita miehille.

Heilitär-palsta on kuva kahdenkymmenen vuoden takaisesta ajan hengestä, sillä naisille suunnatut sivut ovat täyttyneet perinteisinä nähdyistä naisten harrastuksista ja vapaa-ajan aktiviteeteista. Esimerkiksi sunnuntaina 20.5.2001 palstalle ovat meikkipussiaan raottaneet neljä erilaista elämää viettävää joensuulaisnaista – lentopalloilija, psykologi, kulttuurisihteeri ja näyttelijä – jotka kertovat laittautumisen viemästä ajasta arjessaan sekä asioista, joista he eivät rutiineissaan missään nimessä luopuisi. Tärkeimmiksi tuotteiksi nousevat ripsiväri, hajuvesi, shampoo ja hiustenkuivaaja.

Saman vuoden maaliskuun lopun numeron teemana on ollut viimeisin tukkamuoti, ja huhtikuun alun numerossa ovat vuorossa olleet seitsemän pehmistä sisältävä suuri pehmistesti sekä ajankohtaiset kukkasuosikit.

Voimaannuttavat tarinat vahvoista naisista ja näiden elämäntarinoista ovat vallanneet lehtien palstat vasta sittemmin.

Heilin sivuilla on vielä vuonna 2001 esiintynyt enimmäkseen maskuliinisia hahmoja – poliitikkoja, virkamiehiä ja urheilijoita, jotka ovat tuohon aikaan Heilin jutuissa olleet useimmiten miehiä.

Jutuissa on käsitelty usein suuria linjoja, kuten euron vaikutusta talouteen, pörssikursseja, maakunnan vientimarkkinoita ja kaupungin infrastruktuuria, mitkä on nähty perinteisen maskuliinisina aiheina mediassa kautta aikain. Myyntikikan lisäksi Heilitär on luonut kahdenkymmenen vuoden takaisen Heilin sivuilla katsauksen feminiinisempänä pidettyyn sisältöön.

Muoti, kauneus ja muut kevyet jutut, kuten jäätelötestit, on leimattu aikanaan helposti kevytmieliseksi sisällöksi, joka on suunnattu lehdissä nimenomaan naisille. Sittemmin pehmeätkin aiheet ovat muuttuneet sukupuolineutraalimmiksi koko kansan aiheiksi, ja kattavan jäätelötestin voi lukea nykyisin sanomalehden avausaukeamalta.

Ulkonäkökeskeiset ja hassuttelevat aiheet eivät ole vallanneet kuitenkaan kaikkia Heilitär-sivuja, sillä toisinaan palstalla on käsitelty myös terveyttä esimerkiksi auringolta suojautumisen, työergonomian ja oikeanlaisen patjan muodossa.

Osa terveysjutuistakin kallistunee kuitenkin vaihtoehtohoitojen puolelle – vai miltä kuulostaa kynttilän polttaminen korvassa kaksikymmentä minuuttia päänsäryistä ja unettomuudesta eroon pääsemiseksi?

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä