Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Audin ensimmäinen täyssähköauto

Sähköisen e-tronin tunnistaa Audiksi yhdellä vilkaisulla. Korimalliksi on valikoitunut trendikäs SUV. Latausliittimet löytyvät koeajoautosta kummaltakin puolelta, tosin nopea pikalataus onnistuu vain kuskin puolelta. Kuva: Marko Siintomaa Sähköisen e-tronin tunnistaa Audiksi yhdellä vilkaisulla. Korimalliksi on valikoitunut trendikäs SUV. Latausliittimet löytyvät koeajoautosta kummaltakin puolelta, tosin nopea pikalataus onnistuu vain kuskin puolelta. Kuva: Marko Siintomaa

Audi on tehnyt jo pitkään ladattavia hybrid-malleja, mutta niissä on ollut kuitenkin aina polttomoottori. Isoilla merkeillä aika alkaa olla kypsä nyt täysin sähköisellä voimalinjalla olevalle autolle.

Audi e-tron on merkin ensimmäinen täyssähköauto. Se on trendikkäästi iso SUV, joka antaa hyvät mahdollisuudet ison akun sijoittelulle.

 

 

Sisään astuessa huomio kiinnittyy isoista Audeista tuttuun ”lasiohjaamoon”. Jos se on tuttu, niin tuntee heti olevansa kuin kotonaan. Säätöjä löytyy hyvin ratista ja penkistä. Viimeksi mainitussa tosin hieman ihmetyttää, että tämän hintaisessa autossa suurin osa säädöistä on käsikäyttöisiä. Sähkösäädöt ja muistipaikat eri kuskeille saa haluttaessa lisähintaan.

Kojetaulun keskellä on kahden näytön kokonaisuus. Ylempi toimittaa infonäytön virkaa ja alemmassa on lämmityssäätimet. Alempi näyttö muuttuu tarvittaessa näppäimistöksi ja kirjoitusalustaksi, joka tuntuu yllättävän hyvin ymmärtävän navigaattorin osoitteeksi sormenpäällä kirjoitettuja harakanvarpaita.

Audin ohjaamon kiiltävästä pinnasta voi olla montaa mieltä. Se on hienon näköinen puhtaana ja uutena, mutta aika näyttää, miten se kestää käyttöä. Samaten näytöt ovat jo pienen käytön jälkeen vähemmän hienon näköisiä sormenjälkien myötä. Myös jokainen pinta ja näyttö heijastelee ikävästi auringonpaisteessa. Samaa kiiltäväpintaista ”vikaa” on toki monella muullakin merkillä, joten siinä mielessä Audi ei ole yksin.

 

Audi e-tron on iso auto ja siten tilaa on hyvin. Akkupaketti painaa noin 700 kiloa ja se on sijoitettu sähköautolle tyypillisesti matkustamon alle. Tällä saadaan painopiste alas ja tämä on luonnollisesti ajo-ominaisuuksien suhteen hyvä asia.

Autossa on ilma-alusta ja eri asennoilla oli selkeä ero toisiinsa. Esimerkiksi pehmeän Comfortin ja sporttisemman Dynamicin välillä oli alustan kovuudessa ja varsinkin ohjauksen tuntumassa yllättävän iso ero. Dynamic-tilassa auto tuntui menevän hämmentävän nätisti mutkissa, ja noin 2 500 kilon omapaino oli lähinnä vain paperilla oleva tieto. Adaptiivinen vakionopeussäädin toimii hienosti ja pitkillä siirtymillä iso Audi tarjoaa leppoisaa kyytiä paikasta toiseen.

 

 

Sähköautoissa keskustelu siirtyy ennemmin tai myöhemmin toimintamatkaan ja latausnopeuteen. E-tron 55:ssa on 95 kWh:n akku, josta käytettävissä on 86 kWh. Käytännössä tämä tarkoittaa täydellä akulla 400 kilometrin kahta puolen olevaa rangea.

E-tron tukee maksimissaan 150 kW:n latausta. Kokeilin tätä Kuopiossa, missä on sellainen laturi. Ajoin akun tarkoituksella lähes tyhjiin, ja latauspaikalle tullessa varausta oli jäljellä kolme prosenttia. Latausjohto kiinni autoon ja lataus käyntiin kännykkäapista.

Muutaman minuutin odottelun jälkeen lataus alkoi noin 90 kW:n teholla. Varsin äkkiä se nousi noin 125 kW:n lukemaan, mikä oli maksimi. Latasin noin 18 minuuttia, missä ajassa akku latautui 53 prosenttiin. Sähköä siirtyi akkuun 42,833 kWh ja lataus maksoi 8,75 euroa. Toimintamatkanäyttö kertoi autolla pääsevän 157 kilometriä eli latausnopeus oli karkeasti vajaat 10 kilometriä minuutissa.

Kotona ladattaessa e-tron osaa hyödyntää myös punaisesta kolmivaihepistokkeesta saatavaa sähköä. Hävikkien jälkeen auton näyttö kertoi latausvirraksi 10 kW ja akku täyttyi tyhjästä täyteen noin 8–9 tunnissa.

 

 

E-tron on iso ja hiljainen auto. Koeajoauton noin 110 000 euron hintalappu lupaa paljon ja laadukkuus huokuu jo heti ensimmäisestä oven avauksesta lähtien. Monessa asiassa näkee, että Audi on tehnyt ennenkin autoja. Nyt tarjolle on tullut myös pienemmällä akulla oleva hinnat alkaen -malli, jonka hintalappuun kirjoitetaan 69 304 euroa.

Media

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä